#Spania – Comisia Europeană a publicat astăzi noul său „Digital Decade Report 2023” (care înlocuiește și extinde seria de rapoarte publicate în anii anteriori intitulate Digital Economy and Societies Index -DESI- și include acțiunile pe care fiecare țară le-a întreprins pentru a atinge obiectivele și obiective stabilite în Deceniul Digital), care vizează măsurarea și evaluarea, prin monitorizare individualizată, a progresului și evoluției fiecăruia dintre statele membre ale Uniunii Europene în materie de digitalizare.

În raportul referitor la Spania, îmbunătățirea tuturor indicatorilor este confirmată față de raportul anterior DESI și Comisia Europeană prezintă o viziune foarte pozitivă asupra eforturilor depuse în diferitele proiecte și inițiative de digitalizare desfășurate cu Agenda Spaniei Digitale, aliniată cu obiectivele programului Deceniul Digital.

Raportul evidențiază angajamentul autorităților spaniole în ceea ce privește transformarea digitală, precum și progresele importante înregistrate în cele patru dimensiuni ale Deceniului Digital analizate în documentul prezentat de Comisie: competențe digitale, infrastructuri digitale, digitalizarea companiilor și digitalizarea. a serviciilor publice.

Mai mult, Comisia Europeană apreciază liderul țării noastre dezvoltate în ultimii ani în promovarea drepturilor digitale cu Carta Drepturilor Digitale și influența acesteia în foruri internaționale precum OCDE și Secretariatul General Ibero-American. Recunoaște liderul Spaniei în domeniul inteligenței artificiale etice și a devenit prima țară din Uniune care are o agenție de stat pentru supravegherea inteligenței artificiale.

Abilități digitaleÎn ceea ce privește competențele digitale, Spania obține rezultate bune la competențe digitale, cu 64% din populație cu competențe digitale de bază (față de 54% în Uniunea Europeană) și 38% cu competențe peste bază (față de 26% din Uniunea Europeană). ). În plus, este poziționată ca a patra țară din UE în ceea ce privește competențele digitale avansate.

Raportul arată progrese importante legate, în mod fundamental, de creșterea notabilă a procentului de absolvenți TIC, trecând de la 4% la 4,8% în doar un an, plasând Spania peste media UE (4,2%) pentru prima dată.

De asemenea, Spania continuă să crească procentul de specialiști TIC în totalul angajării, trecând de la 4,1% la 4,3% din numărul total de persoane în vârstă de muncă, și se află pe podium în procente de femei experte în TIC doar în urma Germaniei și Franței. Comisia recomandă Spaniei să accelereze eforturile în domeniul competențelor digitale pentru a accelera creșterea numărului de specialiști în TIC, precum și să promoveze studiul disciplinelor digitale în rândul femeilor, pentru a reduce decalajul de gen în acest domeniu.

Comisia subliniază că procentul de companii care oferă angajaților lor formare în domeniul TIC în Spania depășește deja 20 %; și subliniază eforturile Guvernului Spaniei în implementarea programelor „foarte ambițioase”, precum pactul pentru Generația D, Educa en Digital, Uni Digital sau Digital FP Plan.

Infrastructuri digitaleÎn ceea ce privește infrastructurile digitale, raportul evidențiază contribuția importantă a Spaniei la eforturile colective ale UE de a atinge obiectivele Deceniului Digital în acest domeniu. Documentul evidențiază că „Spania este în fruntea implementării fibrei în UE”, plasându-l cu 35 de puncte peste media comunitară.

De altfel, țara este lider în adoptarea de bandă largă ultrarapidă -în principal cu fibră optică-; Peste 87% din populația cu acces la bandă largă are aceste caracteristici (mai mult de 100 Mbps).

Spania ocupă prima poziție printre marile economii europene în ceea ce privește acoperirea rețelelor de foarte mare capacitate: 93% dintre indivizi au avut acces la rețele fixe de foarte mare capacitate (mai mult de 100 Mbps), cu 20 de puncte mai mult decât media UE.

De asemenea, subliniază că este una dintre țările cu cele mai bune rezultate în conectivitate digitală, în ciuda suprafeței sale mari (a doua în UE), topografiei și populației mari -48 milioane de locuitori-.

Rezultatele bune confirmă rezultatele tangibile ale Agendei Spaniei Digitale, strategia Guvernului de a face din digitalizare o pârghie pentru creșterea economică. De fapt, Spania a alocat aproape 30% din fondurile europene Next Generation EU (20.000 milioane euro) către digitalizare.

În ultima legislatură, au fost investiți peste 2.000 de milioane de euro pentru universalizarea infrastructurilor digitale – fixe și mobile – în cadrul Agendei Spaniei Digitale. Mai exact, pentru a reduce decalajul digital în conectivitate ultra-rapidă prin fibră optică și satelit și pentru a implementa rețele de tehnologie 5G, cu o atenție deosebită zonelor rurale.

În acest domeniu, raportul evidențiază că acoperirea este de 82% în întreaga populație, cu 23 de puncte mai mult decât în ​​2022, și evidențiază că 98% din spectrul 5G a fost alocat -30 de puncte peste media UE-. Această implementare este realizată în mod fundamental de sectorul privat și este completată de investiții publice în zonele rurale și slab populate. Ajutorul public pentru implementarea 5G va depăși 1.000 de milioane de euro odată cu lansarea apelului pentru UNICO 5G Activas.

Conduceți pentru inovațieDocumentul subliniază, de asemenea, că Spania a luat măsuri pentru a crește producția de semiconductori în Europa și a face față provocării de a obține autonomie digitală în acest sector odată cu lansarea cipului PERTE, care va mobiliza o investiție de 12,25 miliarde de euro cu fonduri europene.

De asemenea, confirmă faptul că Spania este unul dintre statele membre cu cele mai multe acorduri de coinvestiție, datorită căruia se așteaptă să joace un rol important în dezvoltarea și implementarea de soluții cloud inovatoare, prin infrastructura și serviciile cloud ale IPCEI de generație următoare. (IPCEI-CIS). Și evidențiază măsurile implementate pentru a contribui la dezvoltarea primului computer cu accelerație cuantică din UE prin programul Quantum Spain sau programul Misiuni de cercetare și dezvoltare de inteligență artificială.

Digitalizarea afaceriiDupă cum subliniază Comisia în raport, Spania face pași pozitivi în direcția integrării tehnologiilor avansate de către companii: 12,3% dintre companii folosesc AI și 14,3% folosesc Big Data pentru analize interne.

În ceea ce privește digitalizarea IMM-urilor, Spania se situează practic pe linia mediei europene: procentul companiilor cu cel puțin un nivel de bază de digitalizare este de 68% față de 69% în Uniunea Europeană. Comisia a recunoscut eforturile autorităților spaniole în acest sens, evaluând foarte pozitiv programe precum Kitul digital, ale căror rezultate se vor reflecta în versiunile viitoare ale acestui raport, deoarece datele privind dezvoltarea digitală a IMM-urilor sunt anterioare implementării. progresul acestor programe.

În acest sens, raportul reflectă că IMM-urile spaniole vând online cu 10 puncte mai mult decât media europeană. Comisia evidențiază, de asemenea, în document, implementarea unor proiecte și inițiative precum Fondul Next Tech, programul Accelera PYME, Legea Startup-ului sau IMM-ul Generației D; iar Spania este încurajată să ofere condiții-cadru de susținere pentru întreprinderile nou-înființate și întreprinderile la scară nouă.

Servicii publice digitaleÎn ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice, textul Comisiei evidențiază performanța bună a Spaniei și poziționarea acesteia peste media europeană în practic toate domeniile analizate. În special, Spania se situează cu mult peste media UE în ceea ce privește indicatorii care măsoară numărul de utilizatori ai serviciilor de e-guvernare (84% față de 74%); disponibilitatea serviciilor publice online pentru cetățeni (86% față de 77%) și pentru companii (91% față de 84%); proactivitatea administrațiilor publice în furnizarea de formulare precompletate cetățenilor și companiilor (83% față de 68%) și accesul la fișele medicale electronice (83% față de 72%).

De la lansarea versiunii definitive a aplicației „My Citizen Folder” la sfârșitul anului trecut, au fost încorporate noi funcționalități și îmbunătățiri solicitate de utilizatori, astfel încât cetățenii să poată consulta datele și procedurile cu un singur clic.

În acest sens, Comisia Europeană a evidențiat în raport munca pe care Spania o desfășoară pentru a colecta date de sănătate din diferite sisteme informaționale și a le procesa și analiza pentru a îmbunătăți o serie de domenii, precum diagnosticul și tratamentele, predicția riscurilor pentru sănătate. , identificarea tiparelor sau îmbunătățirea calității vieții.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spania rămâne în fruntea principalelor economii ale Uniunii Europene în digitalizare și conectivitate