#Madrid –
Această terapie și-a demonstrat deja validitatea împotriva a două tipuri de leucemie foarte agresivă
Cercetătorii de la Spitalul Public 12 de Octubre din Comunitatea Madrid și Centrul Național de Cercetare a Cancerului (CNIO) au aplicat o nouă imunoterapie împotriva mielomului multiplu care s-a dovedit, în laborator, a fi mai eficientă decât CAR-T, o imunoterapie că acum este folosit preferenţial. Noua imunoterapie se bazează pe așa-numitele celule pumnal, celule STAb.A fost testată pe modele experimentale, așa că trebuie să treacă în continuare testele clinice la oameni și, prin urmare, va dura cel puțin doi ani până să ajungă pe piață.clinica.
Lucrarea, coordonată de Luis Álvarez-Vallina, șeful Unității de Cercetare Clinică în Imunoterapia Cancerului H12O-CNIO (Spitalul 12 de Octubre-CNIO), este publicată în revista Science Translational Medicine. Este o colaborare a acestei unități cu Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras; Spitalul Clinic din Barcelona; și Universitățile din Salamanca și Complutense din Madrid.
Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer hematologic la adulți, numai după limfoame. În 2020, la nivel mondial au fost diagnosticate 176.404 cazuri noi de mielom multiplu, iar incidența acestuia este estimată la 1,78 la 100.000 de locuitori.
„În ultimii ani, aceste tipuri de cancer au început să fie tratate cu imunoterapie cu celule CAR-T”, explică Luis Álvarez-Vallina, „ceea ce a reprezentat o îmbunătățire substanțială față de instrumentele terapeutice care existau înainte. Dar, în ciuda acestui fapt, și deși pacienții au acum timpi de supraviețuire mai lungi, este o boală în care o proporție semnificativă a pacienților recidivă și sunt necesare tratamente pentru recidive”.
AVANTAJELE CELULELE „PUMNAL”.
Tratamentul cu celule CAR-T, al cărui nume complet este terapia cu celule T cu receptorul antigen himeric (abreviat CAR-T), presupune modificarea celulelor imune limfocitelor T (globule albe) în laboratorul persoanei bolnave, astfel încât acestea să fie capabil să recunoască și să combată celulele tumorale.
Cercetarea a comparat acest tratament cu o altă imunoterapie celulară bazată pe celule înjunghiate sau STAb-T, care poate fi considerată o evoluție a terapiilor cu celule CAR-T. În ambele cazuri, celulele modificate în laborator recunosc același antigen, numit BCMA, care este prezent doar în celulele tumorale. În acest fel, celulele modificate vizează și atacă doar celulele canceroase.
Studiul prezentat acum în Science Translational Medicine arată că celulele STAb-T depășesc celulele CAR-T prin faptul că produc alte celule T din organism, care nu au fost modificate, să lupte și cu celulele canceroase, amplificând astfel efectul terapiei.
În plus, STAb-T depășește un element care încetinește CAR-T. La unii pacienți cu mielom multiplu, antigenul BCMA – care identifică celulele tumorale – se găsește în formă solubilă atunci când există o sarcină tumorală mare. Se dovedește că faptul că antigenul este solubil împiedică activitatea celulelor CAR-T, dar nu afectează celulele STAb-T, conform cercetării publicate acum.
„În cele din urmă, am demonstrat, de asemenea, că celulele STAb-T generează memorie imunologică”, spune Álvarez-Vallina. După recrearea bolii la animalele model și tratarea acestora cu celule STAb-T, echipa a obținut celule din diferite organe, în principal splina și măduva osoasă, și a observat generarea de celule STAb-T de memorie.
„Acest lucru este foarte important”, explică Álvarez-Vallina, „pentru că știm că persistența celulelor CAR-T în organism, adică memoria imunologică, este legată de amplitudinea efectului antitumoral și, prin urmare, de un control mai bun. .” a bolii. „Faptul că am demonstrat că celulele de memorie sunt generate și în imunoterapia STAb-T indică probabil că am putea avea un control pe termen lung al bolii la pacienții tratați”.
Grupul de cercetare aspiră să realizeze un studiu clinic, care va fi efectuat și la Spitalul 12 de Octubre pentru a trata persoanele cu mielom multiplu cu această nouă imunoterapie STAb-T.
terapie celulară pumnal Este o terapie celulară creată de aceeași echipă de cercetători Unidad Mixta Hospital 12 de Octubre -CNIO și în ultimii doi ani și-a demonstrat deja eficacitatea în laborator împotriva a două leucemii foarte agresive, leucemia cu celule B mari și leucemia limfoblastică acută. celule, pentru pacienții la care chimioterapia sau transplantul de măduvă osoasă a eșuat.
Ambele investigații sunt în așteptarea demarării studiilor clinice respective.
Finanțare
Grupul Dr. Luis Álvarez-Vallina este finanțat de Ministerul Științei și Inovării, Institutul de Sănătate Carlos III, Comunitatea Madrid, Fundația CRIS pentru a învinge Cancerul, Asociația Spaniolă împotriva Cancerului și Fundația La Caixa. .
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre și CNIO demonstrează că o nouă imunoterapie cu celule pumnal arată mai multă eficacitate în laborator decât CAR-T împotriva mielomului multiplu