#Madrid –
50% dintre accidentări apar la schiori începători
Începutul sezonului de schi și afluxul mai mare de turiști în stațiuni duce la o creștere a traumatismelor asociate acestui sport. Javier Vaquero, șeful Serviciului de Traumatologie de la Spitalul Universitar General Gregorio Marañón, subliniază că 50% dintre leziuni apar la schiori începători, iar genunchii sunt de obicei cele mai afectate articulații. În plus, se estimează că în fiecare zi există în medie trei accidentări la 1.000 de schiori, adică în jur de 45 – 60 în stațiunile foarte aglomerate. Prevenirea se bazează pe echipament adecvat, încălzire, evitarea oboselii, adaptarea pârtiei la experiența schiorului și folosirea căștii.
Cu ocazia începerii sezonului de schi, Serviciul de Traumatologie al Spitalului General Universitar Gregorio Marañón, centru public din Comunitatea Madrid, lansează o serie de recomandări pentru evitarea celor mai frecvente accidentări care pot apărea la practicarea acestui sport. Se estimează că există în medie trei accidentări la 1.000 de schiori pe zi, ceea ce în stațiunile aglomerate se poate traduce în între 45 și 60 de accidentări pe zi.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea West Virginia, 59,7% au recunoscut că sunt responsabili pentru accidentarea suferită, afirmând că nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi adoptat o atitudine mai prudentă, cum ar fi coborârea cu o viteză mai mică, asumarea mai puține riscuri sau practicarea unui tehnică pe care nu o stăpâneau. Prin urmare, este necesar să se furnizeze mai multe informații schiorilor ca măsură de prevenire a accidentărilor.
Din acest motiv, Javier Vaquero, șeful Serviciului de Traumatologie de la Spitalul Gregorio Marañón, recomandă purtarea îmbrăcămintei și protecției adecvate. Astfel, schiurile trebuie adaptate la dimensiunea și nivelul nostru tehnic și este esențial ca și legăturile să fie bine ajustate la greutatea și tipul de schi pe care urmează să-l practicăm.
La fel, este indicat să faci exerciții de încălzire blândă înainte de a intra pe pistă timp de 10-15 minute, precum și să respectați regulile și să lăsați locul celor cu abilități mai mici. Mai mult, dr. Vaquero ne amintește de importanța acordării de atenție la oboseală, întrucât este recomandat să nu schiați mai mult de patru ore la rând. La fel, este indicat să o faci pe pârtiile pregătite și să extinzi utilizarea căștilor, în special pentru copii.
Schiori ocazionali și lipsă de experiență
Cele mai frecvente accidentări apar la schiorii începători, care reprezintă aproape 50% din toți schiorii. Există două grupuri cu risc ridicat de accidentare: pe de o parte, practicantul foarte tânăr care, fără experiența necesară, parcurge trasee dificile cu viteze foarte mari, iar pe de altă parte, persoana neantrenată, care nu practică sport pe tot parcursul anul, și care începe sezonul fără pregătirea fizică necesară.
În acest sens, dr. Vaquero sfătuiește să respecte „regula celor trei” pentru schiorul ocazional fără condiție fizică bună: „Nu schiați mai mult de trei ore, mai mult de trei zile la rând sau după trei după-amiaza”.
Cele mai frecvente leziuni
Genunchii sunt articulațiile care suferă cel mai mult în acest sport, reprezentând 40% din leziuni, și variază de la entorse la rupturi ale ligamentului lateral intern și ligamentului încrucișat anterior. Potrivit dr. Vaquero, în cazurile cele mai grave pot fi implicate mai multe ligamente sau meniscurile pot fi afectate simultan, așa că tratamentul presupune inevitabil intervenție chirurgicală la toți tinerii și sportivii.
În cazul snowboardingului, aceste tipuri de incidente afectează de obicei membrele superioare care se sprijină pe zăpadă în momentul căderii, fiind mai frecvente fracturile încheieturii mâinii și leziunile umărului.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón oferă recomandări pentru a evita traumatismele în timpul schiului