Ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, a prezentat în această dimineață Centrul de Diagnostic de Înaltă Precizie care va fi asigurat de Spitalul Universitar Bellvitge, o echipă care integrează tomografia cu emisie de pozitroni într-o singură scanare (PET) și imagistica prin rezonanță magnetică. (IRM), cele mai avansate două instrumente de diagnostic imagistic existente în prezent
PET/RMN – care integrează informații anatomice, funcționale și moleculare – va fi prima echipă de îngrijire a rețelei publice de stat. Implementarea sa va fi posibila gratie colaborarii filantropice a Fundatiei Private Daniel Bravo Andreu si va face din Spitalul Bellvitge un centru de referinta pentru sudul Europei in utilizarea echipamentelor PET/RM. Acest nou centru desfasoara pt. pentru prima dată în stat modelul european de diagnostic imagistic, unde scanările PET/RMN joacă un rol decisiv. În cadrul prezentării noului echipament astăzi la spital, ministrul Sănătății, Josep M. Argimon, a remarcat că toate acestea „sunt un proiect de țară, pentru toți cetățenii” și a mulțumit filantropiei „impact social ridicat” a acestei fundații. „În spatele echipamentelor se află o întreagă gândire ce valoare le vom oferi cetățenilor prin această instalație” , a continuat Argimon înainte de a-și exprima „mândrie de proiecte ca acestea, în care resursele publice se întâlnesc, complicitatea societății civile și viziunea și conducerea clinică și de excelență a profesioniștilor.”
Directorul Serviciului Catalan de Sănătate , Gemma Craywinckel, a subliniat că Catalonia are spiritul de a fi „întotdeauna înaintea a tot ceea ce ne poate oferi tehnologie, inovație, cercetare, știință” cu un model de ecosistem de sănătate și cercetare de concurenţă reciprocă care pune la dispoziţia publicului ceea ce realizează. „Sumăm constant”, a spus el înainte de a exprima că speră să aibă PET/RM necesar pentru a deservi multiplele utilități pe care le oferă pt. beneficiul pacientului, pe care îl inovăm și arătăm cu rezultate că este o îmbunătățire pentru cetățean și pentru sistem”.
Care sunt avantajele tale?
Avantajele unui echipament PET / RMN sunt multe: mărește siguranța pacientului prin reducerea cu până la unul 60% radiatia pe care o primeste in raport cu un aparat PET/CT (tomografie cu emisie de pozitroni si tomografie computerizata); îmbunătățește acuratețea diagnosticului, ceea ce vă permite să selectați cel mai potrivit tratament; si reduce numarul de teste si deplasarea in consecinta si timpul necesar pentru a face fata bolii.
Din punct de vedere al managementului global, PET/RM va contribui la imbunatatirea durabilitatii sistemului.public sănătate prin optimizarea utilizării resurselor, îmbunătățirea planificării tratamentului și evitarea supratratamentului și testării inutile.
O echipă pentru aplicații multiple
Aplicațiile diagnostice ale PET/RMN ajung în specialități foarte diverse: depistarea cancerelor de prostată și ginecologice, oncoendocrinologie, patologii tumori hepatice și cerebrale, sân, cap și gât și colorectal. cancere, boli neurodegenerative cardiace, boli inflamatorii și alte boli minoritare.
Datorită acordului semnat cu Fundația Privată Daniel Bravo Andreu va putea conta pe echipamente evaluate la peste 6 milioane de euro care vor poziționa noul Centru de Diagnostic de înaltă precizie ca re în sudul Europei. În acest fel, sistemul de sănătate catalan face un pas uriaș în echitate în accesul la tehnologia de ultimă oră, care îl va alinia cu cele mai avansate țări europene.
Noul dispozitiv va fi unic. în sănătatea publică catalană și va include și populația pediatrică. Este de așteptat să fie operațional până la sfârșitul lunii 2022 și poate fi folosit de aproximativ 3 2022 utilizatori în fiecare an
Un nou model pentru a integra experiența pacientului
Noul centru va genera o nouă paradigmă în imagistica de diagnostic și medicina nucleară, un nou model care ia ca coloană vertebrală experiența pacientului, de la pregătirea prestării serviciilor până la evaluarea acestuia, pentru a îmbunătăți siguranța și eficacitatea îngrijirii.
În acest sens, Spitalul Bellvitge lucrează deja la dezvoltarea Proiectului Experiența Pacienților (adult și copii), care include, printre alte aspecte, participarea utilizatorilor la proiectarea spațiului care va găzdui Centrul de Diagnostic de Înaltă Precizie, precum și implementarea modelului de articulare a sistemelor de monitorizare și evaluare a măsurilor implementate pe parcursul proiectului axate pe îmbunătățirea experienței pacientului.
) Spitalul Bellvitge, expert în imagistica diagnostică
Spitalul Universitar Bellvitge are o experiență acumulată semnificativă în domeniul imagistica de diagnostic. A fost primul centru public care a avut echipament PET/CT și este spitalul care efectuează cele mai multe teste diagnostice PET/CT din întreg statul. În plus, făcând parte din Campusul Bellvitge, acesta este integrat într-un mediu tehnologic, științific și sanitar adecvat pentru echipamente precum PET/RM.
Concret, instituțiile Campusului Bellvitge împreună, acestea sunt deja un pol de referință de prim rang în stat în diagnostic și tratament imagistic de precizie, cu peste 4. m 2 pentru tomografie cu două emisii de pozitroni și tomografie computerizată (PET / CT), tomografie cu emisie de doi fotoni și tomografie computerizată (SPECT / CT), o cameră gamma, o camera de terapie metabolică, trei scanări RMN, șase tomografii computerizate (CT), trei angiografii, șapte ecografii, două mamografii, șapte camere convenționale de radiografie și viitoarea scanare CT. emisie de pozitroni și imagistica prin rezonanță magnetică (PET/RMN). Setul de indicații pentru utilizarea noului PET/RMN este dezvoltat, într-un mod de pionierat în Spania, printr-o sarcină multidisciplinară în l
Încorporarea PET / RMN va facilita, de asemenea, dezvoltarea de noi proiecte de cercetare și predare, cum ar fi un nou master în Medicină Diagnostică de Precizie cu Universitatea din Barcelona (UB). ) Sursa: Spitalul Bellvitge va avea un liceu european de primă clasă Centru de diagnosticare de precizie