Spania sprijină noua direcție luată de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), adoptând un pilon care vizează decarbonizarea sistemului energetic global.

„Este timpul să grăbim transformarea modelului energetic, profitați de marile sale oportunități și avantajele sale de mediu, rezolvând în același timp problemele noastre de securitate energetică”, a declarat Teresa Ribera, Vicepreședinte al Guvernului și Ministru pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, în cadrul Reuniunii ministeriale AIE desfășurată la Paris pentru aprobarea noii direcții strategice. al organizației.

„Trebuie să ridicăm barierele care împiedică implementarea tehnologiilor accesibile, sigure și durabile pentru a atinge obiectivele climatice stabilite de Paris. Tratat”, a afirmat Ribera în timpul discursului său în cadrul Sesiunii Plenare a Reuniunii Ministeriale.

Vicepreședintele a dedicat o mare parte a discursului său necesității de a garanta securitatea aprovizionării „într-un situație extrem de dificilă și periculoasă, rezultată dintr-o creștere fără precedent a prețurilor la energie, combinată cu evenimente geopolitice grave”, făcând aluzie la conflictul din Ucraina și impactul acestuia asupra piețelor internaționale de energie.

. Energie sigură, accesibilă și durabilă Vicepreședintele a susținut soluționarea situației prin măsuri de creșterea securității energetice, nu numai din perspectiva continuității aprovizionării, ci și din perspectiva accesibilității și durabilității. „Dacă nu suntem capabili să garantăm energie sigură, accesibilă și durabilă, eșuăm în mandatul nostru, periclitând redresarea post-criză și ambițiile noastre de a ajunge la zero emisii”, a subliniat el.

Ribera și-a stabilit prioritățile actuale, începând cu „abordarea „efectului de contagiune” al prețurilor la gaze asupra prețurilor energiei electrice” sau reducerea cererii europene pentru livrările rusești, cu impact deosebit asupra comerțului internațional de lichefiate. gazele naturale și optimizarea infrastructurilor de stocare în UE.

El și-a încheiat discursul subliniind că dincolo de situația actuală de criză, „nu trebuie să ne uităm priorități: canalizarea masivă a fondurilor către sursele de energie regenerabilă, lăsând în urmă toți combustibilii fosili și dependența energetică”.

Programul de tranziții energetice curateÎn timpul ședinței M ministerială, Spania s-a alăturat Programului IEA pentru tranziții în energie curată, un instrument al organizației pentru a accelera procesul de decarbonizare în țările emergente, în special în Africa, America Latină și Asia de Sud-Est. Ribera a subliniat că este o inițiativă „care aduce prosperitate și dezvoltare, și crește securitatea aprovizionării și angajamentul internațional. Situația este deosebit de provocatoare, dar trebuie să lucrăm la accelerarea procesului de tranziție energetică și la implementarea unor soluții la prețuri accesibile și bazate pe surse regenerabile. , eficiența energetică și electrificarea economiilor”.

După încorporarea Spaniei, Programul este alcătuit din Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franța , Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Olanda, Spania, Suedia, Elveția, SUA și Comisia Europeană reprezentând întreaga UE. Ei și-au declarat intenția de a înființa un fond de 20 milioane de euro pe an pentru finanțează activitățile Programului.

Vicepreședintele a profitat de întâlnirea de la Paris pentru a ține mai multe întâlniri bilaterale cu omologii săi din țări precum Ucraina, cu care s-a ocupat de nevoile țării de a face față efectelor invaziei și provocărilor energetice ale UE, pe lângă altele cu reprezentanții Franței, Italiei, Greciei, Portugaliei, Regatului Unit sau Chile.

Mai multe informații Agenție Agenția Internațională pentru Energie (IEA) Sursa: Guvernul Spaniei – Spania sprijină noul curs al AIE pentru accelerarea procesului de tranziție energetică