Strainii nu vor mai avea acces neconditionat la asistenta sanitara publica din Spania. Guvernul spaniol a decis astazi sa modifice Legea Strainilor si impune mai multe cerinte pentru straini la solicitarea cardului sanitar in Spania. Strainii care se stabilesc de acum inainte in peninsula vor fi obligati sa solicite accesul la asistenta sanitara gratuita (tarjeta sanitaria) doar dupa 6 luni si o zi de rezidenta si doar daca platesc impozite in Spania.

700.000 DE STRAINI ACUZATI PENTRU O „GAURA” DE APROAPE 1 MILIARD DE EURO

In urma sedintei de guvern de astazi, ministrul de Sanatate, Ana Mato, a pus o parte importanta din deficitul sistemului sanitar spaniol pe seama strainilor comunitari, care sunt acuzati ca abuzeaza de gratuitatea serviciilor si folosesc neadecvat cardul sanitar din Spania.

Am garantat universalitatea sistemului sanitar pentru toti SPANIOLII si, in acelasi timp, vom adopta masurile necesare pentru a termina cu utilizarea neadecvata a serviciilor sanitare de catre unii straini si cu abuzurile pe care, uneori, acesti straini le comit accesand serviciile sanitare fara sa aiba dreptul la ele. Avem raportul Curtii de Conturi (Tribunal de Cuentas) cu datele din 2009, prin care ni se arata ca peste 700.000 de straini au folosit pe nedrept serviciile sanitare din tara noastra cu un cost de 917 milioane de euro„, a precizat Ana Mato, ministrul spaniol al Sanatatii.

Ministrul Sanatatii din Spania, Ana Mato a denuntat faptul ca multi straini comunitari si extracomunitari produc pierderi sistemului sanitar prin faptul ca folosesc in mod neadecvat cardul sanitar, pe care-l obtin gratuit dupa ce isi inregistreaza resedinta in Spania.

{loadposition publi}

Exista persoane care pe un card sanitar inregistreaza ca beneficiari pe toti membrii familiei din tara lor, care nu traiesc in tara noastra si care pur si simplu se muta pentru a folosi serviciile sanitare. Pana acum orice persoana prin simpla inregistrare la Evidenta Populatiei (empadronamiento) avea dreptul sa detina cardul sanitar in tara noastra. De acum inainte la solicitarea inregistrarii in Spania se vor solicita o serie de cerinte pe care le avem si spaniolii atunci cand solicitam accesul la asistenta sanitara„, a mai spus ministrul Ana Mato.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca Spania va adopta articolul 7 din directiva UE privind libera circulatie a cetatenilor comunitari prin care se pedepseste asa-zisul turism sanitar practicat de unii cetateni europeni. In privinta acestora si cea a strainilor extracomunitari, guvernul modifica legea strainilor (Ley de Extranjeria) ca sa impuna mai multe cerinte la realizarea inregistrarii la primarie, in evidenta populatiei (empadronamiento). La solicitarea rezidentei legale in Spania, strainii nu vor mai primi automat si cardul sanitar, car ele ofera acces liber la serviciile sistemului spaniol de sanatate. Legea va contine o serie de noi cerinte printre care minim 6 luni si o zi de resedinta in Spania, precum si obligatia de a plati impozite.

Guvernul spaniol apreciaza ca prin reducerea accesului strainilor la sanatatea publica spaniola se va economisi 1 miliard de euro in cazul europenilor si 500 de milioane la extracomunitari. 

COPLATA MEDICAMENTELOR

Cabinetul lui Mariano Rajoy a impus, vineri, pe langa aceasta masura si coplata medicamentelor, care ii afecteaza pe toti cetatenii, inclusiv pe pensionari care vor trebui sa suporte 10 la suta din costul acestora.

Guvernul spaniol a incercat sa motiveze opinia publica sustinand ca masurile sunt absolut necesare si ca nu plac nici membrilor cabinetului Rajoy. Persoanele active vor fi puse sa suporte intre 40 si 60 la suta din valoarea medicamentelor, pana la maxim 60 de euro pe luna.

Spania spera sa economiseasca astfel 7 miliarde de euro, prin masuri care vor fi completate si la nivel regional, unde administratia este libera sa aplice taieri bugetare suplimentare.

MAJORAREA TAXELOR IN INAVTAMANT

In invatamant, guvernul lui Mariano Rajoy impune marirea numarului de elevi in clase, mai multe ore de predare pentru profesori si majorarea taxelor universitare.

{loadposition comment}