#Madrid –
INOVAȚIE ÎN ÎNGRIJIREA SĂNĂTĂȚII
Profesioniștii din Farmacie, Medicină Internă și Sisteme Informaționale de la Spitalul Universitar din Fuenlabrada dezvoltă un proiect cu inteligență artificială care vizează pacienții cu boală tromboembolică cu scopul de a le îmbunătăți starea de bine și de a-și recâștiga controlul asupra vieții după ce au suferit această patologie.
Acesta este proiectul PROMETE (Patient Reported Outcomes Measures in patients with Thromboembolic Disease) care va permite colectarea rezultatelor raportate de pacientul insusi cu privire la calitatea vietii sale impreuna cu alte informatii de interes clinic. Tehnicile de analiză a datelor din lumea reală (date observaționale derivate din ceea ce se întâmplă în lumea reală) și inteligența artificială vor fi încorporate în acest sistem pentru a obține și analiza datele furnizate, precum și pentru a efectua analize predictive pentru prevenirea recurenței/mortalității. În plus, acest sistem va stabili algoritmi care influențează luarea deciziilor clinice.
Pacienții cu boală tromboembolică, tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară pot suferi complicații grave în faza lor inițială de diagnosticare și în timpul urmăririi, care le modifică calitatea vieții înainte de episodul trombotic. În acest context, în care evaluarea rezultatelor clinice este importantă pentru managementul și urmărirea pacienților, ia naștere proiectul PROMETE, care utilizează atât măsuri obiective, cât și subiective pentru evaluarea acestor rezultate, ceea ce va îmbunătăți fără îndoială calitatea vieții și nevoile. a pacienților anticoagulați.
După implementarea sa pe tot parcursul acestui an, acest proiect este de așteptat să permită colectarea de informații legate de calitatea vieții, limitări funcționale, satisfacție față de tratamentul anticoagulant, modificări ale viziunii asupra vieții, bunăstare psihosocială, care se numește la nivel de asistență precum ca PROM, eficient și care ajută pacientul să-și reia activitatea zilnică după ce a suferit un eveniment tromboembolic, să-și recapete controlul asupra calității vieții și să ofere sprijin adecvat pe parcursul acestui proces.
Fazele proiectului
Pentru dezvoltarea acestei ambițioase inițiative, la Spitalul Universitar din Fuenlabrada a fost constituită o echipă de lucru multidisciplinară, formată din farmaciști de spital, specialiști în medicină internă în boală tromboembolica venoasă și membri ai echipei Sistemul Informațional.
Prima fază a proiectului PROMETE va stabili bazele înainte de construirea serviciului digital. Pentru a face acest lucru, pacienții cu boală tromboembolice vor fi segmentați în trei sau patru grupuri în funcție de nevoile lor și va fi intervievat un eșantion reprezentativ din fiecare grup pentru a analiza și identifica modele comune. Această primă colectare de date le va include pe cele care se referă la PROM și, în plus, variabilele clinice asociate cu posibile recidive/supraviețuire, complicații asociate tratamentului (sângerare, complicații asociate procedurii) și consecințe pe termen lung.
După rezultatele exploratorii, se va proiecta prototipul PROMETE și se vor selecta pacienții pentru a efectua un test real și a evalua dacă se mențin ipotezele inițial validate parțial.
În final, datele furnizate în fazele anterioare vor fi analizate folosind tehnici de inteligență artificială în vederea efectuării de analize predictive pentru prevenirea recidivelor, adaptarea individuală a tratamentului anticoagulant și însoțirea pacientului în îmbunătățirea controlului vieții sale. De asemenea, vor fi stabiliți algoritmi care influențează luarea deciziilor pe baza informațiilor furnizate împreună cu alte variabile de interes clinic.
Originea acestui proiect
Colaborarea dintre diferitele secții ale spitalului este o constantă și, un exemplu în acest sens, a fost primul premiu obținut de o echipă formată din profesioniști din domeniul Farmacie și Sisteme Informaționale a Spitalului Universitar din Fuenlabrada în cadrul Hackathon-ului SUFLET. Hi Hub, o întâlnire care a reunit peste 100 de profesioniști din domeniul spitalicesc, al sănătății publice, tehnologic și educațional.
Obiectivul acestei inițiative promovate de Ordinul San Juan de Dios a fost acela de a dezvolta soluții inovatoare pentru probleme reale din sectorul sănătății care implică munca de echipe multidisciplinare care contribuie cu perspective diferite. Tocmai, termenul de „hackathon” este definit în domeniul informaticii ca acele întâlniri între programatori pentru a realiza dezvoltări colaborative pentru a răspunde unei anumite probleme.
Această dinamică de grup aplicată sănătății și inovației a fost protagonistul acestei întâlniri în care echipa #Itpharma, formată din profesioniști din Farmacie și Departamentul de Sisteme Informaționale a Spitalului Universitar din Fuenlabrada, a fost proclamată câștigătoare a competiției.
Acest premiu I, în valoare de 4.100 de euro, constă în suport online de către o firmă specializată care utilizează propria metodologie bazată pe orientarea către Scopul numit „PL Factory” cu vocație clară de a pune pacientul în centrul proiectului. Acest lucru va permite dezvoltarea ideii prezentate care astăzi se concretizează cu proiectul PROMETE, care a încorporat și profesioniști din cadrul Serviciului de Medicină Internă.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar din Fuenlabrada dezvoltă un proiect cu inteligență artificială pentru a evalua calitatea vieții la pacienții cu boală tromboembolica