Al treilea vicepreședinte al Guvernului și ministrul Tranziția ecologică și provocarea demografică, Teresa Ribera, a participat la Consiliul Energetic extraordinar al Uniunii Europene, care a avut loc astăzi la Bruxelles.
„Susținem președinția franceză a UE în necesitatea diversificării și grăbirii unui dialog solvabil cu furnizorii de gaze și petrol, care să garanteze o aprovizionare stabilă și accesibilă”, a subliniat Ribera, care a insistat că cea mai bună rețetă pentru reducerea fragilității energiei „este să accelerarea investițiilor în tranziția energetică, în surse regenerabile, în economisirea și eficiența energiei și în tehnologiile de stocare”. De asemenea, a subliniat necesitatea creșterii interconexiunii dintre Peninsula Iberică și restul UE.
Cu un scenariu internațional marcat printr-o agravare a prețurilor mari la energie derivate din situația din Ucraina, Spania a reiterat necesitatea adoptării unor măsuri excepționale și extraordinare pentru a face față unei situații excepționale, în cadrul european, avansând în același timp coordonat în evoluția și actualizarea a proiectării piețelor de energie: „Observam o fragilitate imensă în Europa în materie de energie ca urmare a unei dependențe foarte mari de un singur furnizor de gaze – a subliniat Ribera la sosirea sa în Consiliu – și soluția constă în accelerarea tranziției energetice pentru reducerea dependenței, diversificarea furnizorilor, promovarea economiilor și eficiența, accelerarea surselor regenerabile, facilitarea dialogului fluid cu alți furnizori de gaze, căutarea maximă cooperarea la nivel european și aplicarea măsurilor cu efect imediat”.
„De aceea salutăm anunțul Comisiei de a prezenta o nouă comunicare cu instrumente , cu măsuri extraordinare care trebuie să poată fi aplicate rapid, cât mai curând”, a adăugat vicepreședintele, în legătură cu anunțul Executivului comunitar de a face progrese suplimentare în raport cu măsurile propuse în octombrie, în primul Toolbox. Comunicare, pe care Spania a considerat-o insuficientă.
Transferul veniturilor de la producători către consumatori
În timpul Consiliului, Spania a susținut că aceste măsuri ar trebui să includă limitarea efectului de contagiune al gazelor privind energia electrică: „Formarea prețului la energie electrică ar trebui să fie decuplată de volatilitatea prețurilor la gaze naturale în situații de urgență, de exemplu, prin intermediul unui plafon de preț asupra prețului energiei electrice produse cu gaze naturale și a unui mecanism care garantează recuperarea ulterioară a costurilor ciclurilor combinate de gaze.
Ribera a cerut și mecanisme rapide de recuperare a profiturilor extraordinare a centralelor inframarginale pentru consumatori: „Dezbaterea existentă privind recuperarea profiturilor extraordinare (profituri extraordinare) de la prețurile mari la gaze în designul actual al pieței este pozitivă. Pentru a fi eficiente, măsurile privind veniturile inframarginale trebuie să permită un răspuns rapid, care să fie operațional cât mai curând posibil”.
De asemenea, vicepreședintele a cerut instituirea de stimulente pentru încheierea de contracte pe termen lung cu preț fix (PPA) pentru industrie, în care BEI ar putea juca un rol relevant, oferind garanții.” BEI ar putea oferi și finanțare băncilor comerciale. să promoveze autoconsumul, eficiența energetică și alte mici acțiuni care favorizează participarea socială, cum ar fi comunitățile energetice”.
În sfârșit, vicepreședintele a subliniat necesitatea creșterii interconexiunilor dintre peninsula și restul Europei, cu mult sub nivelurile stabilite, și a evidențiat puterea acțiunii europene comune: „În ciuda vremurilor grele pe care le trăim, este îmbucurător să vedem capacitatea de a articula un răspuns imediat diata, atât de unanimă, atât de consensuală. Mi se pare că orientarea generală a răspunsului european este extrem de pozitivă și arată că singura cale este să construim Europa împreună”, a conchis el.
Sursa: Guvernul Spaniei – Spania sprijină adoptarea măsurilor europene de solidaritate energetică cu Ucraina și sprijină o mai bună coordonare în răspunsul la criză33