X Conferința despre bolile tropicale pediatrice
Anul trecut, Spitalul Universitar La Paz a internat cinci persoane afectate de dengue și alte 16 de malarie, dintre care cinci copii, dintre care unul avea malarie cerebrală foarte severă, care a necesitat internarea în Unitatea de Terapie Intensivă Pediatrică. Acestea sunt cazuri rare în țările europene, dar arată că schimbările climatice au influență asupra bolilor infecțioase transmise prin apă, insecte sau alte animale, așa cum a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. În 2022, acest spital public din Comunitatea Madrid a tratat 1.200 de cazuri de boli importate la adulți și 120 la copii.
Schimbările de temperatură modifică, de asemenea, locația geografică și tiparul sezonier al acestor vectori sau gazde de agenți patogeni, crescând zona de influență a infecțiilor precum malaria, febra dengue sau holera, care au apărut anterior doar în țările tropicale.
Această problemă, împreună cu altele, cum ar fi vaccinarea copiilor și adopția internațională, sunt abordate astăzi la Spitalul Universitar La Paz, care găzduiește cea de-a zecea Conferință privind bolile tropicale pediatrice organizată de Unitatea de Pediatrie Tropicală, Adopție Internațională și Copil Călător a Serviciului de Pediatrie, Infecțioasă. și boli tropicale la acest spital din Comunitatea Madrid. Sub sloganul Unde suntem după pandemie?, ziua coincide cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Bolilor Tropicale Neglijate.
După pandemia de COVID-19, odată cu reactivarea călătoriilor internaționale în ultimul an, creșterea bolilor de import este o realitate, nu doar în locurile frecvente în care apar în mod tradițional aceste patologii, ci și în afara acestora. Este cazul în Europa, care este martoră la reapariția unor boli care au fost deja eradicate și la apariția altora emergente, precum focarul de febră dengue autohtonă din Franța vara trecută. Potrivit experților prezenți, adaptarea microorganismelor la noi medii a permis răspândirea acestor infecții cu implicații importante pentru sănătatea publică.
CENTRU NAȚIONAL DE REFERINȚĂ
Spitalul La Paz dispune de o Unitate de Patologie Importată și Sănătate Internațională care este Centru Național de Referință pentru bolile importate, atât pentru adulți, cât și pentru copii, și oferă îngrijire cuprinzătoare pentru persoanele care călătoresc în străinătate, înainte de călătorie și după întoarcerea lor în caz de boală, în special pentru zone de risc pentru sănătate, furnizarea de informații, atenția specialiștilor în medicina de călătorie și administrarea de vaccinuri ca centru acreditat de Ministerul Sănătății pentru prevenirea patologiilor de import.
În plus, are o unitate de izolare la nivel înalt pentru boli infecțioase cu risc ridicat și letalitate. Anul trecut, acest spital din Comunitatea Madrid a tratat aproape 1.200 de episoade de boli importate la adulți legate de sănătatea internațională. Dintre diferitele cazuri, se remarcă 33 de noi diagnostice de boala Chagas (pe lângă 224 de cazuri în urmărire), 80 de strongiloidioză, 58 de dengue, 51 de schistosomiază, 26 de malarie și patru de filarioză.
În zona pediatrică au fost tratați în jur de 120 de copii cu patologii de import. Deși încă nu se apropie de cifrele pre-pandemice (în 2019 au fost tratați peste 1.700 de pacienți adulți și peste 230 de copii și adolescenți), activitatea acestei unități reflectă impactul călătoriilor asupra sănătății oamenilor.
În ultimul an, Unitatea International Travel and Vaccination Council din La Paz a îngrijit aproape 900 de minori, o cifră mult sub cea înregistrată în anii anteriori pandemiei, când numărul copiilor care au fost îngrijiți era de aproximativ 2.000. Odată cu creșterea deplasărilor, este de așteptat ca în 2023 să crească numărul pacienților îngrijiți de această unitate. Vaccinurile împotriva febrei galbene, a hepatitei A, a febrei tifoide, a meningitei ACWY, a encefalitei transmise de căpușe din Europa Centrală, a encefalitei japoneze, a holerei și a rabiei sunt cele care se administrează cel mai mult în această unitate.
IMPLICAȚIE PEDIATRICĂ
În acest scenariu, intră în joc alertele care au un impact pediatric. În 2022 au existat unele precum Ebola și Dengue. Focarul de Ebola din Africa subsahariană a apărut în Uganda la sfârșitul lunii septembrie din cauza unei variante împotriva căreia vaccinarea nu este utilă. În cazul dengue, incidența acesteia s-a dublat și chiar s-a triplat în unele zone din 2021, în special în zonele turistice. Specialiștii au amintit că cazuri autohtone ale acestei boli au apărut și în Franța.
Bolile tropicale continuă să crească în zonele din Africa sub-sahariană unde există focare de malarie, în Nigeria cu febră Lassa sau în Haiti și Republica Dominicană cu holeră. Poliomielita este o alta dintre bolile pe care nu le eradica, in ciuda faptului ca OMS a declarat-o o boala de sanatate publica de importanta internationala. În Europa, difteria este una dintre alertele internaționale cu repercusiuni pediatrice în 2022.
PROGRAM DE VACCINARI
În ultimii ani au existat mai multe terapii noi pentru a face față bolilor emergente, cum ar fi vaccinurile împotriva malariei, holerei sau febrei tifoide. Acestea au fost discutate în cadrul conferinței, precum și adecvarea programului de vaccinare la minorii imigranți, adoptați sau refugiați.
După doi ani fără a primi aproape niciun copil pentru adopție internațională din cauza COVID-19, deschiderea granițelor a adus cu sine o schimbare în țările de origine și o provocare derivată din situația copiilor. Astfel, în 2022 minori au sosit în principal din India și Vietnam și mulți dintre ei cu nevoi speciale derivate din patologii anterioare.
UNITATEA NEONATALĂ DIN KENYA
Un caz prezentat în cadrul conferinței este colaborarea unui grup de colaboratori ai spitalului care au contribuit la crearea, anul trecut, a unei Unități de Neonatologie la Spitalul de Pediatrie al Fundației Pablo Horstmann, din Lamu, un arhipelag situat pe coasta de est a Kenya, la granița cu Somalia.
Înainte de crearea sa, nou-născuții nu erau consultați de un medic înainte de externare. Acum, datorită furnizării de echipamente, materiale, medicamente și dezvoltării unui program de formare pentru tot personalul desemnat, mortalitatea neonatală asociată cu nașterea a fost redusă prin îmbunătățirea proceselor și protocolizarea revizuirii sistematice a nou-născutului de către o echipă de medici spanioli și asistente medicale.
Ținând cont de specializarea redusă a profesioniștilor din țară, și pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației infantile din arhipelag, a fost realizat un proiect de formare în neonatologie de către specialiști detașați în zonă.
Cu prezența zilnică a unui medic și a unei asistente specializate în neonatologie, echipa locală a unității a fost însoțită și instruită. Cele două linii fundamentale de lucru ale proiectului sunt asistența specializată și de calitate și pregătirea personalului sanitar local astfel încât să ajungă pe termen mediu la un nivel profesional care să le permită să se ocupe de îngrijiri medicale complexe cu autonomie totală.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Paz a tratat 1.200 de cazuri de boli importate la adulți și 120 la copii în 2022