#Madrid –
Acest centru public din Madrid se alătură Zilei Mondiale a acestei boli
Spitalul Universitar La Princesa s-a alăturat Zilei Mondiale Alzheimer, care este sărbătorită în fiecare 21 septembrie, pentru a ne aminti că această boală este un tip de demență care afectează memoria și comportamentul persoanei care suferă de ea. Simptomele sale se dezvoltă în general lent și se agravează în timp. Acest centru de sănătate publică din Comunitatea Madrid are o Unitate specializată de memorie și tulburări cognitive, în cadrul Serviciului de Neurologie, unde sunt tratați peste 1.500 de pacienți pe an și este studiată această patologie.
Pierderea funcțiilor cognitive, inclusiv a memoriei, poate face parte din evoluția naturală a îmbătrânirii unei persoane. Una dintre sarcinile de îngrijire ale acestei Unități, al cărei șef este neurolog María Teresa Carreras Rodríguez, este să diferențieze când această alterare poate fi începutul unei probleme mai grave, diagnosticarea precoce a bolii sau analizarea formelor atipice de prezentare a demenței și a comportamentului. tulburări pe care le prezintă unele persoane cu această patologie. Pacientul primește o abordare cuprinzătoare care include o evaluare cognitivă, neuropsihologică, de sănătate, familială și socială.
Unitatea de Memorie lucrează și pe tulburările de limbaj și alte demențe mai puțin prevalente de origine neurodegenerativă, precum și pe managementul tulburărilor de comportament la pacienții cu demență.
Cercetare de ultimă oră
Principalele linii de cercetare ale Unității de Memorie și Deficiențe Cognitive a Spitalului Universitar La Princesa se concentrează pe depistarea precoce a bolii Alzheimer, precum și pe căutarea de noi ținte terapeutice. În acest sens, participă la proiecte europene competitive și multicentrice, finanțate cu fonduri din partea Uniunii Europene, precum PRIMS 2. Pe de altă parte și într-un mod mai local, Spitalul La Princesa este și unul dintre centrele care, alături de alte spitalele, atât publice, cât și private din Comunitatea Madrid, fac parte din proiectul REDEMA axat pe studiul demenței.
În ceea ce privește studiile clinice, Unitatea lucrează la câteva dintre acestea privind tratamentul comportamentului pacienților cu această boală. iar viitorul cel mai imediat este lansarea altor studii privind noi terapii pentru pacienții care sunt la începutul acestora.
Importanța îngrijitorului
Unul dintre principalele simptome ale Alzheimer este dificultatea de a-și aminti informațiile și, pe măsură ce boala progresează, simptomele se agravează. Dezorientarea, schimbările de dispoziție și comportament, dificultăți de vorbire, de mâncare sau de mers, sunt cele mai frecvente semne ale progresiei bolii. În acest sens, rolul îngrijitorului este fundamental pentru managementul zilnic al acestei boli. Povara îngrijirii unei persoane cu această patologie este dificilă pentru îngrijitorii, care trebuie să-și asume responsabilități care pot duce la numeroase modificări fizice, psihologice și sociale.
Pentru a facilita gestionarea acestor simptome și a ajuta bolnavii de Alzheimer și îngrijitorii acestora, Unitatea de Memorie și Deficiențe Cognitive pune la dispoziție un ghid informativ care poate fi descărcat de pe site-ul Serviciului de Neurologie la secțiunea „Informații practice pentru pacienți”.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa tratează 1.500 de pacienți cu Alzheimer anual în Unitatea de memorie și tulburări cognitive a Serviciului său de neurologie