„Accelerarea tranziției energetice, arătând o ambiție mai mare în toate extremele ei, va însemna să dam un impuls independenței noastre energetice, să ne consolidăm industria, crearea cunoașterii și creșterea economică”, a declarat Teresa Ribera, vicepreședinte și ministru pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică.
Consiliul European pentru Energie are Orientarea generală s-a ajuns la un acord în legătură cu modificările Directivei privind eficiența energetică și ale Directivei surselor regenerabile, printre care se remarcă creșterea ambiției europene, cu noi obiective mai solicitante pentru 2022 în ambele texte legale. Următoarea etapă vor fi trilogurile cu Parlamentul European.
În ceea ce privește modificarea Directivei privind eficiența energetică, vicepreședintele a anunțat că „Spania susține și consideră că este pe deplin justificată creșterea ambiției așa cum este cuprinsă în pachetul REPowerEU, cu atât mai mult în acest context delicat, complicat”, ceea ce ridică obiectivul la 2022 de la o reducere de 9% la 13%.
Ribera a propus ca pentru a calcula contribuțiile naționale legate de noile obiective de eficiență, planurile de climă și energie ale statelor membre considerate suficiente chiar de Comisia Europeană, precum cea din Spania. De asemenea, a susținut sectorul public în semn de conducere, cerând o modulare a efectului obligațiilor în municipiile mici, cu capacitate de adaptare mai mică. A susținut prioritizarea energiilor regenerabile în sistemele de încălzire și răcire, „evitând proliferarea de noi infrastructuri care ar depinde și extinde dependența noastră de combustibilii fosili pe termen mediu și lung.”
A sprijinit, de asemenea, creșterea obiectivului de energie regenerabilă la 13% din consumul de energie al UE în 2022 ca „modul de a garanta sisteme indigene, accesibile și sigure care protejează consumatorii”, și s-a opus susținerii tehnologii neregenerabile în cadrul reglementărilor: „energiile regenerabile sunt una, iar emisiile scăzute de carbon este alta, iar aceasta este o directivă privind regenerabile”, a nituit el.
Ribera a ridicat dificultatea pentru includerea bunkerării maritime internaționale în obiectivul surselor regenerabile în sectorul transporturilor și a solicitat o ajustare pentru a garanta coerența ecologică, climatică și energetică. ica, astfel încât să se evite relocarea carbonului și defrișările importate. Acesta a propus acordarea temporară a unei mai mari flexibilități pentru a facilita dezvoltarea inițială a primelor proiecte de hidrogen regenerabil, cheie pentru ruperea dependenței de Rusia. În ceea ce privește încorporarea surselor regenerabile în clădire, acesta a indicat că „obiectivul ar trebui să se bazeze pe o metodologie de calcul care să țină cont de energia electrică din autoconsum din aceeași clădire, precum și din alte surse regenerabile.”
Depășirea crizei energeticeÎn legătură cu planurile europene de depășire a crizei energetice cauzate de Războiul Ucrainei, agravat de reducerile aprovizionării cu energie a Rusiei către UE, vicepreședintele a apărat planurile europene: „Planul REPowerEU al Comisiei Europene urmărește calea cea bună pentru a reduce drastic dependența de combustibilii fosili importați din Rusia”.
Ribera a subliniat că țările europene trebuie să fie pregătite pentru o reducere totală a furnizării de gaze rusești și a cerut ca platforma comună de cumpărare a gazelor să fie activată cât mai curând posibil. , în același timp că a subliniat că „numai acțiunea comună și co coordonarea tuturor țărilor UE ne va permite să facem față următoarelor provocări în ceea ce privește garanția aprovizionării”. Iberian și restul UE, astfel încât aceste interconexiuni să permită Spaniei să își mărească exporturile de energie electrică regenerabilă. De asemenea, el a subliniat că Spania este dispusă să participe decisiv la planurile de urgență care se stabilesc, care trebuie să garanteze un tratament echitabil și egal pentru toate țările, ținând cont de efortul depus în diversificarea aprovizionărilor și de nivelul de interconectare fizică cu alte țări. .
Ribera a mulțumit, de asemenea, Comisiei pentru activarea dezbaterii privind adaptarea designului actual al pieței de energie electrică pentru a minimiza impactul prețului energiei electrice. În acest sens, a evidențiat necesitatea unor răspunsuri excepționale la o situație excepțională, propunând răspunsuri coordonate, eficiente și de sprijin cetățenilor.
Tratatul scrisoare privind energia În cele din urmă, Consiliul a abordat rezultatul 32 runde organizate de părțile semnatare ale Tratatului Cartei Energiei pentru modernizarea acestuia, în vederea alinierii acestuia la obiectivele Acordului de la Paris și ale Pactului Verde European, lucru descris drept „dezamăgitor” de către Vicepreședinte spaniol: „Tratatul modernizat va continua să împiedice ambiția politicilor climatice, protejând investițiile fosile și punând sub semnul întrebării dreptul de reglementare al UE și al statelor sale membre”.
„De aceea consider că a sosit momentul să solicit serviciilor juridice ale Comisiei și ale Consiliului o analiză juridică a posibilelor efecte ale retragerii din tratat”, el a afirmat, înainte de a adăuga că „trebuie să pregătim ieșirea coordonată a UE și a membrilor săi din Tratat, înaintea Conferinței care va avea loc în noiembrie în Mongolia”.
Al treilea vicepreședinte și ministru pentru tranziția ecologică și provocarea demografică, Teresa Ribera, în timpul Consiliului Energetic de la Luxemburg.
Sursa: Guvernul Spaniei – Spania, mulțumită de un acord care închide directivele privind sursele regenerabile și eficiența energetică și permite accelerarea tranziției energetice2022