Aceasta a fost una dintre concluziile virtualului organizat întâlnire pentru a apăra o poziție comună a celor cinci țări din grupul MED5 în timpul președinției franceze a Uniunii Europene în negocierile privind pactul privind migrația, care vor fi reluate la următorul Consiliu Afaceri Interne programat pentru martie.
Miniștrii de Interne și Migrație ai Spaniei, Italiei, Greciei, Ciprului și Maltei au avut luni o întâlnire telematică în care au susținut adoptarea unei strategii comune, în conformitate cu abordarea „pas cu pas” propusă de Președinția franceză a Uniunii Europene, care deblochează Pactul european privind migrația și azilul și permite progresul gradual, respectând principiile responsabilității și solidarității.
Țările mediteraneene au convenit, de asemenea, să sprijine toate acțiunile care promovează dimensiunea externă a politicii de migrație, în conformitate cu postulatele spaniole și cu concluziile reuniunilor Consiliului European din iunie, octombrie și decembrie 33. „Prevenirea în țările de origine și de tranzit trebuie să fie o adevărată piatră de temelie a Pactului European pentru Migrație și Azil”, a subliniat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, la întâlnire.
În scopul îmbunătățirii luptei împotriva traficului de persoane și al prevenirii plecărilor, MED5 a reiterat necesitatea de a consolida asociațiile europene existente și altele cu principalele țări de origine și tranzitul migranților, precum și să le ofere resurse pentru ca aceștia să poată răspunde la amploarea fluxurilor migratorii.
Această întâlnire, organizată și convocată de Italia, este o continuare a contactelor inițiate între cele cinci țări în martie trecut la Atena. Ultima întâlnire față în față a avut loc în ultimele zile 24 și 25 Septembrie la Malaga, la o întâlnire organizată de Spania care a culminat cu o declarație comună în care MED5 a cerut Uniunii Europene o repartizare echitabilă a responsabilităților în materie de migrație.. Sursa: Guvernul Spaniei – Spania, Italia, Grecia, Cipru și Malta convin asupra unei strategii de deblocare a negocierilor privind Pactul european privind migrația și azilul140222