#Madrid –
PENTRU DEZVOLTAREA ȘI IMPLEMENTAREA REALĂ A „CODULUI PRINȚEȘTEI SEPSIS”
Spitalul Universitar La Princesa, un centru public din Comunitatea Madrid, a fost premiat de Fundația Code Sepsis în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Code Sepsis. Acest premiu recunoaște grupul de profesioniști care alcătuiesc „Codul prințesei sepsis” pentru că a fost, din 2015, una dintre inițiativele organizaționale din Spania care a presupus punerea la dispoziția tuturor specialiștilor centrului a unui set de instrumente clinice, organizatorice, analitice și microbiologice, care, adăugate la antrenamentul intens, au îmbunătățit semnificativ îngrijirea pacienților cu Sepsis.
Sepsisul este un răspuns anormal al organismului la o infecție bacteriană care poate provoca insuficiența unuia sau mai multor organe vitale, punând viața pacientului în pericol. Această patologie afectează 50.000 de oameni în Spania în fiecare an, dintre care 17.000 mor, o cifră de 13 ori mai mare decât cei care mor în urma accidentelor de circulație. La fel ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, sepsisul este o afecțiune dependentă de timp. Fiecare oră de întârziere în administrarea corectă a antibioticelor este asociată cu o scădere a supraviețuirii pacientului, precum și cu o creștere a posibilelor sechele.
„Codul Prințesei Sepsis” a luat naștere în 2015, în urma indicațiilor unui Cod Național al Sepsisului care a fost avizat de 15 societăți științifice. În acest fel, un grup de profesioniști de la Spitalul Universitar La Princesa din cadrul Serviciilor de Urgență, Medicină Internă, Microbiologie, Anesteziologie și Reanimare, Chirurgie Generală și Digestivă, precum și personal de îngrijire cu sprijinul conducerii centrului, au decis să abordeze problema crearea unui protocol propriu care a crescut în implicarea restului serviciilor și aplicarea diferitelor măsuri. În anii succesivi, și coordonat de Departamentul de Sănătate al Comunității Madrid, Codul Sepsis a fost extins la restul spitalelor publice.
Reducerea timpului până la diagnosticarea Sepsisului
Câteva exemple de măsuri desfășurate în cadrul „Codului prințesă sepsis” au fost implementarea în sistemul informatic clinic al spitalului a unei alerte informatice Cod sepsis, ceea ce presupune că toți profesioniștii care urmează să îngrijească pacientul respectiv știu din prima clipă cine a cea mai mare prioritate pentru îngrijire din cauza patologiei sale. Avansând pe aceeași linie, serviciul de Microbiologie a încorporat, pentru prima dată în Europa, un nou instrument de diagnostic care ajută la îndeplinirea unuia dintre obiectivele principale ale acestui protocol: reducerea timpului de răspuns în oportunitatea tratamentului cu antibiotice pentru un Posibil caz de Sepsis. .
Cei aproape zece ani de muncă intensă a grupului „Code Sepsis Princess” au câștigat recunoașterea sub forma unui premiu din partea Fundației Code Sepsis, a cărei prezentare a avut loc la deschiderea celei de-a 7-a întâlniri internaționale a Codului Sepsis, desfășurată la Madrid, pe 5 martie. Premiul a fost adunat de Rosa Méndez Fernández, medic anestezist la Serviciul de Anestezie și Reanimare de la Spitalul La Princesa și membru fondator al grupului „Codigo Sepsis Princesa”. Méndez a fost însoțit de directorul general José Julián Díaz Melguizo, directorul medical Gloria Torralbo Caballero și directorul de asistență medicală Pilar Prieto Alaguero.
Cercetări relevante în jurul Sepsisului
De asemenea, activitatea desfășurată în jurul Sepsisului în centrul de la Madrid a dus la cercetări relevante precum cel mai recent studiu cu titlul „Utilitatea nivelurilor de procalcitonină pentru a prezice orientarea microbiologică la pacienții cu Sepsis”, publicat în revistă. Jurnalul de Medicină Personalizată de grupul multidisciplinar de profesioniști din cadrul Spitalului La Princesa aferente acestei patologii în diferite specialități (Analiza Clinică, Microbiologie, Anestezie, Urgențe, Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv, și Medicină Preventivă).
Obiectivul principal al studiului a fost acela de a verifica dacă nivelurile de procalcitonină (PCT) ar putea ghida specialiștii să determine tipul de bacterie care provoacă Sepsisul și să identifice parametrii specifici în primul test de laborator. Toate acestea, cu scopul de a oferi cea mai mare prioritate în îngrijirea precoce a acestei patologii. PCT este un prohormon foarte sensibil și specific al infecției bacteriene care oferă informații despre riscul pacientului de a avea o infecție.
Studiul a fost realizat pe 371 de pacienti diagnosticati cu Sepsis sau Soc Septic, cu varste cuprinse intre 15 si 71 de ani, rezultatele fiind foarte incurajatoare intrucat nivelurile de procalcitonina (PCT) constatate au reprezentat un bun indiciu pentru confirmarea prognosticului Sepsisului. Acest nivel de diagnostic a fost setat la 3,6 ng/ml (nanograme per mililitru).
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa primește un premiu de la Fundația Sepsis Code