Coincidând cu sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

Cu ocazia Internaționalului Ziua Persoanelor Vârstnice, care se sărbătorește pe 1 octombrie, Spitalul Universitar La Paz a făcut un pas suplimentar în proiectul Mediu Prietenos pentru Persoane Vârstnice și a lansat o nouă sală polivalentă pentru membrii familiei și pacienții care sunt internați în zona de spitalizare a Serviciul de Geriatrie. Are o zonă de recreere cu canapele și televizor și, în plus, o mică bucătărie cu cuptor cu microunde, frigider, dulapuri și măsuță de cafea. Este o zonă concepută astfel încât pacienții vârstnici și familiile acestora să aibă un spațiu specific care să le facă șederea în spital mai confortabilă. Se estimează că aproximativ 900 pacienții pot beneficia de acest spațiu în fiecare an.

Proiectul Mediul prietenos pentru vârstnici,

care a fost consolidat anul trecut datorită colaborării cu Bayer, are ca scop analiza și dezvoltarea de acțiuni care vizează îmbunătățirea calității șederii în spital pentru pacienții vârstnici, ca populație vulnerabilă din punct de vedere al sănătății. În scopul promovării bunăstării și sănătății acestor persoane internate, s-a lucrat pe baza etajului de spitalizare Geriatrie și acum avansează în creșterea gradului de conștientizare și crearea unor medii mai prietenoase pentru persoanele în vârstă.

Proiectul, coordonat de Dr. Juan Ignacio González Montalvo, șeful Serviciului de Geriatrie La Paz, are ca obiectiv principal să contribuie la prevenirea sau reducerea la minimum alte modificări ale sănătății care sunt de obicei frecvente la pacienții vârstnici derivate din spitalizarea lor, cum ar fi deteriorarea fizică sau cognitivă. În acest fel, coloana vertebrală a programului este revizuirea cuprinzătoare și integrată a pacientului în timpul șederii acestuia, ținând cont de aspecte precum mobilitatea, bunăstarea emoțională, sprijinul sau autonomia.

.

Adaptați mediul pentru a îmbunătăți sănătatea

The Orizontul proiectului este de a îmbunătăți starea de sănătate a acestor pacienți prin adaptarea mediului spitalicesc pentru a le oferi o serie de servicii, spații și resurse materiale care să le permită să mențină niveluri optime de stimulare fizică, afectivă și cognitivă, menținându-și în același timp capacitatea de socializare și interacțiune. cu mediul lor obișnuit.

O echipă multidisciplinară formată din profesioniști din domeniul medical și asistenței medicale, ca grup coordonator al inițiativei, au a promovat principalele măsuri pe baza analizei a cinci linii strategice diferenţiate: asistenţă sănătate, organizare, pregătire a profesioniștilor și însoțitorilor, infrastructura și implicarea pacienților și a familiilor în îngrijirea zilnică.

În plus a camerei polivalente, unele dintre acțiunile avute în vedere în proiect sunt deja în desfășurare, precum acțiuni de prevenire a sindromului confuzional sau delir , care se caracterizează printr-o alterare a nivelului de conștiință și a capacității atenționale, ducând la o altă serie de modificări cognitive, starea de spirit, somnul și comportament. Alte actiuni ajuta la favorizarea odihnei nocturne a pacientilor si insotitorilor, stabilindu-se ore limitate in care odihna pacientului sa nu fie intrerupta decat in caz de urgenta, evitand orice transfer cu ambulanta dupa 17: ore sau instalarea sonometrelor pentru a măsura nivelul de zgomot ambiental.

Au fost realizate unele acțiuni care vizează promovarea mobilității, cu un accent special pe pacienții cu spitalizare lungă, cum ar fi plimbările zilnice pe coridorul spitalului, care merg mână în mână cu viitoarea implantare. a unui dispozitiv pentru măsurarea timpului de efort al pacientului. Este de o importanță deosebită în acest proiect promovarea integrării membrilor familiei și însoțitorilor în procesul de îngrijire a pacientului prin mijloace tehnologice precum videoconferința. Un model care poate fi aplicat în alte centre, motiv pentru care este dezvoltat cu colaborarea Societății de Geriatrie și Gerontologie din Madrid.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Spitalul se alătură acestor inițiative la comemorarea Ziua Internațională a Poporului

Majori,

numiți de Adunarea Generală a Națiunile Unite să răspundă oportunităților și provocărilor îmbătrânirii populației în secolul 21 și să promoveze dezvoltarea unei societăți pentru toate vârstele.

. Sub motto-ul Reziliența persoanelor în vârstă într-o lume în schimbare, ONU dorește să-și amintească rolul important pe care îl joacă femeile în vârstă în depășirea provocărilor globale și contribuția la soluții care combină rezistența și forța. În următoarele trei decenii, se estimează că numărul seniorilor se va dubla cu mult, ajungând la mai mult de 1.500 milioane de oameni din din întreaga lume, deci sănătatea ta ar trebui să fie o parte foarte importantă a echipamentului de sănătate.

O sărbătoare și un proiect aliniat cu Deceniu de îmbătrânire sănătoasă

, care a fost înființată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2020 pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea ca guvernele, societatea civilă, agențiile internaționale, mass-media și alții să lucreze împreună pentru a îmbunătăți viața persoanelor în vârstă, a familiilor lor și a comunităților lor. De asemenea, este în conformitate cu angajamentul Națiunilor Unite față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 1,2,3,5,10 Y 17. Angajament la care s-a alăturat Spitalul Universitar La Paz, cu scopul final de a îmbunătăți dezvoltarea umană, de a proteja planeta noastră.

. )