Cu centre în Finlanda, Institutul Carlos III și Fundația Jiménez Díaz

Serviciul de Microbiologie Clinică a Spitalului Universitar Príncipe de Asturias (HUPA) din Alcalá de Henares a participat la un studiu internațional care arată o linie de cercetare pentru noi medicamente pentru bacteriile multirezistente. În acest eseu, publicat recent în revista de specialitate 'Antibiotice', proprietățile antimicrobiene a două ingrediente active izolate din murul mlaștinilor -native în regiunile arctice și subarctice ale țărilor nordice- împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus rezistente la meticilină. Acest microorganism este implicat într-o mare parte a infecțiilor post-chirurgicale multirezistente. Lucrarea a fost realizată în colaborare cu Institutul de Cercetare în Sănătate a Fundației Jiménez Díaz, Institutul Carlos III (CIBER-ID) și diferite centre de cercetare din Finlanda.

Studiul internațional publicat în revista Antibiotice , în care Serviciul de Microbiologie Clinică al Príncipe de Asturias University Hospital (HUPA) din Alcalá de Henares, are dreptul de Componenta Sanguiin H-6 din semințele de fructe de pădure ( Rubus chamaemorus) poate preveni dezvoltarea de biofilme de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină în timpul infecției rănilor”.

Mușele sunt galbene aurii, moi și suculente și au un conținut ridicat de vitamina C. Se consumă de obicei sub formă de dulcețuri, sucuri, prăjituri sau lichioruri. În Finlanda, aceste mure sunt consumate împreună cu Leipäjuust (o brânză locală). În plus, sunt bogate în compuși fenolici, substanțe cu proprietăți antimicrobiene cunoscute care împiedică formarea de biofilme bacteriene care protejează germenii împotriva acțiunii sistemului imunitar și a antibioticelor.

Această lucrare arată activitatea antimicrobiană excelentă a unuia dintre principiile active izolate din semințele acestor mure (Sanguiin H-6) în teste in vitro și in vivo într-un model de rană și deschide calea pentru o posibilă utilizare în prevenirea infecției plăgii chirurgicale, un tip de infecție post-chirurgicală.

Infecțiile post-chirurgicale cresc spitalizarea și tratamente cu antibiotice și sunt, de asemenea, însoțite de un număr mai mare de intervenții chirurgicale, internări în TI și mortalitate. În plus, ele reprezintă o povară economică foarte importantă pentru sistemul de sănătate. De exemplu, s-a calculat că fiecare infecție a unei proteze de genunchi sau șold poate implica un cost suplimentar mediu aproximativ de 50.-1481.000 euro. Aceasta din urmă este o problemă de importanță tot mai mare din cauza îmbătrânirii populației planetei. Prin urmare, prevenirea acestui tip de infecție este o problemă cheie care ar trebui investigată în următorii ani.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Institutul de Cercetare în Sănătate a Fundației Jiménez Díaz, Institutul Carlos III (CIBER-ID) și diferite centre de cercetare din Finlanda, inclusiv Universitatea Spitalul din Helsinki și Centrul de Cercetare Tehnică VTT al Finlandei Ltd.

În numele HUPA, responsabilul Serviciului de Microbiologie, dr. Juan Cuadros, și dr. Ramón Pérez Tanoira, adjunct al acestui serviciu , participă, care participă de ani de zile la diferite proiecte de cercetare la Universitatea din Helsinki, unde și-a încheiat al doilea doctorat în terapii noi împotriva infecțiilor asociate cu formarea de biofilme bacteriene.

.