Atrofia optică este o patologie degenerativă care nu are tratament
Institutul de Cercetare în Sănătate a Spitalului 11 Octombrie I+11 din Madrid și ONCE dezvoltă un proiect de cercetare extrem de inovator al cărui obiectiv este de a genera celule ganglionare retiniene care ar putea reda vederea pacienților cu o patologie degenerativă numită atrofie optică și care nu are tratament.
Atrofia optică Dominanta este o boală progresivă rară care provoacă adesea orbire. Este una dintre cele mai frecvente forme de neuropatie optică ereditară care duce la o degenerare specifică a celulelor ganglionare retiniene (RGC), care compromite transmiterea informațiilor vizuale de la retină la creier.
Pentru a dezvolta terapii celulare pentru acești pacienți, proiectul va genera materiale biocompatibile pe care le va se combină cu celule stem pluripotente induse (iPSC), celule stem create în laborator care pot da naștere la orice tip de celulă din organism, cum ar fi celulele ganglionare retiniene. .
Proiectul își propune să dezvolte materiale biocompatibile, fără probleme etice, care să poată fi produse pe scară largă și cu aceeași compoziție și cantitate în toate loturile. Aceste materiale în combinație cu iPSC-uri ar putea face posibilă obținerea de celule ganglionare care să le înlocuiască pe cele pierdute sau deteriorate la pacienți, care le-ar putea restabili vederea.
Este de așteptat ca rezultatele acestui proiect să aibă un impact direct asupra calității vieții nu numai a acestor pacienți, ci și de asemenea, ©n al altora cu neuropatii optice care provoacă pierderea RGC, cum ar fi neuropatia optică ereditară a lui Leber (LHON) sau glaucomul.
Ancheta este dezvoltată de Grupul de cercetare translațională cu celule iPS, condus de dr. María Esther Gallardo (principal cercetător al proiectului de colaborare între i+12 și O dată).
2022 Sursa: Comunitatea Madrid – 40 Spitalul 12 de Octubre participă la un studiu pentru a genera un tip de celule retiniene care ar putea reda vederea pacienților cu o boală care provoacă orbire