#Madrid –

REFERINȚĂ ÎN CARCINOMATOZA PERITONEALĂ

Serviciul de Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv al Spitalului Universitar Fuenlabrada, un centru public din Comunitatea Madrid, a tratat deja peste o mie de persoane cu chimioterapie intraperitoneală hipertermică (HIPEC), o procedură utilizată pentru pacienții cu cancer complex cu metastaze peritoneale. cunoscut sub numele de carcinomatoză peritoneală. Cel de-al 1000-lea pacient a fost o femeie de 78 de ani tratată în iulie 2023 cu o recidivă a unui neoplasm mucinos apendicular de grad scăzut (un tip de tumoare digestivă). Metastazele peritoneale au fost considerate în mod tradițional un stadiu terminal al diferitelor tipuri de cancer, susceptibile doar la tratamente paliative, care acum schimbă paradigma cu această nouă opțiune terapeutică.

Chimioterapia intraperitoneală hipertermică (HIPEC) este un tratament care se adaugă intervenției chirurgicale citoreductoare (înlăturarea țesutului tumoral din interiorul abdomenului), în cazuri selectate de tumori abdominopelvine cu metastaze peritoneale, cu administrarea intraoperatorie a unei doze de chimioterapie intraperitoneală la 42 de grade, deoarece temperaturile ridicate îi sporesc eficacitatea. Acest tip de terapie combinată se efectuează în aceeași intervenție.

Apariția tratamentului combinat cu citoreducție și chimioterapie intraperitoneală hipertermică (HIPEC), în principal din anul 2000, a obținut rezultate fără precedent la pacienți selecționați, cu mult superioare celor oferite de chimioterapia sistemică contemporană, considerată tratamentul de primă linie.

Speranța de viață crescută

Tratamentul cu HIPEC este aplicabil în cazuri selectate de metastaze peritoneale din cancer de colon (un tip în care aceste metastaze sunt a doua ca frecvență după cancerul de ficat), ovar (în care 70% prezintă metastaze peritoneale), gastric, pseudomixom peritoneal, mezoteliom peritoneal, și în mod excepțional într-o altă varietate mare de cancere când metastazele lor rămân limitate la peritoneu.

Din cele 1.000 de proceduri efectuate până în iulie 2023 la Spitalul Universitar Fuenlabrada, 471 corespund cancerului colorectal, 226 cancerului ovarian, 112 pseudomixomelor peritoneale, 104 cancerului gastric, 37 mezoteliomului și încă 50 pentru alte indicații.

În ultimele două decenii, după evoluția în tratamentul cu citoreducție și HIPEC la pacienții cu cancer de colon cu metastaze peritoneale, supraviețuirea la cinci ani este peste 40% la pacienții cu boală peritoneală limitată. În cazul cancerului gastric, utilizarea acestei proceduri (citoreducere cu HIPEC) în cazuri selectate a dus la o supraviețuire fără precedent: cu cinci ani înainte de tratament, supraviețuirea era de 0% și cu această procedură ajunge la 20% în acest caz. Comunitatea Madrid, cea cu cea mai mare experiență în cancerul gastric din toată Spania.

La pacientele cu cancer ovarian cu metastaze peritoneale, tratamentul cu HIPEC crește supraviețuirea cu aproximativ un an. În pseudomixoamele și mezotelioamele peritoneale, citoreducția cu HIPEC este standardul incontestabil de tratament.

Unitate de referință în carcinomatoza peritoneală

Spitalul Universitar din Fuenlabrada s-a impus în tratamentul patologiei oncologice complexe și, mai ales, la pacienții afectați de carcinomatoză peritoneală. Din 2006, Serviciul Chirurgie Generala si Aparat Digestivcondus de Dr. Fernando Pereira, are o Unitate de Carcinomatoză Peritoneală (Dr. Pereira, Dr. Serrano, Dr. Pérez Viejo și Dr. Manzanedo) care tratează în prezent aproximativ 100 de pacienți pe an din mai multe spitale din Comunitatea Madrid și din alte centre din Spania.

Aceste unități nu sunt doar formate din chirurgi, ci necesită participarea mai multor specialiști din Chirurgie Generală, Oncologie, Ginecologie, Radiologie, Medicină Nucleară, Anestezie, Nursing, Anatomie Patologică, Farmacie și multe alte unități de sprijin. Caracterul său multidisciplinar este esențial pentru ca pacienții cu metastaze peritoneale să fie tratați în unități specializate, având în vedere că aceștia necesită infrastructură specială și pregătire de specialitate pentru întreaga echipă. Acest lucru garantează selecția adecvată a cazurilor pentru tratament radical, chirurgie de calitate, managementul intraoperator sigur al HIPEC, supraveghere și atenție adecvate la complicațiile postoperatorii, accesul în timp util la tratamente complementare și înregistrarea exhaustivă a activității și participarea la studii de cercetare.

Se estimează că curba de învățare depășește 100 de cazuri pentru a obține rezultate acceptabile, motiv convingător pentru ca acești pacienți să fie îndrumați către unități deja consolidate. La fel, cercetarea este esențială, deoarece există încă câteva necunoscute legate de acest tratament. Un exemplu în acest sens este Registrul Național al procedurilor HIPEC (REGECOP sau Registrul Grupului Spaniol de Chirurgie Oncologică Peritoneală) sau studiul clinic GECOP-MMC privind metastazele peritoneale în cancerul de colon la care participă 31 de centre spaniole; ambele dezvoltate, promovate și coordonate de Unitatea Spitalului Universitar Fuenlabrada.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar din Fuenlabrada tratează peste 1.000 de pacienți cu cancer complex cu chimioterapie intraperitoneală hipertermică