#Madrid –
Este a doua cauză a orbirii în lume după cataractă și este ireversibilă.
Spitalul Universitar Príncipe de Asturias (HUPA), situat în Alcalá de Henares și aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, menține prin intermediul Serviciului său de oftalmologie mai multe linii de cercetare axate pe extinderea cunoștințelor despre importanța corneei în patologia glaucomatoasă. , cheie pentru extinderea cunoștințelor despre glaucom, a doua cauză a orbirii la nivel mondial, după cataractă, și care este ireversibilă. Astfel, la cel de-al 18-lea Congres al Societății Spaniole despre această patologie, care se va desfășura la Sevilla în perioada 7-9 martie, vor prezenta diferite lucrări care să abordeze această boală coincid cu Ziua Mondială a Glaucomului, care este marcată pe 12 martie.
Una dintre lucrările prezentate de Serviciul de Oftalmologie al Spitalului Príncipe de Asturias se concentrează pe importanța măsurării grosimii corneei. De la rezultatele studiului OHTS (Ocular Hypertension Glaucoma Study), inițiat în 2002, corneea a început să fie evidențiată ca factor de risc pentru dezvoltarea glaucomului la pacienții cu hipertensiune oculară.
OHTS este un studiu clinic multicentric în care s-a observat că acei pacienți cu grosime mică a corneei, adică cu cornee subțire, prezentau un risc mai mare de a dezvolta glaucom. Ulterior, au continuat cercetările asupra importanței corneei în glaucom, ținând cont nu doar de grosimea acesteia, ci și de caracteristicile biomecanice, datorită, printre altele, dezvoltării tonometrelor care ne permit să le măsurăm, precum Corvis. tonometru: Acesta arată reacția corneei după un puls de aer datorită unei camere ultra-rapide care permite crearea unui videoclip cu mai mult de 4.000 de imagini pe secundă.
Corvis permite combinarea tonometriei (măsurarea presiunii intraoculare) și a pahimetriei (măsurarea grosimii corneei). Pe lângă faptul că ne arată o măsurare a presiunii intraoculare (IOPnct), ne oferă și o presiune intraoculară corectată biomecanic (bIOP) care arată o presiune intraoculară mai puțin influențată de cornee și deci mai reală.
Lucrarea prezentată de grupul de glaucom HUPA constă într-un studiu observațional la pacienți sănătoși cu cornee groasă, în care s-a măsurat grosimea corneei atât cu pahimetrie ultrasonică (cea mai utilizată metodă de măsurare a acesteia), cât și cu tonometrul Corvis și IOPnct și bIOP. sunt luate în considerare. Rezultatele obținute sugerează că în clinică măsurarea grosimii corneei cu tonometrul Corvis poate fi mai utilă deoarece prezintă relații semnificative în parametrii relevanți clinic legați, motiv pentru care pare a fi mai aproape de valoarea reală decât cea obținută cu pahimetria ultrasonică. .
Glaucomul constă într-o afectare a nervului optic care este dobândită, progresivă și are ca rezultat o afectare a câmpului vizual al pacientului. De ani de zile corneea a căpătat o mare importanță în glaucom. În principiu, corneea a fost o sursă cheie de eroare în măsurarea presiunii intraoculare. Ulterior s-a observat că o cornee subțire a fost un factor de risc pentru dezvoltarea bolii și, în ultimii ani, studiul acesteia a fost extins la proprietățile biomecanice ale corneei și parametrii de răspuns dinamic al corneei.
În plus, secția Glaucom a Serviciului de Oftalmologie HUPA studiază modul în care diferite medicamente influențează corneea, în principal analogii de prostaglandine, care sunt medicamente de primă linie în tratamentul glaucomului datorită scăderii presiunii intraoculare pe care o produc și prin puținele sale laturi sistemice. efectele și dozajul său convenabil.
Utilizarea inteligenței artificiale
În cadrul cercetărilor efectuate de această secție a Serviciului de Oftalmologie, se efectuează și cercetări pentru a încerca să vedem ce parametri de răspuns dinamic al corneei pot prezice ce pacienți vor prezenta progresia bolii folosind inteligența artificială, toate acestea pentru a încerca să avansa cunoștințele despre această boală și putem oferi un diagnostic și tratament mai adecvat și individualizat pacienților noștri.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias progresează în cercetarea corneei, un factor cheie de risc în glaucom