#Madrid –
PRIN-O EXPERIENȚĂ IMMERSIVĂ
În cadrul Zilei Mondiale a Astmului, Serviciul de Pneumologie al Spitalului Universitario de La Princesa a organizat evenimentul „FeNOmenal Experience” pentru a face vizibilă această patologie. Această inițiativă inovatoare își propune să promoveze grafic, prin experiență sonoră și vizuală, astmul bronșic sever și funcționarea organismului și în special a căilor respiratorii în fața inflamației Astmul este o boală cronică a căilor respiratorii Se estimează că afectează 3 milioane de oameni. in Spania, 339 milioane in intreaga lume, dintre care se estimeaza ca intre 5 si 10% sufera de ea in forma sa cea mai grava. Persoanele cu astm bronșic sever necontrolat prezintă simptome pentru cea mai mare parte a zilei și multe nopți, ceea ce le influențează în mod direct viața de zi cu zi și calitatea vieții.
Acțiunea desfășurată la Spitalul Universitario de La Princesa, susținut de Sanofi, a fost condusă de șeful Serviciului de Pneumologie, Julio Ancochea, împreună cu echipa sa de medici pneumologi și personalul medical. În plus, Federația Spaniolă a Asociațiilor Pacienților Alergici și Bolilor Respiratorii (FENAER) a participat și prin președintele său, Mariano Pastor.
Experiența a constat în efectuarea de teste FeNO (examinarea fracției de oxid nitric expirat) tuturor persoanelor care au dorit să participe. Rezultatele testului au fost traduse numeric într-o scară vizuală și muzicală personalizată proiectată într-o cabină, creând o experiență imersivă unică pentru fiecare participant. Animațiile, reprezentările grafice, imaginile și sunetul -produse de Andre Nascimberi, câștigător al unui Latin Grammy 2016 pentru înregistrarea piesei „La Bicicleta” a lui Shakira- se schimbă și se adaptează la rezultatele testului FeNO al fiecărui participant, care evidențiază diferențele. în FeNO ușoară și severă și permite participanților să înțeleagă cum reacționează organismul la inflamație.
Dacă rezultatul FeNo este scăzut, melodia se caracterizează prin armonia și moliciunea sa; dacă FeNO este mare, rezultatul este marcat de intensitate. La rândul său, numărul de particule afișate pe ecran, mișcarea și interacțiunea acestora depind și de FeNo-ul fiecărei persoane. Cu cât este mai mic numărul FeNO, cu atât mai puține particule apar pe ecran și mișcarea lor este mai lină și mai lentă. Pe de altă parte, dacă rezultatul FeNO este mare, există un număr mai mare de particule care interacționează între ele, cu o mișcare mai rapidă și mai intensă.
Spitalul de La Princesa este primul care găzduiește această inițiativă, care se va desfășura și în alte spitale din Spania.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa sărbătorește Ziua Mondială a Astmului prin traducerea inflamației căilor respiratorii în imagine și sunet