Belgia și Spania vor intensifica colaborarea în chestiuni sociale și de muncă în fața președințiilor lor respective ale Consiliului UE Ministerele Muncii și Securității Sociale din ambele țări au convenit asupra unui document informal (non-hârtie) cu propuneri inovatoare, cum ar fi introducerea unui protocol de progres social sau a unei noi Carte a drepturilor muncii pentru lucrători Se așteaptă ca progresele să consolideze dimensiunea socială a guvernanței economice a UE, inclusiv punerea în aplicare a unui nou mecanism de convergență socială pentru a corecta dezechilibrele sociale la nivel european. Al doilea vicepreședinte și ministrul muncii și economiei sociale, Yolanda Díaz, și ministrul pentru incluziune, securitate socială și migrație, José Luis Escrivá, împreună cu omologii lor belgieni pentru muncă și afaceri sociale, Pierre-Yves Dermagne și Frank Vandenbroucke, au au convenit astăzi la Porto să își consolideze colaborarea la nivel european prin prezentarea de noi inițiative sociale care vor stabili agenda în materie socială și de muncă pentru următoarea Comisie și următorul Parlament European, care vor fi alese în 2024.
Această colaborare se concretizează prin semnarea unui document informal (non-hârtie) convenit de ambele părți la Porto, unde are loc cel de-al doilea forum social organizat de guvernul portughez și de Comisia Europeană.
Textul cuprinde diferite puncte, printre care introducerea unui Protocol al Progresului Social în Tratatele Uniunii Europene sau promovarea unei Carte a Drepturilor Muncitorilor.
De asemenea, documentul are în vedere consolidarea dimensiunii sociale a guvernanței economice europene prin adoptarea și implementarea unui nou Cadru de Convergență Socială pentru corectarea dezechilibrelor sociale. De asemenea, promovează adoptarea de acțiuni care vizează consolidarea accesului tuturor la protecție socială adecvată, dialog social, negocieri colective ecologice, democrație la locul de muncă și explorarea tuturor modalităților de încurajare a economiei sociale. De asemenea, subliniază necesitatea unei abordări globale a sănătății mintale care să includă stresul, ars și instabilitatea locului de muncă.
Protocolul Social Progress și programul SURE
Spania și Belgia vor să devină realitate una dintre propunerile apărute la Conferința privind Viitorul Europei desfășurată în mai 2022, unde i s-a cerut să se ia măsuri pentru protejarea drepturilor sociale în cazul în care acestea sunt în conflict cu libertățile economice. În acest scop, se propune încorporarea unui protocol de progres social în tratatele Uniunii Europene.
Pentru a avansa în aplicarea deplină a Pilonului Social al Drepturilor Sociale, ambele țări consideră că este necesar să profite de experiența de succes a programului SURE, mecanism apărut în perioada pandemiei care s-a concentrat pe protejarea ocupării forței de muncă prin oferirea de sprijin financiar pentru mecanisme de păstrare a locului de muncă. Ideea acum este de a instala un instrument structural cu caracteristici similare care să susțină tranzițiile ecologice și digitale în lumea muncii, protejând munca decentă și evitând reducerile sociale și de muncă.
Investiții sociale și venit minim
Documentul subliniază importanța investițiilor sociale, avansând în necesitatea negocierii unui cadru fiscal reînnoit care să garanteze o finanțare adecvată a sistemelor de bunăstare și a serviciilor publice și care să protejeze, de asemenea, investițiile sociale în perioade de criză și turbulențe economice. În acest scop, propune dezvoltarea unor metrici care să definească în mod tangibil randamentele materiale și sociale ale investițiilor publice și care să le identifice pe cele care pot avea un efect multiplicator benefic asupra economiilor viitoare pentru conturile publice.
Textul ridică, de asemenea, oportunitatea de a consolida sistemele de protecție socială ale statelor membre, în special pe două direcții: 1) creșterea acoperirii acestora și aprofundarea conexiunii mecanismelor venitului minim cu piața muncii prin itinerarii de incluziune care să permită extinderea celor mai bune practici. și 2) îmbunătățirea suficienței și transparenței beneficiilor și subvențiilor de protecție socială pentru toți lucrătorii și cei care desfășoară activități independente.
De asemenea, se propune realizarea de noi pași înainte la nivel european în ceea ce privește învățarea continuă, cu accent pe copilărie, economia îngrijirii și politicile educaționale.
Cadrul de convergență socială
Consolidarea sustenabilității datoriei nu poate fi separată de necesitatea de a promova creșterea favorabilă incluziunii pe termen lung și de lupta împotriva dezechilibrelor sociale între și în interiorul statelor membre.
În acest sens, ambele guverne au convenit asupra necesității de a promova adoptarea și implementarea rapidă a noului Cadru de Convergență Socială în următorul semestru european bazat pe Pilonul European al Drepturilor Sociale.
Acest instrument de evaluare anuală va permite o mai bună urmărire și evaluare a politicilor sociale care sunt aplicate în toate cele 27 de țări ale blocului. Spania și Belgia, promotori ai inițiativei, sunt convinse că aceasta va consolida drepturile sociale și va contribui la convergența socială în Europa.
Promovarea dialogului social și stabilirea unei Carte a drepturilor muncii pentru lucrători
Dialogul social va fi una dintre prioritățile Spaniei în timpul președinției Consiliului Uniunii Europene. Ambele țări doresc să consolideze această cale pentru a încuraja democrația la locul de muncă și pentru a contribui la dezvoltarea durabilă, promovând și negocierea colectivă ecologică, care face posibilă înfruntarea tranziției digitale și ecologice fără pierderea drepturilor lucrătorilor.
În același sens, cele două țări doresc să adopte o Cartă a Drepturilor Muncitorilor pentru Muncitori și să stabilească o mai mare participare democratică la locul de muncă, precum și posibilitatea de a conveni asupra unor contracte colective europene, printre altele.
Sursa: Spania și Belgia conduc agenda socială europeană cu inițiative în chestiuni sociale și de muncă