Finanțat de Asociația Spaniolă Împotriva Cancerului
Cercetătorii de la Spitalul Universitario 12 de Octubre din Madrid și Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras din Barcelona au creat o terapie celulară pentru un tip de leucemie care are în prezent foarte puține alternative de tratament. Cunoscută sub numele de STAb-T, această terapie se bazează pe utilizarea așa-numitelor celule înjunghiate -STAb în engleză- și ar putea fi utilizată pentru tratamentul leucemiei limfoblastice acute cu celule T (ALL-T) la pacienții din care a eșuat chimioterapia sau transplantul de măduvă osoasă.
Terapia STAb-T, dezvoltată datorită sprijinului Asociației Spaniole Împotriva Cancerului, este o evoluție a așa-numitelor terapii CAR-T care revoluționează în prezent tratamentul cancerului. Terapiile CAR-T se bazează pe modificarea celulelor imune proprii ale pacientului -limfocite T- astfel încât acestea să fie capabile să exprime receptori artificiali -himerici- care recunosc și elimină celulele tumorale.
Avansarea unuia față de celălalt constă în faptul că în terapia CAR-T, celula T exprimă un receptor cu un anticorp monospecific capabil să recunoască un tinta in tumoraîn timp ce terapia STAb se bazează pe secreția unui tip special de anticorp numit bispecific care poate recunoaște două ținte, una în celula tumorală și cealaltă în celula T. În acest fel, anticorpii bispecifici creează un fel de punte artificială care pune celulele T terapeutice în contact cu celulele tumorale, facilitând eliminarea din urmă și menținând în siguranță celulele T sănătoase.
Această distincție este esențială pentru a putea trata leucemia limfoblastică acută cu celule T. În cazul leucemiei limfoblastice acute cu celule B (B-ALL), celulele CAR-T, prin recunoașterea unei singure ținte, distrug atât celulele B bolnave, cât și cei sănătoși, deși acești pacienți pot duce o viață normală datorită aportului periodic de imunoglobuline -anticorpi- obținute de la donatori sănătoși.
În T-ALL este mai dificil să se aplice terapia CAR-T, deoarece celulele folosite pentru combaterea tumorii -limfocitele T- sunt aceleași care sunt bolnave și utilizarea lor poate determina o stare de imunodeficiență incompatibilă cu viața. În plus, nu există nicio terapie de înlocuire disponibilă, așa cum există în leucemiile cu celule B.
Leucemia limfoblastică acută cu celule T este un tip de leucemie cu progresie rapidă care rezultă din proliferarea anormală a limfoblastelor cu celule T (globule albe imature) în măduva osoasă și în sânge. Este o așa-zisă boală infrecventă care reprezintă aproximativ 10-15% din toate leucemiile acute diagnosticate la copii și între 20-25% dintre cele care afectează adulții. În total, în Spania sunt detectate aproximativ 100 de cazuri pe an.
INOVAȚIA TERAPEUTICĂ A SPITALULUI 12 DE OCTUBRE
Terapia STAb-T pentru tratamentul T-ALL, creată de Unitatea de Cercetare Clinică de Imunoterapie Cancer Mixtă a Spitalului Universitar 12 de Octubre și Centrul Național de Cercetare a Cancerului (CNIO), și condusă de Dr. Luis Álvarez – Vallina și echipa de la Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras – medicii Pablo Menéndez și Diego Sánchez-Martínez – ar putea fi o îmbunătățire față de CAR-T, în special la pacienții recidivați cu un număr redus de limfocite T normale.
La munca Tratamentul preclinic eficient al leucemiei limfoblastice acute cu celule T corticale cu limfocite T care secretă angajați de celule T anti-CD1apublicat în revistă Jurnal pentru Imunoterapia Cancerului, cercetătorii Anaïs Jiménez-Reinoso și Néstor Tirado și alți membri ai ambelor echipe au arătat că celulele STAb-T funcționează foarte eficient pe modele animale in vitro și in vivo. În prezent sunt luate în considerare diferite opțiuni pentru a aduce această terapie la studiile clinice.
Strategiile de imunoterapie și terapiile cu celule adoptive beneficiază încă puțini pacienți. „Este necesar să se elaboreze strategii care vizează ținte foarte specifice pentru fiecare boală și adaptate fiecărui pacient”, explică dr. Álvarez-Vallina. În opinia sa, „viitorul în cercetarea cancerului și leucemiei constă în crearea de terapii personalizate care să ofere opțiuni pentru toți cei care astăzi nu găsesc o alternativă la terapiile convenționale. Terapia STAb-T este pe această cale.”
„În plus – conchide el – în timp ce în cazul terapiilor CAR-T multe spitale sunt centre care produc această terapie, în cazul celulelor STAb-T este o terapie complet nouă care apare la Spitalul Universitario 12 de Octubre și care reprezintă o inovație în domeniul terapiilor celulare”. Este important de subliniat faptul că terapia STAb-T poate fi aplicabilă pentru mai multe tipuri de cancer și unele dintre aceste modalități sunt în dezvoltare clinică.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre și Institutul de Cercetare Josep Carreras creează o terapie bazată pe „celule pumnal” împotriva unui tip de leucemie foarte greu de tratat