#Madrid –
Unitatea de Oncologie Medicală a tratat deja 10.000 de pacienţi
Spitalul Universitar Fundación Alcorcón, un centru public din Comunitatea Madrid, a încorporat diagnosticul molecular pentru pacienții cu cancer. Această tehnică include secvențierea ADN-ului celulelor tumorale pentru a studia genele și pentru a alege cel mai bun tratament. Va începe să fie utilizat la pacienții cu cancer pulmonar și va fi extins ulterior și la alte cazuri. Aproximativ 200 de pacienți din spitale vor putea beneficia în fiecare an. Implementarea tehnicii a fost posibilă datorită muncii comune a Unităților de Analize Clinice, Anatomie Patologică, Oncologie Medicală, Hematologie și Farmacie. Unitatea de Oncologie Medicală a Fundației Alcorcón a tratat deja 10.000 de pacienți de la începutul activității sale.
El Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, un centru public din Comunitatea Madrid, va încorpora în următoarele zile diagnosticul molecular pentru bolnavii de cancer. Această tehnică avansată a fost implementată în centrul spitalicesc de către profesioniști din Unitățile de Analize Clinice, Anatomie Patologică, Oncologie Medicală, Hematologie și Farmacie cu scopul de a avansa în individualizarea tratamentului pentru fiecare pacient și, în consecință, de a obține un impact pozitiv în supraviețuirea și calitatea vieții pacienților.
Diagnosticul molecular este un set de tehnici complexe care include secvențierea (studiul structurilor de bază) a ADN-ului și ARN-ului celulelor tumorale (NGS). Această tehnică, completată de alte tehnici de laborator, permite studiul mai multor gene simultan și identificarea biomarkerilor – substanțe sau procese care indică un anumit tip de cancer – necesari alegerii celui mai potrivit tratament pentru bolnavii de cancer; mai ales in cazul tumorilor pulmonare, biliare, de prostata si ovariene, printre altele.
Această linie de lucru are ca context avansul în tratamente direcționate către o țintă terapeutică specifică și medicamente care modulează sistemul imunitar, ceea ce a fost de mare beneficiu pentru pacienții cu boală oncologică avansată.
Până în prezent, această tehnică specifică a fost trimisă către alte centre spitalicești mai complexe, ceea ce reprezintă un avans net în capacitatea de diagnosticare a pacienților din Unitatea de Oncologie Medicală a spitalului. Aplicarea sa va incepe in zilele urmatoare la pacientii cu cancer pulmonar, pentru a fi extins ulterior si la alte profiluri de pacienti oncologici. Aproximativ 200 de pacienți de la Fundația Alcorcón vor beneficia de această tehnică în fiecare an.
Unitatea de Oncologie Medicală a Spitalului Fundației Alcorcón, al cărei șef este Dr. Juan Carlos Cámara Vicario, a tratat deja 10.000 de pacienți de la începutul activității sale, dintre care 570 au fost diagnosticați în 2023, an în care au fost efectuate 5.394 de cicluri. în Spitalul de zi.
Cazurile pe care le trateaza cel mai frecvent sunt cele pulmonare, mamare si colorectale, cu intre 120 si 130 pe an; urmate de alte tumori digestive, cu aproximativ 65 pe an, si de tumori urologice si ginecologice, cu aproximativ 40 de cazuri noi in fiecare an.
Pentru a realiza încorporarea tehnicilor de diagnostic molecular, diferitele servicii implicate au dezvoltat, din 2021, o structură de secvențiere transversală. Tehnicile care vor fi utilizate includ, printre altele, genotiparea enzimei DPYD, care face posibilă prevenirea toxicităților severe la pacienții care urmează să primească anumite tipuri de chimioterapie.
La fel, această tehnică este fundamentală pentru activitatea Consultației în Familie Cancer, pe care o are Unitatea de Oncologie, destinată pacienților și rudelor cu suspiciuni de mutații genetice predispunând la dezvoltarea cancerului.
În plus, dezvoltarea acestei tehnologii la Spitalul Fundației Alcorcón a permis lansarea diferitelor proiecte de cercetare. În prezent, sunt inițiate mai multe proiecte, care vizează fundamental identificarea mecanismelor de rezistență primară sau dobândită la tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control imunitare în diferite tipuri de tumori, precum și terapii țintite împotriva mutațiilor la principalele gene alterate în cancerul pulmonar. De asemenea, o selecție mai bună a pacienților și a secvenței de medicamente care urmează a fi administrate ar permite o utilizare mai eficientă a resurselor disponibile.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Fundației Alcorcón încorporează tehnica de diagnostic molecular pentru pacienții cu cancer