Ministrul spaniol de Justiție s-a dus marți la București cu două obiective clare: să accelereze repatrierea condamnaților și să ceară soluții pentru minorii perechilor mixte care nu mai pot să plece din România.
Ministrul Rafael Catalá, membru al actualului guvern spaniol în exercițiu, s-a întâlnit la București cu ministrul român de Justiție, Raluca Prună, împreună cu care a discutat despre stadiul cooperării pe plan juridic dintre România și Spania.
”Catalá și Prună au subliniat între principalele lor preocupări necesitatea de a accelera mutarea condamnaților ca să poată ispăși pedepsele în țările de origine și în același timp, au discutat despre problema delicată provocată de sustragerea de minori, copii ai perechilor mixte româno-spaniole”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului spaniol de Justiție.
Sunt cunoscute, în ultima vreme, diverse cazuri în care perechi mixte ajung să se despartă, iar legea română interzice ieșirea minorilor din țară fără aprobarea ambilor părinți.
Ministrul spaniol Rafael Catalá s-a întâlnit și cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, iar comunicatul ministerului spaniol evidențiază faptul că această instituție a fost creată după modelul spaniol.
Partea spaniolă a remarcat faptul că șeful DNA a fost interesat să cunoască detalii despre noua instituție spaniol creată pentru recuperarea proprietăților și bunurilor agonisite de autorii de fapte de corupție și crimă organizată (Oficina de Recuperación y Gestión de Activos).
Discuții despre recunoașterea legală Bisericii Ortodoxe Române
Catalá a fost primit la București și de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, după care a avut o reuniune cu Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române.
”La această întâlnire s-a discutat despre intenția guvernului spaniol de a căuta o modalitate adecvată pentru a îmbunătăți încadrarea juridică a bisericii ortodoxe în Spania”, mai precizează Ministerul spaniol de Justiție.
Biserica Ortodoxă urmărește de mai mulți ani recunoașterea juridică în Spania prin care ar avea aceleași beneficii ca și celelalte confesiuni religioase care au acces la fonduri publice.
Ministrul în funcție, Rafael Catalá, a discutat și cu ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, despre proiectul creării unui Tribunal Internațional împotriva Terorismului.
Singura mențiune făcută despre problemele românilor din Spania a fost aceea că sunt bine integrați și că milionul de compatrioți „produce importante relații între ambele țări în domeniul cooperării juridice”.