* măsura mult aşteptată a fost luată pentru a sprijini firmele mici şi mijlocii şi pe micii întreprinzători care au suferit de la începutul crizei în urma neplăţii facturilor emise către marile firme şi către administraţia publică * organizaţiile „autonomilor” salută decizia legislativului, dar critică faptul că perioada tranzitorie a fost stabilită până în 2013 * Acum 1 an, Cătălin Damian a fost primul întreprinzător care a declanşat protestele împotriva neonorării facturilor de către marile firme şi de către administraţia publică făcând greva foamei *
Congresul Deputaţilor a aprobat reforma Legii Rău-platnicilor (Ley de Morosidad) prin care administraţia publică şi sectorul privat sunt obligate să plătească facturile către distribuitori într-o interval de timp maxim de 30 şi, respectiv, 60 de zile.
Comisia de Industrie, Turism şi Comerţ din Congresul Spaniei a aprobat modificarea legii în data de 23 martie. Noua lege elimină posibilitatea înţelegerii între cele două părţi asupra prelungirii termenului de plată şi stabileşte o perioadă de adaptare la noua lege până în 2013.
Reforma legii a fost acceptată în unanimitate, la iniţiativa grupului catalan CiU şi urmează să fie ratificată în Senat.
Partidele din opoziţie au solicitat ca noua lege să specifice faptul că facturile trebuie plătite între firme la cel mult 60 de zile de la primirea produselor sau de la prestarea serviciilor. Înainte timpul se calcula de la primirea facturii şi prin noua lege acest interval de timp nu va mai putea fi mărit.
Partidele au căzut de acord în privinţa implementării noii legi să se facă astfel: – administraţia publică va plăti anul acesta în maximum 55 de zile, în 50 de zile în 2011, în 40 de zile în 2012 şi în 30 de zile în 2013; – în cazul firmelor, perioada de plată va fi de maximum 85 de zile în 2011, de 75 de zile în 2012 şi de 60 în 2013. Totuşi, în cazul sectorului alimentaţiei cu produse perisabile se stabileşte o perioadă de plată de 30 de zile de la primirea facturii, iar plata pentru produsele perisabile nu va depăşi 60 de zile.
Pentru iniţiatorii reformei, aceasta este „o revoluţie foarte importantă, pentru că beneficiază întreprinderile mici şi mijlocii şi persoanele fizice autorizate„, categoriile cele mai afectate de neplata facturilor.
Modificarea legii implică şi crearea unui Observator care să garanteze respectarea normativelor. Instituţia va funcţiona în cadrul Ministerului de Industrie şi Guvernul va trebui să emită anual un raport către Parlament cu privire la evoluţia neplăţilor şi care va fi publicat pe pagina web a Ministerului de Industrie. De asemenea, prin instrumentele noii legi, păgubiţii vor putea solicita indemnizaţii pentru facturile neplătite şi îi vor putea denunţa pe răi-platnici. Legea prevede un maxim de 15 % de indemnizare pentru datorii mai mari de 30 de mii de euro.
Organizaţiile oamenilor de afaceri şi cele ale „autonomilor” au salutat noua legea, însă aceştia din urmă au cerut ca la ratificarea în Senat să fie redus timpul de implementare a legii până la 1 ianuarie 2011, pentru ca micii întreprinzători să se bucure de această lege acum când au cea mai mare nevoie.