#Madrid –

Este un proiect împărtășit cu Spitalul Clinic San Cecilio din Granada

Spitalul Universitar General Gregorio Marañon, un centru public din Comunitatea Madrid, participă, împreună cu Spitalul Clinic San Cecilio din Granada, la un proiect de proiectare și pilotare a unui instrument digital care evaluează utilizarea și rezistența tratamentelor cu antibiotice. Cercetarea, finanțată cu 1,2 milioane, se va desfășura până în 2026 în colaborare cu Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Institutul de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón, Universitatea din Granada și compania Athento Europa. Obiectivul final al proiectului multidisciplinar, bazat pe utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, este acela de a permite echipelor PROA (Program de optimizare a utilizării antimicrobienelor) să atingă numărul maxim de pacienţi internaţi posibil şi să contribuie la optimizarea personalizată a tratamentele lor antiinfecțioase. Proiectul se află în faza de integrare completă a tuturor programelor de calculator; Are o dezvoltare tehnică de 80%; iar în ianuarie a acestui an a început pilotarea instrumentului cu pacienți reali.

Proiectul de cercetare este intitulat „Instrument automat pentru evaluarea utilizării și rezistenței antimicrobiene” și obiectivul său este de a crea și testa un instrument digital pentru ajustarea tratamentelor cu antibiotice. Pentru a realiza acest lucru, începeți de laRezultatele obținute odată cu dezvoltarea programului „Intelligent Adverse Effects Management Tool” (Higea), dezvoltat la Spitalul Gregorio Marañón, un sistem de sprijin în luarea deciziilor clinice care integrează informații clinice ale pacientului din diferite sisteme ale spitalului (antecedente medicale, date de laborator și microbiologie, program de prescripție medicală și program de dietă).

Higea oferă informații integrate în timp real, pe care le transformă și le transferă astfel încât, după aplicarea regulilor/algoritmilor clinici, să fie generate alerte de siguranță și eficiență. Sistemul este capabil să raționeze prin toate aceste informații pentru a monitoriza rezultatele obținute la pacienți. Aceasta permite inducerea modificărilor de tratament cu mare precizie, garantând. deci siguranţa pacienţilor şi utilizarea adecvată a resurselor.

În acest fel, și de câțiva ani încoace, Spitalul Clinic San Cecilio lucrează împreună cu Gregorio Marañón în evoluția acestui sistem pentru a oferi sprijin în luarea deciziilor clinice legate de utilizarea adecvată a antibioticelor în tratamentul pacienților internați. De asemenea, cercetătorii lucrează la generarea automată a indicatorilor de rezultat care vor îmbogăți funcționalitățile instrumentului menționat. Avansul pe care îl reprezintă acest proiect de cercetare este tocmai acela de a putea optimiza sistemul pentru a-l extinde la mai mulți pacienți și spitale.

Combinarea experiențelor

Mai exact, la Clinica San Cecilio, o echipă multidisciplinară de profesioniști, compusă din domeniile Farmacie spitalicească, Analiză clinică, Microbiologie clinică, Boli infecțioase, Terapie intensivă, Calitatea și Umanizarea îngrijirilor și Siguranța Pacienților, participă la dezvoltarea și pilotarea a acestui instrument, Tehnologiile Informației și Comunicațiilor. Dar în proiect colaborează și experți de la Universitatea din Granada în modelare matematică și biostatistică, metodologie, tehnologie și transfer de cunoștințe.

De asemenea, experiența anterioară a lui Gregorio Marañón este esențială pentru validarea rezultatelor proiectului și pentru a încorpora module noi, din ce în ce mai avansate în instrument, pentru gestionarea și exploatarea datelor de sănătate, garantând securitatea și eficiența maximă a tratamentelor. Este necesară și colaborarea între instituții și organizații publice și private, cum este cazul companiei Athento Europa, dedicată consultanței informatice și dezvoltării de software.

Obiectivul final al proiectului multidisciplinar, bazat pe utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, este acela de a permite echipelor PROA (Program de optimizare a utilizării antimicrobienelor) să atingă numărul maxim de pacienţi internaţi posibil şi să contribuie la optimizarea personalizată a tratamentele lor antiinfecţioase împreună cu profesioniştii clinici care le prescriu.

Acest lucru este menit să promoveze utilizarea adecvată a antibioticelor. Astfel, în timp ce pacientul beneficiază de cel mai bun tratament disponibil, acesta contribuie la încetinirea dezvoltării și răspândirea rezistenței antimicrobiene, la creșterea siguranței pacientului, la optimizarea resurselor și la generarea mai multor cunoștințe despre bolile infecțioase.

Este de remarcat creșterea constantă a rezistenței bacteriene și epuizarea antibioticelor eficiente pentru combaterea lor, ceea ce provoacă o problemă globală de sănătate publică care produce un număr mare de decese. De aici și importanța avansării proiectelor și cercetărilor de acest tip, care promovează utilizarea adecvată a tratamentelor cu antibiotice în domeniul sănătății.

În prezent, proiectul se află în faza de integrare completă a tuturor programelor de calculator; Are o dezvoltare tehnică de 80%; iar în ianuarie a acestui an a început pilotarea instrumentului cu pacienți reali.

Antibiotice, diferite medicamente

Antimicrobienele sunt medicamente diferite de restul. Eficacitatea sa în reducerea morbidității și mortalității este mult mai mare decât cea a altor grupuri de medicamente. Totuși, pe de altă parte, sunt singurele medicamente cu un impact ecologic ridicat, astfel încât administrarea lor poate contribui la apariția și răspândirea rezistenței microbiene. În plus, sunt folosite de medicii din practic toate specialitățile.

Complexitatea actuală în managementul bolilor infecțioase și creșterea rezistenței bacteriene face esențială stabilirea de măsuri și programe de optimizare a utilizării antimicrobienelor în spitale.

Pentru a aborda această problemă, în ultimii ani au fost implementate programe multidisciplinare care încearcă să îmbunătățească utilizarea antibioticelor. Acestea sunt programele de optimizare antimicrobiană (PROA) care în Andaluzia fac parte din Programul cuprinzător pentru prevenirea și controlul infecțiilor legate de îngrijirea sănătății și utilizarea adecvată a antimicrobienelor (PIRASOA) al Ministerului Sănătății și Consumatorului Junta de Andalucía și Planul național împotriva rezistenței la antibiotice (PRAN) al Agenției Spaniole pentru Medicamente și Produse de Sănătate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Public Gregorio Marañón proiectează și pilotează un instrument digital care evaluează utilizarea și rezistența tratamentelor cu antibiotice