#Madrid –

ABORATĂ TRATAMENTUL DVS. DIN O PERSPECTIVĂ SOCIO-SANĂTĂ LARĂ

Spitalul Universitar Ramón y Cajal, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a organizat, prin Serviciul său de Psihiatrie și zona de Sănătate Mintală a centrelor sale asociate, a III-a Conferință pentru Ziua Sănătății Mintale sub deviza „Între nevoie și cerere. Provocări curente”, în care tulburările mintale grave au fost abordate dintr-o perspectivă largă în cele patru tabele în care a fost împărțit programul. În plus, a instalat în sală panouri informative privind aspectele importante ale sănătății mintale și o roată a ruletei unde pot fi oferite răspunsuri legate de aceasta.

La inaugurarea acestor sesiuni au participat managerul de îngrijire a spitalului și coordonatorul Biroului Regional de Sănătate Mintală și Dependențe al Serviciului de Sănătate din Madrid, dr. Mercedes Navío, și directorul general al Spitalului Ramón y Cajal, dr. Carlos Mingo, directorul medical, dr. Rafael Martínez, directorul de Nursing, Beatriz Martín, precum și șefa Serviciului de Psihiatrie, dr. Ángela Ibáñez.

Dr. Navío a explicat cum Serviciul de Psihiatrie al Spitalului Ramón y Cajal „este o referință” în Serviciul de Sănătate din Madrid și a dat astfel un exemplu despre cum a fost primul care a lansat „un program specific de dependență de jocuri de noroc în anii 90”. Apoi, el s-a concentrat asupra modului în care cererea de îngrijire a sănătății mintale a crescut „foarte vizibil”, o expresie parțial „a estomparii tabuului” care a însoțit și, susține el, „continuă să însoțească sănătatea mintală, dar asta este. se diluează, din fericire.”

El a reamintit și investiția alocată sănătății mintale -100 de milioane de euro- în ultimii ani în Serviciul de Sănătate din Madrid, pe care a descris-o drept „remarcabilă, ambițioasă” și care a fost îndreptată către profesioniști, „cheia seifului atenției”. .” „De-a lungul acestor ani, peste 700 de profesioniști s-au alăturat rețelei de sănătate mintală din 2018, când a început primul dintre planuri, pe care am avut privilegiul de a-l putea promova cu întreaga rețea de sănătate mintală”, a adăugat el.

La rândul său, directorul general a subliniat modul în care aceste sesiuni desfășurate în Ziua Sănătății Mintale servesc pentru „reflectare și conștientizare în rândul nostru toți cu privire la importanța sănătății mintale ca parte integrantă a bunăstării noastre”. El a subliniat, de asemenea, modul în care munca în domeniul sănătății se confruntă cu „provocări din ce în ce mai mari”, cum ar fi „creșterea cererii în domeniul sănătății mintale”, ceea ce duce la „regândirea și adaptarea” modului în care sunt serviciile într-un spital care este o referință pentru o populație de 600.000 de persoane. . „Ne angajăm să continuăm să conducem și să combatem stigmatizarea în jurul sănătății mintale”, a spus el.

Ziua, potrivit directorului medical, a servit pentru a pune accentul pe „tulburări grave”, care „nu sunt cea mai frecventă intrare în patologie” în cadrul unei cereri tot mai mari de sănătate mintală, ceea ce este, în opinia directorului de Nursing, înconjurat de „stigmate și tăceri”. Dar zile ca aceasta, crede Beatriz Martín, servesc „din nou pentru a rupe acea tăcere știind că mai este un drum lung de parcurs” pentru a construi „o societate mai incluzivă”.

Impact foarte profund

Conținutul zilei, potrivit șefului Serviciului de Psihiatrie, a fost despre tulburări psihice grave pentru că în ultimii ani s-a pus accentul pe patologii „care au ajuns să fie numite minore”, iar cererea de îngrijire pentru cele grave părea că ar fi fost „puțin uitat”. Este vorba de tulburări precum schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburările severe de personalitate, tulburările depresive severe „care, într-adevăr, au un impact foarte profund asupra persoanei și, de asemenea, asupra familiei, mediului, comunității” și, prin urmare, necesită „specifice, îngrijire de specialitate” pentru o mai bună recuperare.

Această provocare între cererea și nevoile populației deservite de Psihiatrie s-a tradus într-un program în care locul pe care tulburările psihice grave îl ocupă în Psihiatria actuală, factorii de risc și de protecție care sunt importanți de evidențiat și rolul comunicării, mass-media. , rețelele de socializare în această patologie, pentru a încheia și cu ceva foarte important, care este rolul empatiei, care este rezultatul ultimei participări, cu viziunea unei persoane cu Tulburare Obsesiv Compulsivă, alta dintre cele considerate psihice serioase. tulburări.

Pentru a realiza acest lucru, profesioniști din diferite domenii (psihiatri, asistente medicale, psihologi clinicieni, asistenți sociali și jurnaliști) au fost implicați nu numai de la Spitalul Universitar Ramón y Cajal, ci și din alte spitale precum Gregorio Marañón, Clínico San Carlos, Infanta Leonor. , Provincialul Zamora și alte entități precum Fundația Adecco, Societatea Spaniolă de Psihiatrie și Psihoterapie Psihosomatică, Federația de Sănătate Mintală din Madrid sau ziarul El País.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public Ramón y Cajal își dedică a treia Conferință de sănătate mintală tulburărilor mintale grave