#Madrid –

Diferitele inițiative lansate în această linie SUNT UNUL DIN PRINCIPALELE PROIECTE DE UMANIZARE ALE CENTRULUI MADRID

Spitalul Universitar La Princesa, un centru public din Comunitatea Madrid, a inaugurat Școala pentru Pacienți cu Stomă, Membri de Familie și Îngrijitori cu scopul de a oferi cunoștințe și abilități astfel încât persoana cu stomie și familia/îngrijitorul lor să se poată juca un rol activ în îngrijirea sănătății dumneavoastră și gestionarea acestei boli. De asemenea, își propune să fie o oportunitate de a împărtăși experiențe între persoanele cu stomă. Acest proiect se înscrie în inițiativa „Școala Prințeselor”, condusă de Unitatea de Umanizare a centrului și care include diferite întâlniri cu pacienții, membrii familiei și îngrijitorii pentru a-i însoți cu informare și într-o manieră educativă în procesele lor.

O stomie, sau stoma, este o deschidere creată chirurgical între intestine și peretele abdominal. Cele mai comune tipuri de stomie conectează intestinul subțire (ileostomie) sau intestinul gros (colostomie) de peretele abdominal. Stomiile pot fi temporare sau permanente. Pacienții cu această patologie trebuie să aibă cunoștințe specifice pentru îngrijirea corectivă a stomei.

Școala pentru Pacienți cu Stomă, Membri de Familie și Îngrijitori, destinată pacienților din Spitalul de La Princesa, își propune să fie un ajutor pentru gestionarea vieții de zi cu zi a persoanelor cu stomie. Se organizează prin ateliere teoretice și practice cu durata de 60 de minute, care au loc la fiecare trei luni. Acestea implică profesioniști din diferite specialități care au dezvoltat un program bazat pe experiența lor, cu o perspectivă umană și în concordanță cu realitatea de zi cu zi a acestui tip de pacient.

Acest prim atelier s-a axat pe „Auto-îngrijirea stomiei” și a fost predat de Virginia García Moreno și Inmaculada Pérez Salazar, asistente medicale terapeute stomo la centru. S-a explicat ce este o stomă, tipurile care există, cauzele care pot provoca o stomie digestivă, îngrijirea și posibilele complicații.

Școala a fost inaugurată de directorul general al Spitalului Universitar La Princesa, José Julián Díaz Melguizo, însoțit de directorul de îngrijire medicală al centrului, Pilar Prieto Alaguero.

Îmbunătățiți calitatea vieții pacientului

„Școala de Prințese” este unul dintre principalele proiecte de Umanizare ale Spitalului Universitar La Princesa, care oferă ateliere pentru pacienți, dar și pentru îngrijitorii acestora sau membrii familiei, deoarece aceștia din urmă sunt o parte fundamentală și activă în recuperarea lor. Obiectivul este de a răspunde nevoilor pacientului înainte, în timpul și după procesul medical pentru a preveni complicațiile, a controla temerile și a ameliora anxietatea în noua situație. De asemenea, se urmărește promovarea comunicării între persoanele care suferă același proces cu cadrele medicale care le îngrijesc, pentru a îmbunătăți în continuare interacțiunea dintre aceștia și deci calitatea îngrijirii.

Pe parcursul acestui an, au fost desfășurate 12 ateliere pentru îngrijitorii pacienților internați în TI, la care au participat peste 70 de persoane. Au mai avut loc 14 ateliere de lucru în Sala de Terapie Wellness și Lectură, inaugurată la începutul acestui an, unde membrii familiei și pacienții internați au putut participa la discuții susținute de experți pe teme de interes precum alimentația sănătoasă, sfaturi pentru a rămâne activ. , sau strategii pentru a evita pierderea memoriei.

În plus, pe 22 octombrie va începe Școala de Pacienți și Îngrijitori în Chirurgie Toracică, cu scopul de a împărtăși și disemina informații care să permită ca procesul chirurgical, recuperarea ulterioară și calitatea vieții să fie înfruntate în cel mai bun mod posibil.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public din La Princesa lansează Școala pentru Pacienți cu Stomă, Rude și Îngrijitori