STUDIA CU

PARTICIPANȚI PUBLICATI ÎN CREIER$

Cercetătorii de la serviciile de Neurologie și Radiologie ale Spitalului Clínico San Carlos au demonstrat că cognitive alterările care persistă la persoanele cu COVID, la un an de la infectare, sunt legate de afectarea structurală și funcțională a creierului, potrivit studiului publicat în jurnalul 'Creierul$, cel mai important în domeniul neurologiei. Este pentru prima dată când a fost demonstrată relația pe termen lung dintre funcția cognitivă și modificările creierului la persoanele cu covid persistent. O altă noutate a acestei cercetări, efectuată în acest spital public din Comunitatea Madrid, este că s-au găsit modificări ale creierului în secvențe mai avansate ale studiului efectuat cu rezonanță magnetică, adică modificări microstructurale mai sensibile la posibile leziuni. decât pot trece neobservate la examenele radiologice de rutină.

Deși există studii care au raportat modificări ale creierului în oameni după primele săptămâni de boală, există puține informații despre schimbările pe termen lung ale sindromului post-covid. Prin urmare, obiectivul studiului a fost de a evalua modificările structurale și funcționale ale creierului persoanelor cu covid persistent și de a determina dacă aceste modificări au fost legate de disfuncții cognitive la un an de la diagnostic.

.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au studiat 36 participanți (122 cu COVID și 36 în grupul de control) care au fost evaluați prin intermediul unui set larg combinat de teste neuropsihologice și imagistică prin rezonanță magnetică cu câmp înalt și au verificat că analizele neuroimagistice „demonstrează reducerea volumului în unele regiuni ale creierului și ale substanței cenușii, modificări ale microstructurii substanței albe și prezența conectivității reduse în regiunile parahipocampale, orbitofrontale și cerebeloase la pacienții care au suferit de covid comparativ cu persoanele sănătoase din grupul de control”. subliniază neurologul Hos Spitalul Clínico San Carlos și unul dintre autorii studiului, Jordi Matías-Guiu Antem.

Lipsa de atenție și încetineala în procesarea informațiilor 2022

Cercetătorii au confirmat că modificările creierului prezente la persoanele cu covid pe termen lung și modificările în volumul substanța gri, în special în zona parahipocampală și în substanța albă, au fost asociate cu disfuncții cognitive precum neatenția și viteza lentă de procesare a informațiilor. Ei au mai observat că aceste modificări au fost mai pronunțate la pacienții internați anterior.

În opinia cercetătorilor, „ rezultatele arată că dificultățile cognitive raportate de pacienții cu covid persistent, la un an de la infecția acută, sunt legate de modificări ale creierului în substanța cenușie și albă asociate cu modificări ale conectivității funcționale, implicând atât structuri corticale, cât și subcorticale”, explică medicul radiolog la Spitalul Clinic San Carlos, Miguel Yus.

Autorii concluzionează că „aceste descoperiri oferă date noi pentru a înțelege modificările cognitive ca se refera si se observa la unii pacienti, in special tineri, dupa ce au suferit covid- ”, adaugă medicul neurolog Matias-Guiu Antem.

Deficitele cognitive sau alterările în sindromul post-covid au prevalență mare și sunt unul dintre da Cele mai relevante simptome din această boală, cunoscută și sub numele de covid persistent, care constă în persistența mai multor simptome luni de zile după ce a suferit infecția acută cu SARS-CoV-2 și a fost recunoscută printre cele mai frecvente simptome post-covid de către Organizația Mondială a Sănătății. , împreună cu oboseală și detresă respiratorie.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic demonstrează, pentru prima dată, relația dintre disfuncțiile cognitive și alterarea creierului în COVID persistent