Spania și Țările de Jos au prezentat un document comun pentru promovarea reforma regulilor fiscale europene și integrarea piețelor financiare, prin adaptarea Pactului de stabilitate și creștere la provocările actuale, punctul culminant al uniunii bancare și al uniunii piețelor de capital.
. Acesta este un document („document”) care reflectă poziția Spaniei și a Țărilor de Jos și pune o bază importantă pentru cooperarea la nivel european. Într-un context marcat de răspunsul la pandemie și războiul din Ucraina, prezentarea unui document comun de către Spania și Țările de Jos, două țări identificate în mod tradițional cu poziții divergente în acest domeniu, subliniază necesitatea găsirii unui consens.Scrisoarea transmite un mesaj clar: este timpul pentru unitate și hotărâre pentru a consolida integrarea economică, monetară și a pieței financiare și, astfel, a avea un cadru adecvat pentru a aborda investițiile publice și private, precum şi reformele structurale necesare autonomiei strategice a Uniunii Europene în noul context geopolitic. „Putem realiza mult mai mult acţionând împreună decât individual. Acest mesaj rămâne crucial, mai ales în lumina agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în document.
„Europa trăiește vremuri fără precedent, cu consecințe grave asupra inflației, creșterii economice și finanțelor publice, inclusiv nevoile viitoare de investiții. Acest lucru merită toată atenția noastră și subliniază necesitatea de a continua să facem progrese în chestiuni prioritare pe termen mediu”.
Astfel, ambele țări consideră că „este important să ajungem în 2022 un consens cu privire la problemele prioritare pentru consolidarea în continuare a Uniunii Europene: un cadru fiscal reînnoit, potrivit pentru provocările prezente și viitoare, o foaie de parcurs pentru a finaliza uniunea bancară și consolidarea uniunii piețelor de capital”.
Într-o înfățișare comună cu ministrul finanțelor din Țările de Jos, Sidrid Kaag la marginea Eurogrupului, la Luxemburg, vicepreședintele Nadia Calviño a subliniat că „trebuie să lăsăm în urmă dezbateri dezbinate și să construim pe baza consensului puternic existent cu privire la acțiunile prioritare pentru a consolida economia europeană și a aborda prezentul și viitorul. provocări”.
Astfel, Spania și Țările de Jos solicită accelerarea activității Eurogrupului în perioada 2022 în domeniile Reguli fiscale, uniunea bancară și uniunea piețelor de capital pentru a atinge următoarele obiective: consolidarea sustenabilității mai eficient și eficient, prin țară; -strategii specifice de consolidare care sunt realiste, graduale, dar ambițioase și compatibile cu creșterea economică și crearea de locuri de muncă, inspirate de guvernanța instrumentelor Next Generation UE. În plus, noul cadru fiscal ar trebui să încurajeze investițiile și reformele, fie mai simplu, mai transparent, mai credibil și să asigure un tratament egal pentru toate statele membre, cu garanții clare pentru a asigura aplicarea normelor. Toate statele membre trebuie să promoveze un efort mai mare de investiții publice și private în următorii ani, în special pentru a aborda tranziția ecologică și digitală și pentru a consolida autonomia strategică a Europei. În cele din urmă, este esențial să se convină asupra unei foi de parcurs clare pentru a finaliza proiectele uniunii bancare și ale uniunii piețelor de capital.
Realist , strategie fiscală graduală și ambițioasăAmbele țări susțin promovarea reformei regulilor fiscale în 2022, rupe cu inerția și blocurile din trecut și construiește un cadru adaptat nevoilor și provocărilor actuale. Ambele țări consideră că statele membre trebuie să se angajeze într-un mod „credibil” să construiască rezerve fiscale care să permită răspunsul la următorul șoc prin strategii de consolidare specifice fiecărei țări, „realiste, graduale, dar ambițioase, precum și compatibile cu creșterea economică și crearea de locuri de muncă”.
„Atingerea acestor obiective necesită un efort continuu de reformă, investiții publice de înaltă calitate și o alcătuire mai bună a finanțelor publice, în o modalitate prin care reducerea datoriei nu depinde doar de consolidarea bugetară”, adaugă textul.
În plus, Spania și Țările de Jos susțin reguli care să ia în considerare efortul investițional semnificativ necesar pentru îndeplinirea angajamentelor ambițioase ale Uniunii Europene, în special pentru tranzițiile verzi și digitale, în contextul implementării planurilor de redresare. Norme care, la rândul lor, sunt mai transparente, mai eficiente în aplicare, contraciclice și asigură un tratament egal între statele membre.
Urmând modelul de guvernanță al planurilor de redresare, guvernele naționale ar putea propune planuri fiscale pe termen mediu specifice fiecărei țări, pentru a consolida sustenabilitatea fiscală într-un mod favorabil creșterii, inclusiv prin angajamente ambițioase de investiții și reforme care sunt credibile și verificabile. Deși se recunoaște importanța încorporării circumstanțelor specifice fiecărei țări și a creșterii asumării naționale, trebuie să existe, de asemenea, garanții adecvate și standarde minime pentru a se asigura că strategiile fiscale contribuie la obiectivul central al Pactului de stabilitate și creștere. Sistemul trebuie să aibă garanții clare care să garanteze că Comisia și Consiliul iau măsurile necesare pentru aplicarea normelor.
Documentul propune, de asemenea, definirea cerințelor printr-o regulă de cheltuieli și să consolideze rolul instituțiilor fiscale independente (AIReF, în cazul spaniol). Uniunea Non-paperul pledează, în al doilea rând, pentru finalizarea lucrărilor în domeniul Uniunii Bancare, pentru a îmbunătățirea rezistenței economice și a arhitecturii financiare a Uniunii Europene, pentru a proteja deponenții și contribuabilii europeni, pentru a oferi un cadru pe termen lung pentru finanțarea tranziției verzi și digitale și pentru a consolida rolul internațional al monedei euro.
„Trebuie să profităm de această fereastră de oportunitate pentru a lua măsuri concrete care să ne îndeplinească angajamentul politic permanent de a finaliza uniunea bancară”, subliniază țări semnatare.
Consolidarea uniunii piețelor de capital În al treilea rând, Spania și Țările de Jos s-au angajat să consolideze Uniunea Piețelor de Capital și consideră că sistemul financiar al Uniunii Europene poate „juca un rol crucial” în dezvoltarea tranziției verzi și digitale, oferind finanțarea necesară pentru companiile europene, în special IMM-urile, să inoveze și să se dezvolte.
„Dezvoltarea piețelor de capital din UE ar trebui să profite de avantajele piețelor locale și să fie însoțită de reglementări clare, supraveghere eficientă și protecție adecvată a investitorilor, pentru a crește încrederea cetățenilor în piețele de capital și a promova investițiile transfrontaliere”, conchide textul.
Mai multe informații Document comun Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Spania și Țările de Jos promovează reforma regulilor fiscale europene040422