Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda deschide o expoziție de ilustrații despre pandemia COVID-19
Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda găzduiește o expoziție intitulată „Efecte secundare. 19 Benzi desenate COVID”, care tratează probleme legate direct de pandemie, cum ar fi îngrijirea sau experiența de detenție, la probleme legate mai indirect precum inegalitățile sociale, amenințarea libertății individuale, accelerarea tehnologică, rolul culturii sau al mediului, printre alte subiecte de reflecție.
Astfel, expoziția combină viniete care prezintă subiecte precum îngrijirea sau experiența de detenție, direct legate de pandemie, cu desene pe probleme legate mai indirect, cum ar fi inegalitățile sociale, amenințarea libertății individuale, accelerarea tehnologică, rolul culturii sau al mediului, printre alte subiecte de reflecție.
În opinia directorului general, „ne aflăm în fața unei noi inițiative care evidențiază importanța acțiunilor care contribuie la îmbunătățirea bunăstării emoționale a pacienților. În Comunitatea Madrid înțelegem, și în acest sens suntem deja un reper, că excelența îngrijirii sănătății implică reunirea cuprinzătoare a conceptelor de vindecare, îngrijire și însoțire”. În plus, a adăugat Gómez-Angulo, „avem deja suficiente dovezi care indică îmbunătățirea proceselor bolii dacă însoțim tratamentele clinice cu propuneri precum cea pe care o prezentăm astăzi.”
„În izolare totală în primăvara lui 2020, de la Cultura en Vena am realizat acest proiect, conceput inițial pentru a fi expus itinerant în spitale și comunități rurale cu risc de depopulare”, explică președintele. și fondator al Culturii în Vena. „Prin nouăsprezece comisii către unii dintre cei mai buni caricaturisti din țara noastră, ne-am dorit și să sprijinim sectorul artistic în aceste vremuri de incertitudine”, spune García de Cubas, care subliniază că aceste comisii au fost posibile datorită sprijinului Reale.
Autorii care au participat cu vinietele lor la Efecte secundare. 19 Poveștile COVID sunt Alfonso Zapico, Amaia Arrazola, Ana Galván, Ana Oncina, Antonia Santolaya, Carla Berrocal , Cristina Bueno, Cristina Durán și Miguel Ángel Giner Bou, Javier Olivares, Josune Urrutia, Laura Pérez Vernetti, María Herreros, Martín López Lam, Meritxel Bosch, Núria Tamarit, Paco Roca, Raúl, Sole Otero și Susanna Martín. Din stiluri și personalități foarte variate, fiecare dintre ei și-a contribuit cu viziunea asupra modului în care pandemia ne-a schimbat viața.
)Comicul, un aliat al dezvăluirii medicale2020
Foarte apreciat ca instrument educațional, benzile desenate s-au regăsit în tendința internațională cunoscută sub numele de „Medicina Gráfica” confirmarea valorii sale informative ridicate, în special în domeniul sănătății. Această mișcare internațională reunește artiști, profesioniști din domeniul sănătății și diseminatori care cultivă desenele animate și ilustrația ca instrument fundamental pentru o comunicare mai fluidă pe probleme medicale. În acest sens, conținutul expoziției a fost publicat într-o carte coeditată de Cultura en Vena și Astiberri, una dintre principalele edituri specializate în benzi desenate.
În plus, în 19, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport bazat pe pe mai mult de 3. studii clinice care evidențiază rolul practicilor artistice în îmbunătățirea stării de sănătate și bunăstarea oamenilor prin prevenirea stării de sănătate, promovarea sănătății și gestionarea și tratamentul bolilor de-a lungul vieții. Datorită acestui impact benefic al artelor, OMS a recomandat ca aceste practici (artă, muzică sau dans) să fie încurajate și ca angajamentul să fie promovat la nivel individual sau local, cum ar fi în spitale, deoarece ar putea contribui la îmbunătățirea proceselor bolii unora. pacienti.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda deschide o expoziție de ilustrații despre pandemia de COVID-27