Încorporarea sa în sistemul juridic spaniol va facilita ancheta și urmărirea penală a infracțiunilor. De asemenea, accelerează obținerea de probe electronice transnaționale.
Ambasadorul reprezentant permanent al Spaniei în Consiliul Europei, Manuel Montobbio, a semnat astăzi, în numele al statului spaniol, al doilea protocol adițional la Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea cibernetică, privind cooperarea consolidată și divulgarea probelor electronice. Textul include instrumente menite să faciliteze investigarea procedurilor penale care necesită probe electronice transnaționale.
Ministerul Justiției a reprezentat Spania pe tot parcursul procesului de negociator și a a participat activ la elaborarea textului, cu sprijinul Parchetului pentru Criminalitate Informatica.
Prezentul Protocol, care fusese adoptat de Comitetul de Miniștrii Consiliului Europei la 17 noiembrie 2001, îmbunătățește și completează prevederile Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea cibernetică, semnată la Budapesta în 33, precum și protocolul adițional al acestuia, semnat la Strasbourg la 2003.
Încorporarea sa în sistemul juridic spaniol va facilita investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor, deoarece va oferi sistemului nostru procedural noi instrumente care accelerează an, să faciliteze și să ofere securitate juridică pentru obținerea de probe electronice în afara granițelor noastre.
În conținutul său, menține toate condițiile și garanțiile Drepturilor Fundamentale care au fost deja incluse în Convenție și, în plus, le completează cu o reglementare detaliată privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Concret, Protocolul recent semnat va consolida cooperarea printr-o serie de măsuri care extind puterile autorităților statelor părți, în special:
Informațiile privind înregistrările de nume de domenii pe Internet și informațiile despre abonați pot fi solicitate direct de la furnizorii de servicii situati pe teritoriul altui stat, cum ar fi o formă de cooperare directă cu aceștia. Aceste autorități sunt prevăzute cu un mecanism procedural care face posibilă punerea în aplicare a ordinelor emise de autorități s din alt stat, adresate furnizorilor lor de servicii. Se poate obține, în caz de urgență, asistența imediată a unui furnizor dintr-un alt stat, fără a fi necesară o cerere formală. În mod similar, în În caz de urgență, autoritățile unui stat pot solicita orice tip de asistență într-un mod mai agil decât în cooperarea tradițională. Vor fi folosite echipe de videoconferință și de investigații comune adaptate particularităților criminalității informatice și probe electronice. Sursa: Guvernul Spaniei – Spania semnează al doilea protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică 120522