Spitalul Universitar Fundación Alcorcón a înființat recent trei mașini RECICLOS, Sistemul de returnare și recompensă (SDR) al Ecoembes – o organizație non-profit care coordonează reciclarea recipientelor din plastic, conservelor și bricks și a recipientelor din carton și hârtiei în Spania -, care recompensează angajamentul de a recicla cutiile și sticle din plastic pentru băuturi.
RECICLOS se bazează pe reciclare stimulată, deoarece, prin utilizarea acestor utilaje, profesioniștii, pacienții și membrii familiei care le folosesc vor primi puncte cu care pot contribui la îmbunătățirea mediului pentru cei care au cea mai mare nevoie de el. De exemplu, ei pot dona punctele RECICLOS pe care le obțin din reciclare pentru a ajuta la crearea Pădurii RECICLOS, reîmpădurirea și recuperarea unei zone degradate. În acest fel, pe lângă facilitarea circularității cutiilor și sticlelor din plastic pentru băuturi, adică ca acestea să devină noi containere sau produse după reciclare, se va putea colabora și la crearea unui spațiu verde natural.
Pentru a utiliza aceste aparate, cetățenii trebuie doar să descarce aplicația gratuită RECICLOS, să-și depună toate cutiile și sticlele de plastic de băuturi în ea și , când ați terminat, scanați QR-ul pe care îl va afișa aparatul.
Procedând astfel, ei vor obține puncte, numite RECICLOS, care le poate dona la diferite inițiative sociale și de mediu, sau le poate folosi pentru a participa la tombola pentru biciclete, trotinete electrice, rucsacuri sau tablete. În prezent, utilizatorii RECICLOS de la Spitalul Fundației Alcorcón pot dona punctele pe care le obțin Asociației Spaniole Împotriva Cancerului, pentru a oferi îngrijiri psihologice de specialitate pacienților și familiilor.
Aceste puncte vor avea o limită săptămânală, astfel încât cetățenii nu doar să își recicleze mai mult și mai bine ambalajele, ci și să consume în mod responsabil.
Această inițiativă face parte din efortul constant al Spitalului Universitar Fundación Alcorcón de a reduce consumul de resurse, de a încuraja reciclarea și de a reduce impactul activității sale asupra mediului.
Astfel, Sistemul de Management de Mediu este certificat ISO 14001 pentru 09 ani în urmă și De atunci, măsurile de economisire a energiei au fost implementate în mod continuu . Compararea datelor Spitalului din 2021 cu 2011 se verifică că:
Consumul de apă a fost redus cu 40%
Consumul de energie a fost redus cu 49%
Emisiile în atmosferă au fost reduse cu 49%, ceea ce înseamnă reducerea emisiilor cu 4.600 tone de CO2
Consumul de hârtie de birou a fost redus cu 40%, consumăm 11 tone de hârtie mai puțin decât în 2011
Alte inițiative ale Spitalului în acest domeniu în cadrul politicii sale de Responsabilitate Socială Corporativă sunt colaborarea cu Humana-Fundación Pueblo para Pueblo cu colectarea de 2.600 Kg. de haine folosite în timpul 2021, recenta instalare a containerelor pentru colectarea capacelor de plastic în cadrul programului „Caps pentru o nouă viață” al Fundației SEUR , iar acordul cu General Electric Healthcare pentru reciclarea contrastului necontaminat rămâne folosit în radiodiagnostic.