#Madrid –

Peste 500 de PACIENȚI INGRIJȚI ÎN UNITATEA DE ESOFAGITĂ EOSINOFILĂ

Serviciul Aparat Digestiv al Spitalului Universitar La Princesa, un centru public din Comunitatea Madrid, a organizat împreună cu Asociația Spaniolă de Esofagită Eozinofilă (AEDESEO) o zi a porților deschise pentru ca pacienții afectați de această boală să poată discuta cu profesioniștii medicali și echipele de cercetare implicate în diagnosticarea și urmărirea acestuia. Esofagita eozinofilă (EoE) este o boală cronică a esofagului, care este responsabilă de transportul alimentelor către stomac.

O persoană cu EoE acumulează un tip de globule albe, numite eozinofile, în esofag, provocând inflamație. Acest lucru provoacă probleme la înghițire și alimente care se blochează în gât. Motivul pentru care organismul dezvoltă această inflamație esofagiană nu este clar, dar există o asociere puternică a acestei patologii cu afecțiuni alergice, precum alergiile alimentare, rinita, astmul alergic sau dermatita atopică.

La eveniment, desfășurat în cadrul Zilei europene a esofagitei eozinofile, au participat peste 30 de persoane, multe dintre ele cu această patologie care, în cazuri foarte extreme, poate determina blocarea unui bolus alimentar în esofag, necesitând o endoscopie. . sistemul digestiv de urgență pentru a extrage bucata de hrană reținută.

Datorită acestei întâlniri de dialog cu profesioniști și cercetători, pacienții au putut să rezolve îndoielile și să vorbească despre situațiile cotidiene cauzate de această boală care a crescut exponențial în ultimul deceniu, trecând de la o prevalență de 34,4 pe locuință 100.000 de locuitori la peste 100 de locuitori. , conform ultimelor studii.

Dr. Cecilio Santander, șeful Serviciului Aparat Digestiv de la Spitalul La Princesa, a fost responsabil de deschiderea zilei împreună cu doamna Miriam Espinosa, președintele AEDESEO.

În continuare, dr. Santander a abordat cercetarea translațională în esofagita eozinofilă. Dr. Sergio Casabona, specialist în Sistemul Digestiv la Spitalul La Princesa, a vorbit despre simptome, constatări endoscopice și biopsie esofagiană.

Experiența cu pacienții a fost discutată de doamna Jennifer Fernández, tehnician de sprijin pentru cercetare la acest spital.

În ceea ce privește cercetarea, domnul Pedro Majano, cercetător la Unitatea de Biologie Moleculară a Institutului de Cercetare în Sănătate al Spitalului de La Princesa (IIS-Princesa), a fost responsabil de explicarea tuturor progreselor și studiilor acestei boli, precum și diseminarea, finanțarea și viitorul acesteia. În final, biologul dna Elisa Armenteros, a prezentat partea de analiză a datelor.

Pacienții s-au putut bucura și de o vizită la Laboratorul de Biologie Moleculară și Imagistică al IIS- Princesa, unde doamna Francisca Molina și doamna Nerea Redondo, cercetători la Institutul de Cercetare al centrului, au explicat funcționarea acestuia de la sosirea probelor de material biologic pentru detectarea EoE, depozitarea, înregistrarea și prelucrarea acestuia. Acest grup de cercetare, aparținând IIS-Princesa, lucrează din 2018 cu scopul de a căuta metode minim invazive care să înlocuiască utilizarea endoscopiei ca procedură de diagnosticare a EoE. În plus, desfășoară activități de cercetare atât în ​​căutarea de noi biomarkeri care să permită monitorizarea bolii, cât și prin participarea la studiile clinice de noi terapii, care facilitează calitatea vieții acestor pacienți.

Abordarea EoE dintr-un punct de vedere multidisciplinar

Pentru tratarea acestei patologii, Spitalul Universitar La Princesa are in cadrul Serviciului Aparat Digestiv o consultatie monografica specifica pentru Esofagita Eozinofila, unde patologia este abordata din punct de vedere multidisciplinar cu scopul de a imbunatati mai mult calitatea vietii pacientilor Sunt îngrijiți 500 de pacienți, inclusiv un program de tranziție de la pediatrie la adulți.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa și Asociația Spaniolă de Esofagită Eozinofilă organizează o zi a porților deschise pentru pacienții cu această patologie