#Madrid –

ÎN INTERIORUL PROGRAMULUI DE LIVRĂRI UMANIZATE AL SPITALULUI

Spitalul Universitario del Henares a început să efectueze contactul „piele la piele” între mamă și nou-născutul ei și prin operații cezariane, foarte urgente și bine programate, cu condiția să fie îndeplinite cerințele minime de siguranță pentru ambii. Această practică, care are multiple beneficii pentru ambele și se făcea deja normal în nașterile vaginale, a fost extinsă și la operațiile cezariane, în cadrul programului de naștere umanizat al acestui spital public din Comunitatea Madrid.

Spitalul Universitario del Henares urmează recomandările Inițiativei pentru Umanizarea Asistenței pentru Naștere și Alăptare (IHAN) și ale Organizației Mondiale a Sănătății, care evidențiază importanța contactului piele pe piele începând imediat după naștere, deoarece oferă numeroase beneficii atât pentru nou-născut, cât și pentru mama acestuia, inclusiv operații cezariane.

Operația cezariană este o intervenție chirurgicală care se efectuează atunci când nașterea vaginală nu este posibilă sau prezintă un anumit risc pentru mamă sau făt. În mod tradițional, nou-născutul este dus la un leagăn de resuscitare unde se face o evaluare inițială, este examinat, identificat și se administrează profilaxie oculară și hemoragică înainte de a fi livrat tatălui său. Între timp, mama a rămas separată în sala de recuperare.

contact piele pe piele

Conform noului protocol spitalicesc, după nașterea nou-născutului, moașele îl vor așeza pe pieptul mamei, fără a-i pune haine în aceeași sală de operație. În această poziție, toate îngrijirile necesare bebelușului vor fi efectuate în timp ce medicii ginecologi continuă munca de cezariană cu mama. Ulterior, ambii vor fi transferati direct in sala de nasteri unde moasele vor asigura aclimatizarea corecta a nou-nascutului la lumea extrauterina si recuperarea corecta a mamei dupa operatie.

Separarea mamei de copilul ei va fi justificata doar in cazul in care integritatea fizica sau psihica a unuia dintre ei este in pericol. Printre beneficiile „piele la piele” pentru nou-născut se remarcă reglarea corectă a temperaturii și recuperarea glicemiei, plânsul este redus, iar respirația nou-născutului este mai profundă și mai regulată. Bebelușul are mai puțin stres, scăzându-și activitatea motrică și pierderea în greutate a nou-născutului. Stabilirea alăptării este mai eficientă și injecțiile sunt mai lungi.

Pentru mamă, contactul piele pe piele are, de asemenea, numeroase beneficii, inclusiv creșterea producției de lapte matern, favorizează contracția uterului, reducerea sângerării, îmbunătățirea percepției mamei asupra nașterii și reducerea depresiei postpartum. De asemenea, oferă încredere în capacitatea de a avea grijă de copilul dumneavoastră.

Stabilirea lactației

Primele două ore după naștere sunt esențiale pentru stabilirea alăptării, deoarece există o asociere clară între inițierea timpurie cu rate mai mari de succes al alăptării. Când nou-născutul se află lângă mama sa, îi este mai ușor să mănânce mirosul matern și ajută la stabilirea legăturii materno-filiale.

În timpul primelor alăptări ale nou-născutului, familia va fi întotdeauna supravegheată de moașe pentru a ajuta la asigurarea faptului că aceste prime alăptări sunt efectuate în poziția corectă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul del Henares încorporează contactul „piele la piele” în nașterile prin cezariană