HUPA are o unitate multidisciplinară cu zece servicii și unități
Unitatea de Chirurgie Oncologică Peritoneală Multidisciplinară a Spitalului Príncipe de Asturias, condusă de Dr. Alberto Gutierrez Calvo, șeful Serviciului de Chirurgie Generală, participă la trei studii clinice naționale și internaționale pentru a îmbunătăți abordarea oncologică peritoneală. interventie chirurgicala. Astfel, Centrul se angajează să continue să avanseze în cercetarea biomedicală.
Pe de o parte, această Secție de Chirurgie Oncologică Peritoneală tocmai a finalizat includerea pacienților în două studii clinice pentru a evalua eficacitatea intervenției chirurgicale citoreductoare plus chimioterapie intraperitoneală hipertensivă.Termic (CR + HIPEC ) în profilaxie la pacienții cu risc crescut de a dezvolta carcinomatoză peritoneală (Triul clinic național pentru cancerul de colon T4 și studiul internațional GASTRICHIP pentru cancerul de stomac) până la finalizarea urmăririi pentru evaluarea rezultatelor. În plus, Centrul și-a început participarea la un nou studiu clinic la nivel național, alături de altele 31 Spitale spaniole, integrate în Grupul Spaniol de Chirurgie Oncologică Peritoneală (GECOP).
Acest ultim studiu, numit GECOP-MMC și aflat în prezent în faza IV, își propune să evalueze chimioterapia intraperitoneală hipertermică cu doze mari de mitomicină C în timpul 90 minute după debulking complet pentru pacienții selectați cu carcinomatoză definită a cancerului de colon. Obiectivul principal este reducerea riscului de recidivă între 30-90% la trei ani. Includerea pacienților este de așteptat să fie finalizată în doi ani.
Cancerul de colon, una dintre cele mai frecvente tumori
Metastazele peritoneale au fost considerate în mod tradițional o boală terminală, fiind tratate prin proceduri paliative. După schimbarea de paradigmă a diseminării peritoneale ca boală locoregională și non-sistemică, apare o nouă abordare terapeutică cu intervenție chirurgicală de reducere macroscopică a tumorii maximă urmată de chimioterapie intraperitoneală hipertermică. Aceste tehnici, efectuate în centre acreditate, cum ar fi Spitalul Príncipe de Asturias, au reușit să îmbunătățească rezultatele de supraviețuire la pacienții selectați.
Atât activitatea de îngrijire, cât și de cercetare a acestei Unități Multidisciplinare ar fi imposibilă fără participarea entuziastă a tuturor Serviciilor și Unităților participante: Chirurgie Generală și Digestivă, Ginecologie și Obstetrică, Oncologie, Anestezie și Resuscitare , Terapie Intensivă, Farmacia Spitalului, Alimentația Spitalului, Patologie, Radiologie, precum și Asistență Chirurgicală, Reanimare, Terapie Intensiva și Spitalizare.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias participă la trei studii clinice naționale și internaționale pentru a aborda chirurgie oncologică peritoneală