#Spania – Valisa pentru transportul organelor umane pentru transplanturi.
Distribuie pe Acest lucru se deduce din cel mai recent raport al Observatorului Mondial al Donației și Transplantului gestionat de Organizația Națională de Transplant (ONT) ca centru colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale cărui date sunt publicate anual în Buletinul Informativ al Transplantului al Consiliului Europei. .
Conform datelor Observatorului Mondial, în 2023 au fost efectuate 171.762 de transplanturi de organe în cele 89 de țări care și-au furnizat datele la 15 august 2024. Dintre acestea, 110.563 au fost transplanturi de rinichi (39% de la donatori vii), 41.044 au fost de ficat. transplanturi (25% de la un donator viu), 10.115 de la inimă, 7.810 de la plămâni, 2.053 de la pancreas și 177 de la intestin. Aceste transplanturi au fost posibile datorită a 45.759 de persoane care și-au donat organele după moarte și a 52.707 donatori vii (42.631 de rinichi, 10.066 de ficat și 10 de plămâni). Activitatea de transplant în 2023 reprezintă o creștere de 9% față de anul precedent. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în transplantul pulmonar, care a crescut cu 15%, urmat de transplantul de inimă (13%) și transplantul de ficat (10%).
Transplantul cardiac de la donator în asistolă este consolidatÎn 2023, donarea de organe de la persoane decedate din lume a crescut, de asemenea, cu 9%. Merită subliniată creșterea numărului de donatori în asistolie (în stop cardiac), care a trecut de la 9.545 în 2022 la 11.392 în 2023, o creștere de 19%. Astfel, anul trecut unul din patru donatori decedați din lume era în asistolă. Cu toate acestea, acest tip de donație a fost efectuat doar în 25 de țări. Spania a înregistrat cea mai mare activitate dintre cei 25, cu 1.050 de donatori în asistolie și o rată de 22,1 donatori în asistolie la un milion de populație (pmp). Țara noastră a furnizat astfel 48% din donatorii non-asistolici din întreaga Uniune Europeană (UE) și 9% din lume.
Spania continuă să fie singura țară care transplantează toate tipurile de organe de la donatori în asistolă și cea care dezvoltă cea mai mare activitate de transplant de la acești donatori. În 2023, rata transplanturilor de la donatori în asistolă a fost de 47,3 pmp în Spania, urmată de cea înregistrată în Belgia și Statele Unite, care au efectuat 38,8 și, respectiv, 29,4 transplanturi ale acestui tip de donatori pmp. Creșterea transplantului cardiac de asistolie este deosebit de remarcabilă, având în vedere complexitatea sa tehnică și dependența de metode sofisticate de conservare pentru a obține rezultate adecvate. Dacă în 2022 au fost efectuate 469 de transplanturi de inimă de asistolă în 6 țări, în 2023 au fost efectuate 823 de proceduri în 9 țări (Australia, Austria, Belgia, Spania, Statele Unite, Olanda, Italia, Regatul Unit și Elveția).
Donarea și transplantul de organe cresc cu 10% în Uniunea Europeană Activitatea de donație și transplant în UE în ansamblu a înregistrat, de asemenea, maxime istorice în 2023, depășind chiar activitatea anterioară pandemiei de COVID-19 (Tabelul 1). Cu 10.273 donatori și o rată de 22,9 donatori decedați pmp, anul trecut au fost efectuate 30.595 de transplanturi de organe în UE, ceea ce corespunde unei rate de 68,2 transplanturi pmp. Creșterea atât a donării de organe, cât și a transplantului, a fost de 10% în UE față de activitatea inregistrata in anul 2022.
Țările UE cu cea mai mare rată de donații și transplanturi în 2023 sunt reprezentate în Tabelul 2.
În ciuda creșterii observate, este important de reținut că, la 31 decembrie 2023, 50.978 de pacienți din UE erau pe lista de așteptare pentru un transplant de organe. Potrivit datelor de la Observatorul Mondial, zece pacienți mor în fiecare zi în UE în așteptarea unui transplant.
Donația în asistolie își face drum în America LatinăCrește și America Latină, cu care Spania colaborează de 20 de ani în cadrul Rețelei/Consiliului Ibero-American de Donație și Transplant (RCIDT) prin consultanță tehnică și instruire a profesioniștilor din domeniul sănătății în coordonarea transplanturilor prin Programul Alianței. În 2023, regiunea a înregistrat 5.953 de donatori decedați (9,6 pmp) și 17.629 de transplanturi de organe (28,3 pmp). Ambele cifre reprezintă o creștere de 14% față de 2022. Creșterea transplanturilor se observă în majoritatea țărilor din regiune (Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexic, Paraguay, Peru și Republica Dominicană). Țara cu cea mai mare activitate de donație a fost Uruguay, cu 19,7 pmp donatori, urmată de Argentina și Brazilia, cu 17,8 și, respectiv, 17,4 pmp donatori. Argentina, cu 26 de donatori în asistolie, s-a alăturat listei țărilor cu acest tip de program în 2023.
Conducerea Spaniei în donarea și transplantul de organeObservatorul Mondial confirmă contribuția importantă a Spaniei la donarea de organe: anul trecut, țara noastră a contribuit cu 23% din donările de organe din UE și 5% din cele înregistrate în lume, în ciuda faptului că Spania abia dacă reprezintă 11% din populația europeană și 0,6%. % din populația lumii. Ministrul Sănătății, Mónica García, subliniază că „Recordul de transplanturi de organe realizat în 2023 reflectă clar angajamentul și solidaritatea Spaniei în acest domeniu. Această piatră de hotar, atinsă datorită dăruirii profesioniștilor noștri din domeniul sănătății și generozității donatorilor și a familiilor acestora, consolidează conducerea țării noastre.”
Succesul spaniol se bazează pe un model de management care pivotează pe figura coordonatorului de transplant de spital, în mare parte medic intensivist, și care lucrează cu sprijinul ONT și al Coordonațiilor Autonome de Transplant. „Vom continua eforturile noastre de a reduce listele de așteptare, de a îmbunătăți accesul și de a ne asigura că toți pacienții primesc transplantul de care au nevoie. Vom continua să promovăm politici care încurajează donațiile, atât la nivel național, cât și internațional, și ne vom menține liderul global care salvează mii de vieți în fiecare an.”a declarat García.
Cu o rată de 49,4 pmp donatori în 2023, Spania a rămas țara cu cea mai mare activitate de donație pentru persoane decedate la nivel global, urmată de Statele Unite, cu 48,0 pmp donatori În ceea ce privește activitatea de transplant, Spania a atins o rată de 123,4 pmp în 2023. o cifră depășită doar de Statele Unite, cu 139,7 transplanturi pmp Această diferență este în mare măsură justificată de profilul donatorilor decedați, care sunt mai în vârstă în Spania decât în țara nord-americană. Astfel, donatorii în vârstă de 65 de ani sau mai mult reprezentau 44% în Spania față de 9% în Statele Unite în 2023. Cauzele decesului donatorilor au fost, de asemenea, foarte diferite în ambele țări. În Statele Unite, 17% dintre donatori au murit din cauza supradozelor de droguri, o cauză excepțională a decesului donatorilor în țara noastră.
Datele internaționale confirmă rolul esențial pe care Spania îl joacă în acest domeniu. La noi, anul trecut, au fost înregistrați 2.346 de donatori decedați și 437 de donatori vii, ceea ce a permis efectuarea a 5.863 de transplanturi. În total, au fost efectuate 3.690 de transplanturi de rinichi, 1.262 de ficat, 325 de inimă, 479 de plămâni, 100 de pancreas și 7 de intestin.
Spania promovează foaia de parcurs pentru transplant pentru următorii aniDe asemenea, Spania conduce consensul internațional atunci când definește măsuri pentru extinderea și îmbunătățirea acestui domeniu al medicinei. Coincidend cu președinția spaniolă a Consiliului UE, Spania a promovat Declarația de la Santander, ale cărei elemente au fost încorporate în Rezoluția 77.4 a Adunării Mondiale a Sănătății. Promovată de țara noastră și aprobată în mai anul trecut, Rezoluția îndeamnă țările să adopte măsuri pentru îmbunătățirea accesului la transplant, optimizarea controlului activității, combaterea traficului de organe și promovarea inovației responsabile.
Ediția 2024 a Buletinului informativ Transplant, publicația oficială a Comisiei de Transplant a Consiliului Europei, va fi disponibilă în curând pe site-ul ONT (www.ont.es). Datele de activitate pot fi consultate și în Observatorul Global de Donare și Transplant.
Notă explicativă: ratele de donație și transplant pentru Spania diferă minim de cele furnizate de ONT în bilanțul său anual, deoarece Observatorul Global utilizează cifrele privind populația din Fondul Națiunilor Unite pentru toate țările participante.
Mai multe informații Site-ul web al Organizației Naționale de Transplant (ONT) Mai multe noutăți Adunarea Mondială a Sănătății adoptă o rezoluție promovată de Spania… Spania înregistrează maximul istoric de transplanturi de măduvă osoasă… Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Spania conduce donarea de organe în 2023 într-un an istoric pentru transplanturi