#Spania – Documentul, care este publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor și Funcției Publice și poate fi consultat aici, include actualizarea previziunilor macroeconomice și a evoluției finanțelor publice.
Actualizarea imaginii macroeconomicePlanul bugetar include o revizuire a tabloului macroeconomic. Economia spaniolă a avut o redresare puternică începând cu 2021 și menține o creștere puternică în 2023, ceea ce a plasat deja PIB-ul cu 2% peste nivelul pre-pandemie. Într-un context de mare incertitudine și de creștere economică mai scăzută la nivel internațional, economia spaniolă menține o creștere diferențială datorită dinamismului pieței muncii, evoluției pozitive a sectorului extern, activelor solide ale gospodăriilor și companiilor și implementării rapide a Planului de Recuperare.
Acești factori explică de ce în 2023 economia spaniolă își va menține soliditatea și rezistența, cu o prognoză prudentă de creștere economică de 2,4%. În 2024, creșterea PIB-ului este de așteptat să fie de 2%, mai mare decât media zonei euro.
Evoluția economiei spaniole în următoarele luni va fi influențată de doi factori internaționali relevanți: conflictele geopolitice și impactul politicii monetare contractive a Băncii Centrale Europene. Tensiunile și conflictele geopolitice sunt, în acest moment, principalul factor de risc pentru economie datorită impactului lor potențial asupra piețelor energetice și a activității economice din Europa și la nivel global. După o creștere rapidă a ratelor dobânzilor, politica monetară începe să reducă inflația, dar încetinește și cererea la nivel european.
Într-un context internațional complex, Spania va conduce creșterea economică printre principalele țări dezvoltate în perioada 2023-2024, grație implementării Planului de redresare și efectelor politicii economice adoptate în ultimii cinci ani, în conformitate cu previziunile. a principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale.
Piața muncii menține performanțe extraordinare. În prima jumătate a anului, 60% din totalul locurilor de muncă generate în Europa a fost realizat în Spania, în mare parte în domeniul cercetării și dezvoltării, științei și TIC. Pentru întregul an 2023 și 2024, se preconizează crearea a 700.000 de locuri de muncă cu normă întreagă. În plus, șomajul va continua să scadă în 2024 până când rata medie a șomajului va fi sub 11%, cifră care este deosebit de relevantă în contextul creșterii populației active, care va ajunge la aproximativ 24 de milioane de persoane în 2024.
Calitatea ocupării forței de muncă va continua să se îmbunătățească, cu o creștere a compensației pe angajat, care va crește cu rate mai mari decât cele ale prețurilor de consum, ceea ce va permite lucrătorilor să câștige putere de cumpărare în această perioadă. De asemenea, va exista o îmbunătățire a productivității datorită reformelor Planului de redresare.
Dinamismul sectorului extern reflectă una dintre principalele schimbări structurale din economie, datorită creșterii puternice a exporturilor de servicii non-turistice și câștigurilor în competitivitate datorate impulsului către digitalizare și tranziția energetică. O diversificare mai mare către bunuri și servicii va compensa parțial impactul creșterii economice mai scăzute a principalilor noștri parteneri comerciali.
De asemenea, capacitatea de finanțare a Spaniei va fi crescută la 3,5% din PIB, iar poziția de datorie netă a țării față de restul lumii va continua să scadă, care a fost de 56,6% din PIB în al doilea trimestru al anului 2023. PIB, cel mai scăzut record din 2004.
Îmbunătățirea situației financiare a gospodăriilor și a companiilor, grație măsurilor de sprijinire a veniturilor și garanțiilor financiare implementate de Guvern, reducerea datoriilor acestora și buna performanță a ocupării forței de muncă împreună cu îmbunătățirea puterii de cumpărare a gospodăriilor, va permite consumul. să accelereze în 2024 și să fie unul dintre principalele elemente de creștere pentru economia spaniolă anul viitor.
Măsurile adoptate pentru a amortiza impactul creșterii costurilor energiei permit, de asemenea, Spaniei să fie printre țările cu cea mai scăzută inflație și cea mai mare creștere din întreaga zonă euro de mai bine de un an. Chiar și într-un scenariu de retragere a măsurilor de amortizare a impactului inflației, deflatorul PIB își va continua reducerea și anul viitor.
Plan bugetar cu scenariu fiscal inerțialÎntocmirea Planului bugetar este condiționată de situația Guvernului în funcție, care are o capacitate de reglementare limitată și, prin urmare, nu poate aproba un proiect de lege de buget general al statului și nici nu poate prezenta alte inițiative legislative decât în cazuri de urgență justificate corespunzător.
Această împrejurare înseamnă că Planul bugetar a fost realizat într-un scenariu fiscal inerțial, adică în absența unor modificări sau măsuri noi. În orice caz, aceasta nu înseamnă că în viitor nu pot adopta sau prelungi măsurile care sunt în vigoare până la 31 decembrie 2023, cu scopul de a atenua impactul inflației dacă se consideră necesar după evaluarea situației cu datele. disponibil la sfarsitul anului.
În ceea ce privește cheltuielile, sunt incluse unele măsuri pentru a considera că acestea vor fi adoptate în orice scenariu. Este cazul reevaluării pensiilor în conformitate cu IPC pentru a garanta menținerea puterii de cumpărare a acestora astfel cum este stabilită prin legea aprobată de Guvern sau majorarea salariilor bugetarilor până în 2024, așa cum se precizează în acord. 2022 al Masei de Negociere a Serviciului Public General.
Prognoza veniturilorPlanul bugetar 2024 are în vedere o prognoză a veniturilor într-un scenariu inerțial din cauza situației unui guvern în funcție. În acest context, estimarea este că veniturile tuturor administrațiilor publice reprezintă 42% din PIB, ajungând la 648,66 miliarde euro în termeni contabili naționali. Aceasta este o ușoară creștere față de 41,9% din PIB în 2023.
Se preconizează că impozitele vor ajunge la 382.755 milioane euro, ceea ce presupune o creștere de 7,5% față de 2023. Această creștere este similară cu cea preconizată în acest an (7,6%) și se datorează bunei performanțe a impozitului pe venitul persoanelor fizice prin îmbunătățirea gradului de ocupare sau majorarea pensiilor. Dar și la alte măsuri adoptate în acest an și care vor avea în continuare un impact pozitiv în 2024, precum, de exemplu, majorarea cotelor pentru cele mai mari venituri peste 300.000 de euro sau în Impozitul pe profit impactul limitării compensării pierderilor în grupuri. .
Pentru anul viitor, se estimează o creștere a contribuțiilor sociale de 6,4% din cauza dinamismului pieței muncii sau a derulării reformei pensiilor.
În ceea ce privește cheltuielile, Planul bugetar preconizează atingerea la 694.268 milioane în 2024, ceea ce reprezintă 45% din PIB. Aceasta este o reducere față de 45,8% în 2023. Această evoluție a cheltuielilor este compatibilă cu reevaluarea pensiilor în conformitate cu IPC, așa cum se stabilește prin legea aprobată de Guvern în legislatura trecută. În plus, include și o creștere cu 2% a salariilor tuturor angajaților publici în 2024. Un procent care ar putea crește cu încă 0,5% în funcție de variația IPC armonizat, așa cum este stabilit prin Acordul-cadru pentru o administrare a Secolul XXI a fost de acord cu sindicatele serviciului public.
Reducerea deficitului și a datoriilorPlanul bugetar arată angajamentul Guvernului Spaniei față de stabilitatea bugetară. Se stabilește astfel obiectivul reducerii deficitului la 3% în 2024, ceea ce reprezintă o scădere de peste 7 puncte procentuale în patru ani.
În acest cadru, documentul are în vedere un deficit mai flexibil pentru Comunitățile Autonome în 2024, cu o rată de 0,1%, față de soldul bugetar inclus în Programul de Stabilitate din aprilie anul trecut. Acea zecime din mai multă marjă pentru Comunitățile Autonome va fi asumată de Administrația Centrală, a cărei rată a deficitului în 2024 va fi de 2,9%, față de 3% în prognoza anterioară.
La rândul său, Securitatea Socială menține rata deficitului de 0,2% pentru 2024 care a apărut în Programul de Stabilitate. Entitățile locale mențin și pentru anul viitor excedentul de 0,2% care era deja contemplat în documentul transmis Comisiei Europene în aprilie.
Planul transmis la Bruxelles mai precizează că performanța bună a economiei va permite ca raportul datorie/PIB să fie redus la 108,1% deja în 2023, avansând cu un an obiectivul de a-l plasa sub 110%. Anul viitor va continua să se reducă la 106,3%, ceea ce va reprezenta o reducere de 14 puncte față de valoarea sa din 2020.
Politica economică dezvoltată de Guvern a demonstrat în ultimii ani că această reducere semnificativă a deficitului și a datoriei publice este compatibilă cu o consolidare a statului bunăstării și cu desfășurarea unui scut social care să atenueze impactul creșterii inflației asupra clasei. mijlocii și muncitori, în grupurile cele mai vulnerabile și în IMM-uri și persoane care desfășoară activități independente.
În acest sens, efortul Guvernului de a combate inegalitatea se reflectă în evoluția diverșilor indicatori precum indicele Gini – care măsoară inegalitatea – care a scăzut cu mai bine de un punct din 2018, atingând cel mai scăzut nivel de 16 ani. Se constată, de asemenea, o reducere a decalajului de gen în rata de activitate și o creștere progresivă a femeilor în consiliile de administrație, care au crescut cu aproape 14 puncte (de la 23,7% în 2018 la 37,5% în 2022).
Impactul planului de redresareUn element fundamental pentru politica economică din 2024 va fi continuarea progresului în desfășurarea investițiilor și reformelor Planului de redresare spaniol, chei pentru modernizarea sistemului productiv, precum și pentru digitalizare, tranziția energetică, socială și teritorială. coeziunea si egalitatea.
Spania conduce implementarea în Europa a Planului de Recuperare, primind deja 37.036 milioane de euro de la Mecanismul de Recuperare și Reziliență, după îndeplinirea satisfăcătoare a 121 de etape și obiective îndeplinite dintr-un total de 416, ceea ce echivalează cu aproape 30% din total.
Au fost rezolvate cereri de ajutor și licitații pentru servicii și lucrări pentru 80% din aceste fonduri (30.000 milioane euro), care finanțează peste 500.000 de proiecte pe întreg teritoriul, iar Trezoreria a efectuat deja plăți de 38.700 milioane euro către organele de conducere și beneficiari finali, adică mai mult decât fondurile europene transferate de Comisia Europeană până acum.
Desfăşurarea acestor resurse s-a făcut prin co-guvernare cu Comunităţile Autonome cărora le-au fost deja alocate peste 24,3 miliarde de euro de la lansarea acestor fonduri prin 159 de conferinţe sectoriale sau acorduri de colaborare.
Concentrarea reformelor și investițiilor în perioada 2021-2023 a crescut PIB-ul cu 2 puncte procentuale din 2021. În acest sens, a impulsionat investițiile în afaceri, cu o creștere de 5% de la începuturi, și a accelerat tranzițiile verzi și digitale. Poziția financiară sănătoasă a companiilor și impulsul continuu al Planului de redresare vor permite investițiilor în afaceri să continue să crească în 2024.
Planul bugetar.
Mai multe informatii Consultarea documentului, care include actualizarea previziunilor macroeconomice și evoluția finanțelor publice Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Economie UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spania va continua să reducă deficitul public și să crească puternic în 2024, cu o creștere a PIB-ului de aproximativ 2%