Detectează nodul santinelă prin injectarea unui trasor magnetic
Spitalul Universitar Infanta Cristina a înființat în portofoliul său de servicii o nouă tehnică constând în injectarea unui trasor magnetic pentru evaluarea ganglionilor santinelă la pacientele cu cancer de sân. Injectarea trasorului magnetic face posibilă stabilirea stării ganglionilor limfatici și identificarea celor mai susceptibile de a adăposti metastaze. Această tehnică nouă oferă o mai mare securitate în tratament și evită trimiterea pacienților către alte spitale.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei, presupunând o cauză importantă de morbiditate și mortalitate în populatia feminina. Primul loc în care se infiltrează tumorile mamare sunt ganglionii limfatici axilari, deci evaluarea acestora este esențială pentru stabilirea unei stadializari corecte. Pentru aceasta se folosește biopsia selectivă a ganglionului santinelă care detectează primul ganglion în care se drenează tumora.
În prezent, cea mai utilizată tehnică pentru evaluarea ganglionilor santinelă este injectarea radioizotopului 22mTc și efectuarea unei limfoscintigrafii, care detectează ganglionii santinelă către care se drenează tumora. Ulterior, acestea sunt localizate cu ajutorul unei sonde gamma în sala de operație și sunt extrase pentru analiză.
O altă tehnică alternativă care a apărut recent este injectarea unui trasor magnetic, care generează un semnal urmăribil în așa fel încât să fie posibilă identificarea ganglionilor care conțin respectivul trasor prin intermediul unei sonde care conține un senzor magnetic. Identificarea acestor ganglioni limfatici ne permite să stabilim starea ganglionilor limfatici și să luăm decizii fundamentale în ceea ce privește intervenția chirurgicală și tratamentul adjuvant ulterior. Procesul de injectare a trasorului este simplu și ușor dureros.
Această nouă tehnică evită iradierea, care, deși minimă, presupune utilizarea radioizotopului pentru pacienti, care, de altfel, nu vor trebui indrumati catre alte centre pentru efectuarea acestui tip de analize, imbunatatind in acelasi timp flexibilitatea organizatorica a Unitatii de Sani. Cu aceste tehnici „căutăm ce e mai bun pentru pacienții noștri, atât în tratamente noi, cât și în confortul practicii lor”, spune dr. María Guzmán, coordonatorul Unității de sân a Spitalului Universitario Infanta Cristina.