#Madrid –

S-au abordat progrese în diferitele tipuri de cancer hematologic

Spitalul Universitar La Princesa, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a organizat, prin Serviciul său de Hematologie și împreună cu Fundația Leucemie și Limfom, al XX-lea Curs MIR de Hematologie și Hemoterapie, care ne-a permis să aprofundăm în procesele oncologice legate de hematologie, precum și diferitele tehnici aplicate în hemoterapie. Echipa didactică a fost formată dintr-un grup multidisciplinar de profesioniști din diferite spitale din Spania.

Cursul a fost condus de Adrián Alegre Amor, șeful Serviciului de Hematologie de la Spitalul Universitar La Princesa și președinte al Fundației Leucemie și Limfom. În direcția de curs au mai făcut parte și: Ángela Figuera Álvarez, șefa Secției Aria Clinică a Serviciului de Hematologie al Spitalului La Princesa; Carmen Martínez Chamorro, șeful Serviciului Hematologie și Hemoterapie la Spitalul Universitar Quirónsalud; și Carlos Solano Vercet, șeful Serviciului de Hematologie și Hemoterapie al Spitalului Clinic Universitar din Valencia.

Programul de predare, care a avut aprobarea științifică a Societății Spaniole de Hematologie și Hemoterapie (SEHH) și Asociația Madridă de Hematologie și Hemoterapie (AMHH), este cel cu cea mai lungă tradiție din Spania și a devenit o referință națională pentru rezidenții din specialitatea, datorită componentei practice, cuprinzătoare și actualizării principalelor patologii și domenii ale Hematologiei.

La întâlnire, la care au participat 20 de experți din principalele spitale spaniole, au fost discutate cele mai recente progrese terapeutice în diferite tipuri de cancer hematologic precum leucemia, limfomul și mielomul. Printre principalele progrese s-au numărat tratamentul adaptat markerilor genetici și utilizarea imunoterapiei de tip CART, care constă în modificarea genetică a celulelor imune, astfel încât acestea să poată recunoaște și distruge mai eficient celulele tumorale, precum și agenți bispecifici (anticorpi care se pot lega de două tipuri diferite de antigene în același timp). Au fost trecute în revistă și aspecte legate de tromboză și transfuzie, precum și noi tehnici de diagnostic de biologie moleculară.

În final, a avut loc o masă rotundă unde s-a discutat despre viitorul acestei specialități. Experții consideră că este esențială realizarea unui al cincilea an suplimentar de pregătire în Hematologie și Hemoterapie din cauza extinderii programului și a complexității tot mai mari a conținuturilor pentru a se armoniza cu programul de formare european.

De închiderea cursului s-au ocupat șeful Serviciului de Hematologie al Spitalului La Princesa, Adrián Alegre Amor, și directorul Unității de Hematologie a companiei de biotehnologie AMGEN.

Serviciu de mare complexitate și rezoluție, cu 2.300 de transplanturi efectuate

Serviciul de Hematologie și Hemoterapie al Spitalului Universitar La Princesa este un serviciu spitalicesc de înaltă complexitate și de înaltă rezoluție care integrează trei mari arii de sănătate: Clinica de Hematologie, Banca de Sânge și Laboratorul de Hematologie de specialitate. A făcut. A fost un pionier în transplantul de măduvă osoasă în Spania, efectuând primul în 1982, iar în prezent atingând numărul de 2 300. Oferă, de asemenea, predare de calitate și de referință la etapa de licență și în formarea MIR.

De asemenea, menține un program intens de cercetare fundamentală și clinică. Rezultatul acestei activități este publicarea a peste 500 de articole internaționale de impact în acest domeniu, desfășurarea a 250 de studii clinice, precum și ediția mai multor cărți de specialitate și organizarea de conferințe naționale și internaționale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa co-organizează al XX-lea Curs MIR de Hematologie și Hemoterapie cu participarea a 20 de specialiști