#Madrid –
ABORDAREA COMUNĂ ÎNTRE UROLOGIE ȘI GINECOLOGI
Urologi și ginecologi de la Spitalul Clinic San Carlos, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, au organizat un curs internațional de incontinență urinară și planșeu pelvin, avizat de mai multe societăți științifice internaționale, în care peste 50 de experți au dezbătut despre ultimele progrese si tratamente cu privire la aceste patologii care sunt abordate din ambele specialitati. Incontinența urinară și patologia planșeului pelvin reprezintă o problemă de sănătate semnificativă, care poate deteriora semnificativ calitatea vieții pacienților. Sunt condiții care, uneori, nu sunt exprimate, limitând sociabilitatea celor care suferă de ele. Când podeaua pelvină slăbește, apar probleme precum incontinența sau durerea pelvină, care au făcut obiectul analizei pe parcursul cursului, și care sunt de obicei foarte invalidante, fie că sunt de origine sau natură traumatică, inflamatorie sau tumorală.
Cursul, cu caracter teoretico-practic, s-a impus ca o referință clasică în abordarea acestor patologii, după 21 de ani și nouă ediții, constituind o referință pentru urologi, ginecologi, chirurgi, medici în reabilitare, kinetoterapeuți și profesioniști în asistență medicală,” Deoarece în abordarea acestor patologii prezența echipelor multidisciplinare de profesioniști este esențială pentru a oferi cel mai adecvat tratament pentru fiecare pacient”, explică șeful Serviciului de Urologie de la Spitalul Clinic San Carlos și directorul cursului, Jesús Moreno Sierra.
Pe parcursul a două zile, peste 50 de experți și experți spanioli din țări precum Italia, Germania, Regatul Unit, Țările de Jos, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite au prezentat principalele progrese în tratamentul incontinenței urinare feminine și masculine și dureri pelvine.și mai multe intervenții chirurgicale au fost transmise în direct din diverse spitale, precum plasarea de plase pentru incontinența urinară, implantarea unui sfincter urinar artificial feminin asistat de robotul Da Vinci sau eliberarea nervului pudendal, tot cu operație robotică. , într-un caz de durere pelvină cronică cu blocare a nervilor.
Plasmă bogată în trombocite pentru durerea pelvină cronică
Microbiota și relația ei cu vezica hiperactivă, utilizarea de plase reglabile și implantarea de sfinctere artificiale sau experiența cu celule stem în incontinența urinară sunt alte probleme care au fost abordate în acest curs internațional pentru regenerarea nervilor și tratamentul disfuncțiilor micționale.
Spitalul Clinic San Carlos a deschis o linie de cercetare, împreună cu grupul de Neurocomputing și Neurorobotics al Universității Complutense din Madrid, „în care dezvoltăm modele de regenerare nervoasă la modele animale pentru tratamentul pacienților cu incontinență urinară masculină care au fost supus unor intervenții chirurgicale de diferite feluri, deși suntem într-o fază încă incipientă”, spune Moreno Sierra.
În cazul tratamentului durerii pelvine cronice, Spitalul Clinic San Carlos a început să folosească inocularea cu plasmă bogată în trombocite, fiind unul dintre puținele spitale spaniole de unde se extrag trombocitele pacientului și, după centrifugarea sângelui, partea din plasma cu cea mai mare concentrație de trombocite este selectată pentru tratarea durerii, datorită muncii comune a urologilor și hematologilor din acest centru public din Madrid.
Datorită rezultatelor pozitive pe care le obține acest tratament, „este utilizat și în durerile pelvine cronice din cauza vezicii urinare dureroase, deși în aceste cazuri este vorba de pacienți foarte selecționați, care nu au altă alternativă”, continuă Moreno.
O altă noutate prezentată în cadrul cursului este legată de reabilitarea planșeului pelvin și de un sistem de neuromodulație superficială cu un echipament nou, fără incizii, care emite unde de neurostimulare, care este testat la Spitalul Clinic San Carlos și „care ar putea fi eficient în tratamentul vezicii urinare hiperactive refractare care nu răspunde la tratamentul farmacologic și la pacienții selectați cu dureri pelvine cronice”, conchide Jesús Moreno.
Clinica San Carlos, o referință în chirurgia robotică urologică și ginecologică
Clinica San Carlos a fost primul spital public care a folosit robotul Da Vinci. Profesioniștii săi au o vastă experiență în domeniul chirurgiei robotizate, constituind un reper național și internațional. Nu degeaba au depășit deja 3.000 de intervenții cu robotul Da Vinci, dintre care aproape 80% corespund sumei procedurilor urologice și ginecologice.
Printre primele se numără, în principal, prostatectomia radicală; în timp ce ginecologii îl folosesc în principal pentru tratamentul tumorilor ginecologice maligne și al endometriozei. În domeniul chirurgiei ginecologice, Spitalul Clinic San Carlos are experți care, având în vedere experiența și cunoștințele lor în manipularea robotilor, au pregătit chirurgi robotici în alte spitale spaniole și europene.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic San Carlos organizează un curs internațional de referință privind incontinența urinară și podeaua pelviană