#Madrid –

CREȘTE PRECIZIA DIAGNOSTICĂ ȘI PERMITĂ TRATAMENTUL PERSONALIZAT

Cardiologii de la Spitalul Clínico San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, participă la dezvoltarea unei noi tehnici care îmbunătățește caracterizarea modificărilor atriilor inimii la pacienții cu fibrilație atrială și permite evaluarea simultană a sistemului electric. și activitatea mecanică a atriilor inimii în timp ce apare acest tip de aritmie, una dintre cele mai frecvente. Studiul a fost publicat în revista „Nature Communications”. Fibrilația atrială este un tip de aritmie în care inima dezvoltă un ritm cardiac neregulat și adesea foarte rapid, care poate duce la cheaguri de sânge, crescând riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.

Relevanța acestei noi tehnici se dezvăluie „în capacitatea ei de a face o evaluare personalizată a gradului de progres al remodelării atriale la un anumit pacient, adică a modificărilor structurale, mecanice (contractile) și electrofiziologice care apar în inima acestuia, dincolo de clasificarea clinică bazată pe un criteriu temporal”, explică investigatorul principal și cardiolog de la Spitalul Clinic San Carlos și șeful grupului de Dezvoltare Avansată pe Mecanisme și Terapii de Aritmie al Centrului Național de Cercetare Cardiovasculară (CNIC). , David Filgueiras.

Studiu cu 83 de pacienți la Clinica San Carlos și Spitalul Central din Asturias

Cercetarea efectuată de cardiologi de la Spitalul Clínico San Carlos și CNIC, la care au participat și cercetători din alte spitale spaniole, include un studiu prospectiv multicentric cu 83 de pacienți, efectuat la acest spital public din Madrid și la Spitalul Central de Asturias. , cu stadii incipiente de evoluție a fibrilației atriale, cu scopul de a determina valoarea prognostică a evaluării electrice și mecanice a atriilor la pacienții cu acest tip de aritmie, cu colaborarea profesioniștilor din cadrul Serviciului de Primiri Urgențe, unde acești pacienți merg de obicei după un prim episod de fibrilație atrială.

Constatările experimentale și clinice au permis de observat că în stadiile incipiente ale evoluției fibrilației atriale se dezvoltă un dezechilibru între activările electrice și activările mecanice (contractile) ale atriilor inimii, în așa fel încât ambii parametri să fie disociați și frecvența de activare contractilă nu este în măsură să urmărească activitatea electrică, în ceea ce cercetătorii definesc ca disociere electromecanică atrială, care în marea majoritate a cazurilor apare în primele două-trei luni de la debutul episoadelor de fibrilație atrială care nu au fost întrerupte.

Un alt aspect important al studiului care trebuie subliniat este că „folosirea acestei noi abordări diagnostice permite o caracterizare precoce a gradului de remodelare subiacentă la pacienții cu fibrilație atrială, întrucât identificarea disocierii electromecanice atriale are loc înainte ca alți parametri să fie detectați. „ dezvăluite și trec neobservate într-o evaluare clinică de rutină sau cu instrumente convenționale, subliniază Filgueiras.

Potrivit cercetătorilor, acest studiu „demonstrează că este posibil să se integreze informații electrice și mecanice din atriile pacienților cu fibrilație atrială și astfel să se obțină informații de prognostic personalizate privind evoluția clinică a aritmiei la pacienți”, admite cardiologul David filgueiras.

În acest sens, șeful Serviciului de Cardiologie al Spitalului Clinic San Carlos și președintele Societății Spaniole de Cardiologie, Julián Pérez Villacastín, care a colaborat și el la studiu, afirmă că „dezvoltarea acestui tip de cercetare și a clinicii sale implementarea va permite o abordare din ce în ce mai personalizată a pacienților cu fibrilație atrială, ceea ce este deosebit de relevant în contextul actual, întrucât în ​​Spania afectează peste 700.000 de persoane”.

Echipa multidisciplinara de cardiologi, fizicieni, ingineri, biologi si biochimisti

Această constatare reprezintă un avans important într-o provocare care încă nu a fost rezolvată „întrucât tehnologia disponibilă nu permitea integrarea simultană a informațiilor privind activitatea electrică și mecanică a atriilor inimii pentru a obține un marker care să ofere o evaluare mai completă a leziunea” argumentează Filgueiras, care adaugă că este relevantă și pentru că „în timpul fibrilației atriale, mișcările de contracție ale atriilor sunt de intensitate scăzută, iar caracterizarea lor este o provocare tehnologică”.

Acest avans a fost posibil datorită colaborării unei echipe multidisciplinare de profesioniști în dezvoltarea acestei noi tehnici, care a urmat mai multe faze. Inițial, medicii, inginerii și fizicienii au conceput cea mai potrivită strategie de integrare a informațiilor privind activitatea electrică și mecanică a inimii, integrând semnalul de imagine Doppler tisular al atriilor -un test neinvaziv care permite obținerea de semnale legate de deplasarea țesuturilor- pentru evaluează activitatea mecanică, cu semnalul electrocardiogramei de suprafață, pentru a evalua activitatea electrică.

Aceste informații, care pot fi obținute neinvaziv în timpul unui studiu de ecocardiografie transtoracică – un test care studiază forma și funcția inimii și a unei părți din structurile sale interne – este urmată de o a doua fază cu cercetători din domeniul biologiei, biotehnologiei, biochimist, experți în proteomică și cardiologi clinici care au permis studiilor experimentale să coreleze tipul de informații obținute cu această nouă abordare și modificările patologice subiacente în țesutul atrial pe măsură ce fibrilația atrială progresează în timp.

Echipa condusă de David Filgueiras, în colaborare cu cercetători naționali și internaționali de la Spitalul Clínico San Carlos, Spitalul Universitario Central de Asturias, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Complejo Hospitalario Universitario de A Coruña, Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea Politehnică din Madrid, Universitatea Autonomă din Barcelona, ​​​​Universitatea din Connecticut (SUA) și CIBERCV, a lucrat în ultimii zece ani pentru ca informațiile electrice și mecanice să poată fi integrate, și astfel să permită o caracterizare personalizată a stadiului patologic. modificări asociate cu progresia fibrilației atriale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clínico San Carlos participă la dezvoltarea unei tehnici care îmbunătățește diagnosticul de fibrilație atrială