Este un proiect al Grupului de Cercetare Complutense 92020
Specialiștii de la Spitalul 12 de Octubre participă la un studiu al Grupului de Cercetare Complutense 920202 care analizează pentru prima dată în Spania morfologia și dimensiunile cranio-faciale și palatine ale tinerilor adulți spanioli care au suferit o intervenție chirurgicală pentru despicături bucale în copilăria timpurie, folosind un instrument intraoral 3D. scaner. Rezultatele acestei cercetări concluzionează că modificările cranio-faciale observate influențează caracteristicile palatului, maxilarului și mandibulei cu impact direct asupra aspectului facial al pacienților.
În plus, caracteristicile și tipul de despicătură labială și palatina unilaterală sau bilaterală și/sau izolată palatina sau despicătură labială- par a fi principalele cauze ale acestor tulburări de creștere cranio-faciale pe termen lung, astfel încât, în timp ce pacienții cu despicături labiale izolate au fost singurul grup fără malformații notabile, cele mai grave au fost observate în lotul cu despicături bilaterale ale buzei și palatului.
Rezultatele, în concordanță cu cele ale studiilor anterioare asupra aceluiași tip de despicătură, validează utilizarea scanerului intraoral pentru a efectua măsurători în maxilarul pacienților cu despicătură labială și palatina. În acest caz, utilizarea tehnologiei 3D oferă mai multe și mai bune informații cu privire la metodele tradiționale de diagnostic – amprenta cu gips/gips – deoarece permite o mai bună definire a formei și dimensiunii palatinei la pacienții cu despicare. Rigoarea și precizia sunt esențiale pentru a determina evoluția cranio-facială a pacienților adulți operați de despicătură în copilărie.
Potrivit cercetării, operațiile efectuate în copilărie ar putea avea efect și asupra malformațiilor cranio-faciale care se dezvoltă pe termen lung, întrucât pacienții sunt supuși unor tratamente complexe care implică specialiști din diferite discipline, cu multiple proceduri de diagnostic și intervenții chirurgicale. Totuși, studiul nu a putut obține rezultate mai concludente din cauza dificultății de a analiza istoricul fiecărui pacient, cu tratamente foarte diferite începute cu cel puțin 18 ani înainte. Din acest motiv, lucrarea necesită cercetări viitoare prospective, cu analiză a datelor pre-chirurgicale și chirurgicale.
Acest tip de malformație derivată din despicăturile buzelor și palatinei poate avea implicații funcționale grave în vorbirea și respirația pacienților. De aici și importanța analizei și măsurătorilor efectuate în studiul de față.
Investigatia Analiza cranio-facială și palatinală tridimensională la pacienții cu despicătură de buză și palat tratați în Spania al Grupului de Cercetare Complutense 920202 a fost publicat în revista Scientific Reports. Pe lângă Spitalul 12 de Octubre, la acesta participă șapte spitale din toată Spania, inclusiv Spitalul Gregorio Marañón și Spitalul Niño Jesús, din Madrid.
Sursa: Comunitatea Madrid – Specialiștii de la Spitalul 12 de Octubre participă la primul studiu al pacienților cu despicătură de buză și palat prin scanare intraoală 3D