Mai multe din 35 persoane din zona de sud au participat la această întâlnire
Mai mult de 35 persoane din diferite orașe din sudul Madridului au participat la prima ediție a Atelierului despre durerea cronică organizat de Comitetul de îngrijire a durerii al Spitalului de Móstoles. Obiectivul a fost acela de a oferi informare și, de asemenea, instruire pacientului, pentru că acesta suferă „nu doar un simptom – a explicat dr. Fe Muñoz, medic anestezist și membru al Unității de Durere a acestui centru – ci o nouă condiție de viață care îi afectează direct personalul. sferă, familială, socială și de muncă și, prin urmare, și economică”. Această inițiativă vine de la profesioniști care sunt conștienți de impactul pe care durerea cronică îl are asupra fiecărei persoane și de posibilitățile care există de ameliorare „dacă respectă corect ghidurile clinice și obiceiurile specifice, calitatea vieții pacienților cu dureri cronice se poate îmbunătăți până la într-un 35%”.
În cadrul Atelierului, medici din diferite specialități au explicat cum apare durerea cronică, diversitatea tratamentelor și variabilitatea eficacității, ce factori, precum neuroplasticitatea, sunt incluși în durabilitatea acesteia, cum poți încerca să blochezi și ce activități pot contribui la reducerea impactului asupra vieții persoanei afectate. Au detaliat beneficiile activității fizice adaptate fiecărei persoane, ale unei alimentații sănătoase și ale unei greutăți adecvate (nu supraponderale sau obeze). Somnul și îngrijirea emoțională, inclusiv relaxarea, au primit, de asemenea, importanță. Pe de altă parte, factori precum stilul de viață sedentar, fumatul sau stresul au fost subliniați ca probleme cheie care agravează situația.
Programul atelierului a inclus intervenția unui pacient care este și un Asistență medicală profesională a Serviciului de Urgență al Spitalului Universitario de Móstoles. Mărturia sa a reflectat ce limitări le impune durerea cronică, cum afectează ea starea emoțională și ce se poate face pentru a depăși în fiecare zi și mai ales acele etape în care există mai multă durere. Asumându-și duritatea afectării psihologice la care se poate ajunge, a lăsat un suflu de speranță și optimism la margine pentru a se îmbunătăți și a depăși cele mai rele momente.
Sursa : Comunitatea Madrid – Spitalul Móstoles organizează un atelier pentru pacienții cu dureri cronice