#Madrid –
Cu ocazia Zilei pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
Spitalul Universitar din Móstoles, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, s-a alăturat Zilei pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii prin realizarea, prin intermediul Comisiei pentru Violență, a mai multor acțiuni axate pe prevenire și diseminarea resurselor disponibile pentru a ajuta victimele. . În holul centrului a fost expusă o expoziție în care sunt rememorate primele simptome de abuz asupra femeilor, sunt evidențiate cifrele disponibile ale cazurilor de abuz la preadolescenti și adolescenți, sunt descrise unele dintre cele mai frecvente situații și telefoanele și nu numai. acces direct din zona de operare a acestui spital. Expoziția va rămâne instalată până pe 4 decembrie.
Pentru a completa această expoziție și a da vizibilitate unei acțiuni pozitive a societății civile, este prezentată și Soulem, o entitate dedicată recuperării victimelor și integrării lor sociale prin învățarea unui meserie și muncă decentă. La activități au participat profesioniști, pacienți din domeniul sănătății mintale, copii și adolescenți din zona de pediatrie și conducerea spitalului în sine.
Expoziția cu mesaje de prevenire și vizibilitate a canalelor rapide pentru victime a fost concepută în acest fel pentru că am dorit să urmăm modelul pe care Organizația Națiunilor Unite (ONU) îl propune pentru această Zi împotriva violenței de gen. Pe lângă realizarea picturii murale negre cu mâini albe care reflectă mesaje de solidaritate, sprijin și preocupare pentru violență, ONU invită instituțiile care lucrează din diferite perspective cu victimele să se cunoască, să știe care sunt obiectivele lor, să ajute. model, canale de contact cu femei etc.
Baza picturii a fost realizată în Centrul de Zi de Sănătate Mintală alăturat spitalului nostru. Monitoarele de terapie ocupațională cu pacienți au tăiat multe mâini în carton alb și le-au lipit pe tabla de spumă neagră; Au fost primii care s-au plasat, cu mesajele lor deja scrise. La spital, profesioniștii (și copiii lor) din servicii și unități și pacienții din sala de clasă a școlii de pediatrie au completat restul mâinilor cu mesaje de genul: „Educația este prima verigă pentru prevenirea violenței”, „Terminați pentru a avea”. un început”, „Vreau să trăiesc fără teamă”, „Fii femeia care vrei să fii”, „Spune-i. Nu taci”, „Nu înceta să crezi în tine”, etc. În fața picturii au fost amplasate mai multe mese cu informații despre prevenirea și depistarea diferitelor forme de violență împotriva femeilor și, de asemenea, pe punctul de primire din Móstoles.
Ca urmare a propunerii ONU ținând cont de crearea de „rețele” de instituții și entități care lucrează alături de victime, s-a considerat oportun ca expoziția să descrie și un exemplu despre ceea ce se face în Soulem și modul în care se exercită sprijinul pentru victime. care trăiesc în situaţii de abuz. Sub sloganuri precum „Vieți curajoase, vieți reconstruite” și identificându-se ca „un proiect care transformă viața femeilor puternice și curajoase, care au avut curajul să urmeze o viață mai bună”.
După ce i-au ajutat în faza terapeutică esențială pentru a depăși traumele și blocajele acute prin Terapie prin Artă, ei învață o meserie artizanală pentru a-și finaliza integrarea în societate cu un contract de muncă și a obține integrarea deplină. În faza de Artterapie, este posibil să se deblocheze disocierea corp-minte pe care au suferit-o ca victime. Iar în ultima fază a procesului, Soulem le permite să lucreze ca profesioniști în meșteșugul fabricilor de ecrane și croitorelor în atelierele lor. Sunt produse care în final sunt comercializate, în principal prin intermediul companiilor mijlocii și mari.
Membrii comisiilor de violență și umanizare, conducerea spitalului, reprezentanți ai zonei de sănătate mintală care lucrează cu pacienții care au realizat pictura murală și reprezentanți ai Soulem s-au întâlnit în această săptămână în camera spitalului pentru a se cunoaște mai bine și a împărtăși reflecții și analiză. Președintele Comisiei pentru violență a Spitalului, dr. Gema Gómez, a explicat cum și de ce au fost concepute activitățile pentru Ziua Violenței de Gen și a spus în ce constă Codul VISEM. Pe de altă parte, doi reprezentanți ai Soulem, fondatorul acesteia, María Luisa Fresno și Sonia Agudo, și-au explicat obiectivul și proiectul care a început să fie incubat în 2007.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul din Móstoles promovează prevenirea violenței de gen și își amintește de resursele disponibile pentru victime