#Madrid –
Condus de SUA și la care participă 77 de centre din 10 țări
Spitalul 12 de Octubre participă la un studiu clinic internațional care arată că un inhibitor numit vorasidenib, care este administrat pe cale orală, oprește progresia unui tip de tumoră cerebrală malignă timp de câțiva ani. Este un gliom difuz de grad 2, cu o mutație a genei proteinei IDH. Cercetarea, condusă de Statele Unite și în care colaborează 77 de centre și 10 țări, a fost publicată în The New England Journal of Medicine și tocmai a fost prezentată în sesiunea plenară a Congresului ASCO, principalul forum internațional de cercetare științifică privind cancer.
Acest studiu, numit INDIGO și în care au fost incluși 331 de pacienți timp de trei ani, concluzionează că la persoanele cu gliom cu mutație IDH de gradul 2 vorasidenib a prelungit supraviețuirea fără progresie cu aproximativ 30 de luni comparativ cu administrarea placebo și a amânat necesitatea tratamentului cu mai mult de 40 de luni, în unele cazuri fiind nedeterminată. Vorasidenibcu un risc scăzut de toxicitate, a produs cu greu reacții adverse notabile la pacienții studiați.
Glioamele de gradul 2 cu o mutație în gena IDH sunt tumori cerebrale maligne care provoacă morbiditate considerabilă și moarte prematură. Aceste tumori cresc continuu, deși lent, se infiltrează în creier și în cele din urmă devin tumori agresive cu creștere rapidă și simptome severe. Ele reprezintă aproximativ 30% din tumorile cerebrale.
Combinația de radiații și chimioterapie a fost standardul de îngrijire pentru tratamentul postoperator al acestor pacienți. Deși chimioradierea poate duce la remisiuni durabile ale bolii, cu supraviețuire între 5 și 20 de ani, tratamentul nu este curativ și se asociază cu toxicitate care se traduce în timp în disfuncție neurocognitivă indusă de radiații -pierderea memoriei, a capacității de mers etc.- , hipermutația ADN asociată cu chimioterapie și alte toxicități.
Această nouă terapie cu inhibitor vorasidenib păstrează și îmbunătățește capacitățile cognitive și funcționale și deci calitatea vieții pacienților ani de zile, prin stoparea progresiei tumorii și întârzierea tratamentelor agresive precum radioterapia și chimioterapia. În plus, acest inhibitor poate modifica istoria naturală a gliomului difuz, deoarece, în plus, tratamentul inversează modificările ADN-ului care, în cele din urmă, conduc tumora să-și accelereze creșterea.
Dr. Juan Manuel Sepúlveda, coordonatorul Unității de Neuro-oncologie a Spitalului Universitario 12 de Octubre, cercetător în studiu și singurul autor spaniol, subliniază participarea acestui centru de sănătate din Madrid „cu un număr considerabil de pacienți care au beneficiat de tratamentul”. și apreciază, de asemenea, colaborarea pacienților care au primit placebo luni de zile și au participat în continuare la analize și consultații medicale.
Sepúlveda evidențiază cazul unui pacient cu o tumoare care a provocat multe crize epileptice și paralizie pe partea dreaptă. Pacienta a fost inclusă în studiu și a fost tratată cu un placebo și după câteva luni s-a văzut cum a crescut tumora. La acel moment, tratament cu vorasidenib iar cu aceasta nu numai că s-a redus tumora, dar s-a realizat și o îmbunătățire semnificativă a mobilității acesteia, precum și un control complet al crizelor epileptice. „Suntem încrezători că, cu aceste rezultate, vorasidenib să fie disponibile tuturor pacienților recent operați de glioame cu această mutație”, conchide el.
POTENȚIAL MAI MARE DE MODIFICARE PE TERMEN LUNG A BOLII
În acest studiu dublu-orb de fază 3, pacienții diagnosticați cu gliom de grad 2 mutant IDH rezidual sau recurent și fără niciun tratament anterior, altul decât intervenția chirurgicală, au fost randomizați pentru a primi vorasidenib -40 mg oral o dată pe zi- sau placebo. Obiectivul principal de eficacitate a fost supraviețuirea fără progresia bolii, evaluat de un comitet extern care nu face față tratamentului pe care îl primea fiecare pacient. Criteriul secundar a fost timpul până la următoarea intervenție terapeutică, precum radioterapia sau chimioterapia. Crossover de la placebo la vorasidenib după confirmarea progresiei bolii.
Studiul INDIGO este un studiu clinic de fază 3 al unei terapii țintite molecular pentru gliom mutant IDH. Terapiile țintite molecular au cel mai mare potențial de modificare a bolii pe termen lung atunci când sunt implementate în stadiul incipient al bolii. Astfel, mutațiile IDH apar devreme în cursul bolii și generează modificări cumulative ale ADN-ului care în timp fac tumora mai agresivă. Vorasidenib ar preveni aceste modificări genetice care conduc în cele din urmă la creșterea accelerată a gliomului.
Studiul actual este o dovadă de concept a eficacității inhibitorilor IDH în glioame, dar aceștia vor fi testați și în alte situații clinice, cum ar fi în combinație cu radioterapie și chimioterapie sau la pacienții de gradul 3 sau 4.
Studiu global, randomizat, dublu-orb, de fază 3 al vorasidenib versus placebo la pacienții cu gliom de grad 2 rezidual sau recurent cu o mutație IDH1/2.
Investigator principal: Ingo K. Mellinghoff, MD; Centrul de cancer Memorial Sloan Kettering.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre participă la un studiu clinic internațional care arată că o pastilă oprește progresia unei tumori maligne pe creier timp de câțiva ani