#Madrid –
Anul acesta, Spitalul Universitar Public Getafe din Comunitatea Madrid a lansat un asistent clinic virtual bazat pe inteligența artificială (IA) conversațională pentru a efectua monitorizarea continuă a persoanelor cu cancer de prostată. Acest sistem inovator se bazează pe apeluri telefonice periodice în care sunt monitorizați principalii parametri ai modificărilor bolii, ceea ce îmbunătățește intervenția precoce și evită deplasările inutile la complexul sanitar.
De la implementarea sa, în proiect au fost înscriși 106 pacienți cu vârsta cuprinsă între 45 și 89 de ani. Dintre acestea din urmă, 92% continuă să participe, cu 313 consultații acumulate. Procedura constă în apeluri către pacienții selectați de Serviciul de Urologie în cadrul cărora sunt colectate informații detaliate și actualizate despre starea lor de sănătate, care includ factori precum bunăstarea generală a utilizatorului, simptomele acestora și valorile analitice esențiale pentru medici.
Față de modelul tradițional, care presupune vizite la spital la fiecare 3, 6 sau 12 luni – și nu permite întotdeauna depistarea precoce a oricărui tip de evoluție – noua metodă oferă o frecvență mai mare de monitorizare. În plus, nu mărește sarcina de îngrijire pentru profesioniști, care pot dedica mai mult timp cazurilor care chiar au nevoie de ea.
Cancerul de prostată este a treia cea mai frecventă tumoare în rândul bărbaților din Comunitatea Madrid, după tumorile pulmonare și colorectale. În 2023 a provocat 579 de decese, potrivit datelorInforme al Starii Sanatatii Populatiei 2023. Afectează adulții maturi și este deosebit de important după vârsta de 60 de ani, fiind cel mai mare la grupa de vârstă 65-79 de ani.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Public Getafe din Comunitatea Madrid folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți monitorizarea persoanelor cu cancer de prostată