ÎN UNITATEA DE BOALA CRONICA DE RINCHI A NEFROLOGIE
Spitalul Universitar La Princesa are un consult de asistenta medicala de practica avansata pentru pacientii cu boala cronica de rinichi, pe care il realizeaza anual despre 1500 interventii cu aceste tipuri de pacienti. Asistenta care desfășoară această activitate, împreună cu un specialist în nefrologie și eventual cu un medic nutriționist, formează Unitatea avansată de boli renale cronice care există în centru și este pe lângă serviciul de Nefrologie. Boala cronică de rinichi (IRC) este deteriorarea treptată și ireversibilă a funcției renale și afectează aproximativ 10% din populația adultă spaniolă și mai mult de 20% dintre cei mai în vârstă de 60 ani. Prevalența în fazele sale cele mai avansate, și în special în cele care necesită terapie de substituție renală, a crescut în Spania în ultimul deceniu cu aproape unu 20%, conform datelor prezentate de Societatea Spaniolă de Nefrologie în raportul „Chronic Kidney Disease (CKD) in Spain
Unitatea avansată de boli renale cronice a Spitalului Universitar La Princesa se ocupă în prezent de 358 pacienți cu ACKD, a căror vârstă medie a fost 71 ani. Acești pacienți au un stadiu avansat al bolii și necesită îngrijire continuă și cuprinzătoare din partea echipei multidisciplinare, în care asistentul de practică avansată joacă un rol decisiv. Dintre 1500 intervențiile efectuate de acest profesionist, o treime (510) corespund vizitelor în care pacientul ACKD este informat despre cele două opțiuni care există pentru a efectua terapia de substituție renală, fie la domiciliu, fie în spital. Datele disponibile în centrul din Madrid corespunzătoare anului 2021, arată că modalitatea inițială aleasă de pacienți a fost hemodializa în spital într-un 60.4%, terapiile la domiciliu fiind a doua dintre opțiunile cu a 20.4% .
Creșterea cunoștințelor pacientului despre boala sa, identificarea deficitelor de autoîngrijire, scopul corectării aderenta la tratament, precum si promovarea autonomiei acestora, sunt cateva dintre problemele cel mai mult lucrate in acest consult de asistenta medicala de specialitate.
În prezent, o schimbare de paradigmă este esențială în atenția sau îngrijirea persoanelor cu BRC, axată fundamental pe promovarea prevenirii și adaptarea la schimbările pe care le presupune patologia în toate fazele sale, precum și promovarea autonomiei prin autoîngrijire, pentru a menține o calitate optimă a vieții.