#Spania – Ministrul Economiei, Comerțului și Afacerilor, Nadia Calviño.
Spania a încheiat semestrul președinției Consiliului Uniunii Europene cu acorduri importante și progrese notabile în sfera economică și financiară, care îi vor permite să aibă un cadru mai solid, sănătos și competitiv, care să servească interesele cetățenilor și companiilor. și contribuie la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică susținută și durabilă.
Pe parcursul acestor șase luni, au fost convenite reforme importante în domeniul Reguli fiscale, Uniunea bancară, Uniunea piețelor de capital, sistemul european de plăți, inclusiv propunerea de creare a monedei euro digitale și reforma cadrului de reglementare pentru prevenirea spălarea banilor, pe lângă cele legate de domeniul asigurărilor care îi consolidează rolul în economia europeană și cele care vizează promovarea unui model de afaceri durabil și responsabil.
Reforma regulilor fiscaleDupă luni de muncă intensă, s-a ajuns la acordul politic pentru reforma regulilor fiscale europene. Noile reguli garantează o reducere treptată și susținută a deficitului și a datoriei, generând suficient spațiu fiscal pentru a răspunde crizelor viitoare și protejând investițiile în domeniile prioritare europene: verde, digital, social și apărare.
Statele membre au susținut propunerea spaniolă, care definește reguli fiscale adecvate secolului XXI, clare, realiste și care garantează investițiile și reformele necesare în domenii strategice. Toate acestea fac ca regulile să fie credibile și ușor de aplicat.
Acest acord a fost rezultatul muncii intense de căutare a consensului de către președinția spaniolă și al angajamentului tuturor statelor membre de a închide unul dintre cele mai complexe dosare ale legislației europene.
Consolidarea cadrului de supraveghere și rezoluție al entităților financiare, sporirea stabilității sistemului bancarÎn timpul președinției spaniole a Consiliului, s-au înregistrat progrese notabile în construcția uniunii bancare, susținând astfel obiectivul de a avea un sector financiar sănătos, puternic și competitiv. În domeniul supravegherii prudențiale, s-au finalizat lucrările de elaborare a reformei cunoscute sub denumirea de Basel III, întărind această primă linie de apărare împotriva episoadelor de instabilitate a entităților și a sistemului în ansamblu.
Reforma urmărește evitarea diferențelor excesive în calculul cerințelor de capital între bănci, prin limitări ale beneficiilor pe care entitățile le pot obține din utilizarea modelelor interne. Al doilea obiectiv este armonizarea anumitor competențe de supraveghere. Acordul este, de asemenea, considerat satisfăcător pentru interesele spaniole și ia în considerare în mod adecvat particularitățile sectorului bancar din Spania.
Sisteme de plată mai rapide și mai eficienteS-a ajuns la un acord care să oblige entitățile să ofere plăți instantanee clienților lor, astfel încât cetățenii să poată transfera bani în 10 secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru, și nu numai în aceeași țară, ci și către alte state membre ale UE. De asemenea, au fost planificate mecanisme adecvate de confirmare a beneficiarului pentru a asigura protecția clienților.
Luate împreună, noile reguli vor îmbunătăți autonomia strategică a sectorului economic și financiar european, deoarece vor contribui la reducerea dependenței excesive de infrastructura și instituțiile financiare ale țărilor terțe. Îmbunătățirea posibilităților de mobilizare a fluxurilor de numerar va aduce beneficii cetățenilor și întreprinderilor și va permite furnizarea de servicii inovatoare cu valoare adăugată.
Piețele europene de capital își vor îmbunătăți contribuția la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă
Propunerile din ultimii ani de a continua promovarea uniunii piețelor de capital au fost practic finalizate sub președinția spaniolă, facilitând o contribuție mai mare a sectorului financiar la creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
Deja în iulie, s-a ajuns la acordul politic cu Parlamentul European pentru modificarea Directivei privind administrarea alternativă a fondurilor și a Directivei privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare. Aceste reforme îmbunătățesc rezistența fondurilor de investiții în fața unor posibile crize, cu instrumente consolidate de gestionare a lichidității și un nou cadru pentru a garanta un nivel adecvat de protecție a investitorilor, printre alte caracteristici noi.
De atunci, în Consiliu au fost convenite obligații și stimulente în ceea ce privește compensarea instrumentelor financiare derivate, îmbunătățirea eficienței reglementării contrapărților centrale europene și atragerea de afaceri din alte țări în Uniunea Europeană, consolidând astfel stabilitatea financiară.
În cele din urmă, s-a ajuns la un acord între statele membre pentru a completa cadrul de reglementare european pentru finanțarea durabilă. Aceasta propune o reglementare care oferă transparență activității furnizorilor de rating ale factorilor de mediu, sociali și de guvernanță, generând astfel o mai mare siguranță în deciziile de investiții.
O nouă Autoritate europeană pentru combaterea spălării banilor va promova integritatea și buna funcționare a sistemului financiarÎn timpul Președinției sale, Spania a ajuns la un acord politic pentru crearea noii Autorități Europene pentru Prevenirea Spălării Banilor, care va oferi un nou cadru european pentru supravegherea entităților, precum și pentru coordonarea informațiilor financiare. De asemenea, a fost convenită procedura de alegere a sediului autorității menționate și a fost prezentată candidatura orașului Madrid. În paralel, s-au înregistrat progrese notabile în armonizarea reglementărilor pentru prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, pe deplin adaptate la standardele internaționale.
Un sector de asigurări consolidat, cu o capacitate mai mare de finanțare a economiei europeneÎn domeniul asigurărilor s-au ajuns la acorduri importante care vor spori rolul acestui sector în finanțarea companiilor și a economiei, consolidând protecția asiguraților.
Acordul la care sa ajuns pentru reforma Solvency II va stimula rolul sectorului asigurărilor ca investitor instituțional care oferă surse private de finanțare pe termen lung companiilor europene. În acest fel, sectorul va contribui la realizarea Pieței de Capital și la finanțarea tranzițiilor verzi și digitale.
În plus, s-a convenit stabilirea unui nou regim armonizat de recuperare și rezoluție pentru companiile de asigurări care va contribui la creșterea securității și protecției asiguraților.
Acord pentru promovarea unui model de afaceri durabil și responsabilAcordul la care sa ajuns în zona Due Diligence a companiilor în materie de sustenabilitate va fi decisiv în promovarea unui model de afaceri sustenabil și responsabil la nivel european și global.
Standardul va include obligațiile marilor companii de a preveni efectele negative asupra drepturilor omului și asupra mediului pe parcursul lanțului lor de activitate, operațiunilor filialelor lor și celor desfășurate de partenerii lor de afaceri. Acele persoane care au suferit prejudicii în urma acestor impacturi vor putea cere despăgubiri de la companii în instanță.
Etichete: Economie Angajare Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Spania ajunge la acorduri care garantează o Uniune Europeană mai puternică și mai coerentă, printr-un cadru economic și financiar robust, adaptat provocărilor viitoare