#Madrid –

Aceasta este o lucrare pe un model animal, condus de Universitatea Complutense din Madrid

Spitalul 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, participă la un studiu care demonstrează pe un model animal că transplantul de microbiotă fecală poate fi folosit ca terapie împotriva intoxicației acute datorate consumului de alcool. Lucrarea a relevat o îmbunătățire a barierei intestinale și o reducere a leziunilor hepatice și a acumulării de lipide cauzate de abuzul de băuturi etilice. Studiul este condus de Universitatea Complutense din Madrid, iar rezultatele sale au fost publicate în „Frontiers in Nutrition”.

În acest caz, transplantul de microbiotă fecală este o procedură care ajută la refacerea bacteriilor bune din intestin care au fost eliminate sau reduse prin consumul acut de alcool. „Aceste rezultate pot fi utile pentru a dezvolta strategii terapeutice bazate pe modularea microbiotei intestinale, prevenind sau atenuând efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului”, explică Javier Cubero, profesor la Departamentul de Imunologie, Oftalmologie și ORL din cadrul UCM.

Pentru realizarea studiului au fost folosiți șoareci de un an fără modificări genetice. În primul rând, li s-a administrat un cocktail de antibiotice pentru a inversa microbiota primitorului și a promova colonizarea bacteriilor donatoare. Ulterior, transplantul de microbiotă fecală de la șoareci femele de aceeași vârstă a fost administrat prin gavaj oral timp de trei zile, emulând studiile clinice efectuate cu pacienți cu boală hepatică.

Ulterior, a fost indusă intoxicația acută cu alcool și au fost efectuate diverse evaluări histologice, biochimice și moleculare pentru a analiza efectele asupra barierei intestinale și a funcției hepatice.

Șoareci masculi de vârstă mijlocie mai susceptibili la alcool

Un alt dintre rezultatele care iese în evidență din studiu este relevanța genului la persoanele de vârstă mijlocie care sunt expuse la alcool pe axa intestin-ficat. Această concluzie este trasă din observația că șoarecii masculi de vârstă mijlocie sunt mai sensibili la daune induse de alcool în comparație cu femelele de aceeași vârstă și că microbiota intestinală specifică genului poate modula această susceptibilitate la afectarea ficatului.

Pentru Arantza Lamas-Paz, prima autoare a articolului publicat în Frontiere în nutrițiecercetător la Universitatea Complutense și Institutul de Cercetare al Spitalului 12 de Octubre i+12 „următorul pas în cercetare este aprofundarea înțelegerii mecanismelor specifice prin care microbiota fecală feminină aduce beneficii bărbaților expuși la alcool” În acest sens , potrivit oamenilor de știință, ar putea fi concepute pastile care să conțină cele mai favorabile specii bacteriene pentru a îmbunătăți starea de sănătate a axei intestin-ficat și pentru a preveni afectarea ficatului indusă de alcool și de acolo, „le evaluează în studii clinice. la om eficacitatea fecalei. transplantul de microbiotă ca terapie la pacienții cu boli hepatice legate de alcool, luând în considerare diferențele de gen ca răspuns la tratament”, adaugă Cubero.

Lamas incheie subliniind importanta investigarii altor posibile diferente de gen ca raspuns la diverse substante si conditii, pentru a dezvolta tratamente mai personalizate si mai eficiente.

Studiul este coordonat de Institutul de Nutriție și Tehnologia Alimentară al Universității din Chile (Santiago, Chile) și Facultatea de Științe a Universității din Valparaíso (Valparaíso, Chile) și participă, de asemenea, pe lângă Spitalul 12 de Cercetare Institutul din octombrie, CIBER pentru Cancer (CIBERONC), CIBER pentru Ficat și Boli Digestive (CIBEREHD), Institutul de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón și Universitatea din Navarra.

Articol. „Transplantul de microbiotă fecală de la donatorii de sex feminin restabilește permeabilitatea intestinală și reduce leziunile hepatice și inflamația la șoarecii masculi de vârstă mijlocie expuși la alcool.” Publicat înFrontiere în nutriție

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre participă la un studiu care demonstrează că transplantul de microbiotă fecală poate fi folosit ca terapie împotriva intoxicației cu alcool