#Madrid –
Termoablația cu microunde permite distrugerea tumorii fără intervenție chirurgicală
Spitalul Universitar Santa Cristina, un centru public din Comunitatea Madrid, a adăugat la tehnicile sale de tratare a cancerului de sân termoablația cu microunde, o procedură minim invazivă în care o antenă ajunge direct la locul în care se găsește și distruge tumora celulele sale fără a modifica țesutul care le înconjoară. Această intervenție se efectuează, după îndeplinirea anumitor condiții, cu anestezie locală și vă permite să vă întoarceți acasă câteva ore mai târziu.
Acest tratament se realizează prin aplicarea controlată a căldurii generate de radiația electromagnetică cu frecvența microundelor (între 900 și 2.450 MHz). „În timpul intervenției – comentează dr. Paloma Ramos, șeful Serviciului de Radiodiagnostic de la Spitalul Santa Cristina – am introdus direct în tumoră o antenă ghidată cu microunde. Microundele emise din vârful antenei creează un câmp electric care provoacă o creștere a temperaturii în moleculele de apă ale țesutului tumoral; „Căldura face ca acele celule să fie distruse.”
Termoablația cu microunde ajută la economisirea țesuturilor atașate leziunii și ne permite să abordăm tumorile care sunt în contact atât cu țesutul adipos (gras), cât și cu țesutul muscular. Cand capatul antenei ajunge la tesutul asupra caruia se intervine, se stabilesc doi parametri: puterea si timpul, care sunt determinati de medici in functie de nevoile de tratament si tesutul asupra caruia se intervine.
Odată ce ablația tumorii este completă, antena este îndepărtată și pacientul trece la recuperare timp de aproximativ trei ore, deoarece se utilizează anestezie locală și, în unele cazuri, sedare ușoară. Dacă pacienta simte durere, ea poate fi tratată cu analgezicele obișnuite și posibila umflare scade în aceeași săptămână de la intervenție.
„Tratamentul cancerului de sân, își amintește dr. Ramos, implică adesea o intervenție chirurgicală urmată uneori de chimioterapie sau radioterapie; Termoablația cu microunde pe care o avem deja în Santa Cristina este o alternativă atunci când intervenția chirurgicală nu este indicată pacientului, fie din cauza vârstei, a altor probleme de sănătate sau pentru că pacientul nu dorește să se opereze, întotdeauna sfătuită și studiată de către medic al Unității noastre de Sân și de către Comitetul pentru Tumori la care participăm împreună cu Spitalul Universitar La Princesa.”
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Santa Cristina adaugă o nouă tehnică minim invazivă în tratamentul cancerului de sân